Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 sep 2017 - Anul XXII, nr. 202 (6618)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


să vezi şi să nu crezi!

De nu treci pragul, n-ajungi nicăieri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Iată, pe nesimţite, vara s-a dus… Aş iubi toamna, „ultimul surâs al anului”, de n-ar fi, vorba lui Toulouse Lautrec, „primăvara iernii”. Camus o înţelege altfel,dar tot în cheie tristă: „Toamna este o a doua primăvară, când fiecare frunză e o floare” – cum se vede, reperul dintâi al speranţelor, dorinţelor şi dorurilor rămâne mereu primăvara. Fiindcă nu numaidecât iarna urmează, întâietate având, în ordinea trăirilor noastre, aşteptarea primăverii. Ce departe-i! În septembrie, ritmurile cotidiene obişnuite, nervoase şi năbădăioase, încă nu şi-au reintrat în grafic. Mai stăruie o anumită lentoare, bronzul începe să se şteargă şi-s încă vii amintirile vacanţei. Nici politicalele nu par a mai avea agresivitatea de peste an. Trăim, deocamdată, un soi de time-out, un „andante melancolic şi graţios” (aşa îl vede George Sand), după care, abrupt, în salt, o să reînvie vălmăşagul obligaţiilor lumeşti terne şi eterne în care ni-s ferecate existenţele. Profit de acest îngăduitor intermezzo în care „Fiecare trebuie să îşi găsească timp să vadă şi să înţeleagă căderea frunzelor” (El. Lawrence) pentru a răsfoi caietele în care mi-am notat fragmentar texte ce merită recitite. Fără prea multe comentarii: n-au nevoie.  

 • „Zece negri mititei”… pe dos (o poezioară în vers alb): ”Cel sărac munceşte / Cel bogat îl exploatează / Militarul îi apără pe amândoi / Contribuabilul plăteşte pentru toţi trei / Vagabondul se odihneşte pentru toţi patru / Beţivul bea pentru toţi cinci / Bancherul îi înşeală pe toţi şase / Avocatul îi înşeală pe toţi şapte / Doctorul îi omoară pe toţi opt / Cioclul îi îngroapă pe toţi nouă / Politicianul trăieşte de pe urma tuturor celor zece…”

 • De reflectat mai mult pe marginea spuselor scriitorului argentinian Casares: „Revoluţia este o mişcare politică ce trezeşte speranţe în mulţi oameni, dar care îi dezamăgeşte pe şi mai mulţi, o mişcare datorită căreia aproape nimeni nu se simte în siguranţă şi prin care câţiva devin extraordinar de bogaţi”.

• Toamna fiind anotimpul nunţilor cu claxoane, una mai cu moţ decât alta, să ne reamintim câteva amuzante ziceri celebre: „Căsătoria aduce rezolvarea problemelor pe care două persoane singure nu le-ar fi avut” (Sacha Guitry); „Dacă soţiile ar fi bune, Dumnezeu şi-ar fi luat una” (acelaşi); „Soţul este ceea ce rămâne dintr-un amant după ce i se extrag anumiţi nervi” (Helen Rowland); „Spun unii că-i mai bine să faci dragoste decât război, dar dacă aveţi chef de amândouă, căsătoriţi-vă!” (J. Seinfeld); „Căsătoria provine din dragoste aşa cum oţetul provine din vin” (Byron); „Când un băiat vine şi-ţi ia fata la plimbare te simţi ca un om ce dă un Stradivarius pe mâna unei gorile” (J. Bishop). Și pour la bonne bouche: „Dacă Dumnezeu ar fi vrut să fie homosexuali, i-ar fi creat pe Adam şi Walter” (L. Bryant).

• Relativa tihnă a toamnei lui 2017 începe s-o  zdrenţuiască ameninţător lătratul câinilor războiului. Mai actuală ca oricând „antimetabola” celebră a lui Kennedy: „Omenirea trebuie să pună capăt războiului, altfel războiul va pune capăt lumii.” Completarea lui Isaac Asimov: „Doar un război este deschis omenirii, iar acesta este războiul împotriva dispariţiei noastre.” 

• N-avem încotro, „până nu trece iarna, primăvară nu se face” – avertiza Tudor Vladimirescu, reamintind că grija precede ne-grija şi de nu treci pragul, n-ajungi nicăieri. În postata noastră românească nimic nu-i limpede, nici o bucurie nu-i dusă până la capăt, nimeni n-are parte de siguranţa tihnită a zilei de mâine. Aşa au trăit românii de când se ştiu, iar „eterna căutare a siguranţei dă nesiguranţa” (Krishnamurti). Lincoln crede că a aflat remediul universal: „Lăsaţi-i pe oameni să vadă adevărul şi ţara va fi în siguranţă”.  Dar cine nu ne lasă? Noi înşine!

• Iertare pentru că mi-am îngăduit astfel de ne-gazetăresc excurs aforistic: efluviile toamnei or fi de vină, anotimpul recoltelor oferind şi prilej de seceriş prin ogorul cugetării… Vara s-a dus iremediabil. Nu ştiu de ce, dar am ciudata senzaţie a unei pierderi cvasi-definitive. Încolţi-va iar firul de iarbă? Dea Domnul!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De nu treci pragul, n-ajungi nicăieri.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
De nu treci pragul, n-ajungi nicăieri5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei