Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 ian 2009 - Anul XIV, nr. 17 (4003)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”

„Alexandru Ioan Cuza - Domnul Unirii”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
În Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” s-a desfăşurat ieri, sub genericul „Alexandru Ioan Cuza - Domnul Unirii”, o manifestare dedicată împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române.

 

„Un eveniment cu însemnătate aparte în istoria neamului românesc”

Organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de către biblioteca judeţeană împreună cu Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” manifestarea a marcat, aşa cum a spus la deschidere prof. Gabriel Cărăbuş, directorul instituţiei de carte sucevene, „un eveniment cu însemnătate aparte în istoria neamului românesc”.

Publicul participant, alcătuit cu precădere din profesori şi elevi ai colegiului care poartă numele domnitorului, a asistat la început la sceneta „Ion Roată şi Vodă Cuza” (dramatizare realizată de prof. dr. Cozaciuc Rodica după povestirea cu acelaşi titlu de Ion Creangă), în interpretarea unui colectiv de elevi din clasa a XI-a B.

 

„Ion Roată şi Vodă Cuza”

Un „Vodă Cuza” interpretat de Filip Găitan (cu un sacou şcolar transformat în veston de colonel) şi un „Ion Roată” interpretat de Petrică Norocel (îmbrăcat în straie populare şi încălţat cu opinci) au evocat un moment în care istoria se împleteşte cu legenda.

Jignit în Divanul ad-hoc, unde a îndrăznit să vorbească la adresa unui boier, Ion Roată şi-a recăpătat demnitatea după îmbrăţişarea lui Cuza.

„Dar cu ruşinea ce mi-a făcut, cum rămâne, măria-ta?”, a întrebat Ion Roată.

„Cu ruşinea, iac-aşa rămâne, moş Ioane”, i-a răspuns Vodă, sărutându-l pe  amândoi obrajii.

„Du-te şi spune sătenilor dumitale, moş Ioane, că, pe unde te-a scuipat boierul, te-a sărutat domnitorul ţării şi ţi-a şters ruşinea”.

 

Despre însemnătatea Unirii

Scenetei, îndelung aplaudate, i-au urmat expunerile susţinute de conf. univ.dr. Florin Pintescu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” (cu privire la însemnătatea actului Unirii, a rolului lui Cuza în înfăptuirea ei, precum şi a modului în care acesta a intrat în istorie, ca precursor al marilor reforme care au transformat Principatele Unite într-un stat modern), prof. dr. Doina Iavni, de la Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale (care a vorbit despre năzuinţa mai veche a unităţii naţionale la români, aducând totodată copiile unor documente din perioada imediat următoare înfăptuirii Unirii, documente aflate în fondul DJAN Suceava) şi muzeograful Cristina Pînzaru (care a citat din presa vremii şi  din scrisoarea din exil a lui Cuza adresată lui Carol I ).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Alexandru Ioan Cuza - Domnul Unirii”.
 Vizualizări articol: 2105 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Alexandru Ioan Cuza - Domnul Unirii”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei