Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 mar 2008 - Anul XIII, nr. 68 (3749)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un autor şi o carte

La limita dialogului răzvrătit cu divinitatea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Palierul de la etajul Muzeului de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina, perimetru amenajat ca galerie care etalează lucrările salonului de primăvară al artiştilor suceveni şi cernăuţeni cu genericul „Dialoguri artistice”, a găzduit, cu două zile în urmă, o lansare de carte. O carte de poezie care-şi anunţă astfel apariţia în ecourile încă nestinse ale „Primăverii Poeţilor”, festivalul internaţional de poezie recent încheiat (care s-a desfăşurat şi la Suceava pe parcursul săptămânii trecute), o carte care consolidează poziţia de versificator a lui Alexandru-Ovidiu Vintilă, autor care-şi semnează acum cel de-al doilea volum, după cel de debut intitulat,  cu grafie fără majusculă, „caricatura de cretă”.

Fidel aceleiaşi scriituri...democratice, în care nu există între litere ierarhia caracterelor mari, Alexandru-Ovidiu Vintilă intră din nou, după o pauză de câţiva ani, în atenţia consumatorilor de literatură, a celor de poezie cu precădere, pe zi ce trece tot mai puţini şi mai pretenţioşi, cu o carte intitulată „miezonoptice. tradiţia rupturii”.

 

„Elocvenţa se cultivă în aprilie...”

În prezentarea făcută de prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, decanul Facultăţii de Litere de la Universitatea „Ştefan cel Mare”, acesta ne-a atras atenţia că suntem în faţa unui titlu care „trebuie interpretat”.

Oricum trimiterile, directe, sunt către religie, dar interpretările, cu toată bunăvoinţa de care-am da dovadă, nu-şi vor găsi locul în paginile unui cotidian. Poate într-o revistă literară.

Aşa că, vom spune doar, după cum a remarcat criticul prezentator, că se simte „fiorul religios”, deşi autorul nu poate fi aşezat încă alături de poeţii mult mai răzvrătiţi decât el, catalogaţi ca „damnaţi anarhici”.

Concluzia a fost că Alexandru-Ovidiu Vintilă, a cărui calitate a versului constă în „austeritatea discursului”, se plasează ca autor „la limita dialogului răzvrătit cu divinitatea”.

Mircea A. Diaconu l-a înscris în rândul acelor poeţi care scriu „versuri convingătoare”.

O fi devansat, aşa cum ne spune în poezia „anamneză într-o amiază”, sfatul tatălui, care-i spunea că „elocvenţa se cultivă în aprilie / ca tufele de mărar...”.

Iată-l pe Alexandru-Ovidiu Vintilă cultivând elocvenţa ceva mai devreme, la jumătatea lui martie, dar bazându-se pe substanţă ştiind probabil că Nicolae Iorga ne-a avertizat că „sunt oratori cari stau cu totul goi supt mantia lor de elocvenţă”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La limita dialogului răzvrătit cu divinitatea.
 Vizualizări articol: 868 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
La limita dialogului răzvrătit cu divinitatea3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pro domo sua trimis de
(23 mar 2008, 13:09:42
tot discursul domnului profesor mircea diaconu a fost de fapt o pseudorecenzie a cartii poetului vintila.se vedea clar ca aceasta era facuta cu un soi de obligatie...pro domo sua isi gaseste perfect sensul in acel discurs.divagand f mult domnul diaconu inconjoara ca un rechin tema cartii de care nu se leaga,nu intra in detalii., si pe buna dreptate.probabil e satul de poetii care scriu poezie la kilogram...niste forme fara fond,dar condimentate estetic.calificativele:vesuri convingatoare si austeritate a discursului reprezinta clar niste generalitati.puteai sa le spui si unui boschetar care sub amprenta bahica isi pune in valoare sensibilitatea. marele critic , pornind de la intentia de a prezenta o carte ,ajunge sa se exprime pe sine dar fara a pune pe platoul discutiei chiar motivul ptr care se adunasera toti.si nu l-a condamnat nimeni.sincer gasesc mult mai interesante digresiunile literaree ale domnului diaconu decat poeziile domnului vintila

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pastramă de berbecuţ 1 berbecuţ de cel puţin 25 – 30kgsare grunjoasă3 linguri piper măcinat (alb, negru, roşu)10 căţei pisaţi de usturoi 100g boia în amestec dulce-iute3 linguri seminţe pisate de coriandru  După tăiere, curăţaţi berbecuţul de... Citeşte