Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 aug 2008 - Anul XIII, nr. 201 (3882)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Primarii sunt fiinţe neliniştite

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă cineva ar sparge incinta craniană a unui primar de mare oraş, ar scoate la iveală un muşuroi de furnici, într-atâta de agitată este activitatea din mintea acestor fiinţe cuprinse de-o abundentă inspiraţie edilitară.

Să ne amintim cum Gheorghe Funar, fostul pârcălab al Clujului, umbla cu bidineaua după el, colorând în roş-galben-albastru orice bancă din oraş; cum Radu Mazăre punea centură de castitate la intrarea în urbe; cum Traian Băsescu, pe când mânuia capitala, îi îndemna pe bucureşteni să cureţe celulele moarte de pe călcâiul trotuarelor; sau cum Constantin Simirad, ex-primar al Iaşului, îi invita pe cetăţeni să se întreacă în concursul „Cel mai frumos balcon”. Visa departe edilul, visa ca, toamna, cel mai frumos balcon să ne reprezinte poate chiar în „Champions League”...

Apropo: propunerea lui Constantin Simirad era primită cu aplauze dezlănţuite în consiliul local, printre cei care votau numărându-se şi marele poet erotic Emil Brumaru, pe atunci consilier municipal din partea Partidului Alianţei Civice, formaţiune răposată, condusă de Nicolae Manolescu. După câteva zile, un ziar local poznaş publica o fotografie chiar cu balconul poetului Brumaru, unde se prăjeau la soare nişte chiloţei şi şosetuţe, cu valoare estetic-edilitară zero.

Aşa-i primarul din fire: om care, dacă-l înfrânezi la inspiraţie, cade ca bolovanul unde-i sevrajul mai adânc. Iar în calupul amintit poate fi înglobată şi creaţia „Apus de Soare”, scrisă şi ea de un fost primar al Bucureştiului, Delavrancea. Caragiale, trecând peste prietenia lui cu Delavrancea, îşi bătea joc la scenă deschisă de acest chici patriotic, în faţa căruia şi George Călinescu tare se mai scărpina în cap: „E de mirare cum dramaturgul a putut absorbi în evocarea Moldovei atâtea muntenisme (numa, ăsta, deşte, ăl, acuşica etc)”. Da, să te ţii de pântece, fiindcă personagiile din „Apus de soare” vorbesc munteneşte! Cam aşa se adresează domnul Moldovei unui supus de-al său: „A! Şi moş Hrăman. Gata. Venişi!”

Venirăm, pârcălab Delavrancea, dramaturgu’ lu’ Peşte! Mare scriitor mai eşti, dacă-i pui pe vitejii lui Ştefan să discute între ei ca membrii galeriei dinamoviste!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarii sunt fiinţe neliniştite.
 Vizualizări articol: 1476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 2 voturi
Primarii sunt fiinţe neliniştite4.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Condeierul timpurilor noastre trimis de
(27 aug 2008, 19:42:06
Foarte bun articolul!!!Tema este de actualitate. MA bucur ca avem si noi la Suceava un ziarist care scrie articole stilate.
2.   Da da trimis de
(27 aug 2008, 22:06:27
este un ziarist "stilat" care scrie articole "stilate".oare daca cineva "i-ar sparge lui cutia craniana" ce-ar iesi la iveala ?..........probabil ca .....nimic.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei