Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 dec 2011 - Anul XVI, nr. 303 (4901)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Pufoaica de vară

Marşarier, mers cu găoaza înainte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

E admirabil modul cum „Consiliul Naţional al Audiovizualului” se indignează de abundenţa greşelilor de limbă românească ieşite din gura posturilor de televiziune. Era să întreb ce e nou în asta, dar mă abţin.

Aflăm, dintr-o simplă monitorizare realizată de Institutul român de lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti”, doar pe luna octombrie a anului în curs, cele mai notabile gafe. Aflăm astfel că „şoferii au pe creier o conştiinţă încărcată”, dar şi că „dragostea de mamă este unicată”, nu un produs de serie, cum greşit credeam noi, telespectatorii. „Dragostea e unicată, cum erai tu altădată”, aşa mi-ar plăcea să înceapă un cântec de dor.

Ne mai crucim cu pluralul „acţipilde”, provenit din pocirea neverosimilă a cuvântului „abţibild”, gama stâlcirilor culminând cu pretenţiile de top ale unui „TVR Cultural”, care zice „marşalier”, în loc de „marşarier”. „Marşarier”, dragi dive şi divi, care vine din mătuşa limbă franţuzească, adică din „marche arrière”, care înseamnă „mers îndărăt” sau, ca să vă placă mai tare, „mers cu găoaza înainte”.

Cunoaştem cu toţii principiul, împrumutat din domeniile vaste ale medicinei, care glăsuieşte că e mai lesne să previi, decât să vindeci. Cum s-a ajuns, aşadar, la o asemenea maltratare nemiloasă a limbii române? Cum ?

Păi, pas cu pas, că nu s-a putut strica totul peste noapte. De exemplu, în fruntea televiziunii publice e un nene inginer, fără altă calificare suplimentară, care a condus un şir de gazete, remarcându-se doar prin performanţa de a le arunca în braţele falimentului. Omul scrie ca o cizmă şi are treabă cu normele limbii române cum am eu cu normele limbii japoneze. Ce poţi să-i ceri? Cum să fie exigent, când nu-i autoexigent? Pe el îl interesează doar leafa, acolo unde este.

Apoi, cum am amintit nu demult, principalul guru al celei mai bengoase facultăţi de jurnalistică din România, care aprovizionează cu cadre televiziunile sau ce a mai rămas din ele, e la bază prof de mecanică şi nu a scris nimic în viaţa lui, decât cel mult scrisorele parfumate, când era june şi îndrăgostit.

Adică acuma mult, foarte mult timp. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marşarier, mers cu găoaza înainte.
 Vizualizări articol: 2344 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Marşarier, mers cu găoaza înainte5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei