Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 aug 2008 - Anul XIII, nr. 201 (3882)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PSD spune că în cazul Şereş DNA e obligat să îl cerceteze pe Videanu, deşi dosarele sunt la DIICOT

Miercuri, 27 August 2008 (16:22:16)
Dan Şova, membru al Departamentului Justiţie din PSD, a declarat, miercuri, că textul Hotărârii Senatului asupra solicitării de începere a urmăririi penale împotriva lui Codruţ Şereş "obligă DNA" să îl cerceteze şi pe Adriean Videanu în respectivul dosar.

Şova a susţinut că DNA are obligaţia de a-l cerceta pe Videanu, însă dosarele în care este vizat Codruţ Şereş sunt instrumentate de DIICOT.

Şova a afirmat că, în virtutea Legii răspunderii ministeriale şi a art. 221 din Codul de procedură penală, faptul că în Hotărârea Senatului asupra solicitării de începere a urmăririi penale împotriva lui Codruţ Şereş se face trimitere la "toate persoanele implicate în dosar", DNA este obligat să îl cerceteze pe Adriean Videanu.

El a spus că textul Hotărârii Senatului are caracterul juridic al unei sesizări a DNA, care nu poate fi ignorată, întrucât, la data la care Şereş ar fi comis faptele imputate, Adriean Videanu era membru al Guvernului.

Social-democratul a spus că aceste prevederi nu se aplică în cazurile lui Theodor Stolojan şi Gheorghe Seculici, întrucât în perioada respectivă nu făceau parte din Guvern.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a precizat, miercuri, că dosararele privindu-l pe fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş sunt intrumentate de către DIICOT, respingând astfel criticile aduse procurorilor anticorupţie de către unii parlamentari în legătură cu acest caz.

"Ca urmare a unor declaraţii publice făcute în cursul zilei de 26 august 2008 de unii membri ai Parlamentului care au ridicat o serie de obiecţii şi au formulat critici la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie în legătură cu instrumentarea celor două dosare pentru care Senatul a decis să ceară urmărirea penală împotriva fostului ministru al Economiei şi Comerţului, Ioan Codruţ Şereş", Biroul de presă al DNA precizează, într-un comunicat, faptul că niciunul dintre aceste dosare nu este instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ambele dosare se află pe rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Plenul Senatului a adoptat, marţi, o hotărâre, înainte de votul privind începerea urmăririi penale în cazurile Codruţ Şereş şi Paul Păcuraru.

Articolul 2 din hotărâre, în privinţa dosarului Electrica Muntenia Sud SA, în care este implicat senatorul Codruţ Şereş, menţionează că "Senatul consideră că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va continua cercetările în dosarul nr. 147 cu privire la toate faptele şi persoanele a căror nominalizare şi implicare rezultă din documentele transmise, prin administrarea tuturor probelor necesare".

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Norica Nicolai, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Senatul, prin hotărârea adoptată în şedinţa de plen de marţi, care este fudamentată pe articolul 1 din Constituţie, recomandă Parchetului să cerceteze toate faptele şi persoanele din dosare.

Norica Nicolai a declarat că Hotărârea Senatului, adoptată în şedinţa de plen de marţi, la votul privind începerea urmăririi penale în cazurile Codruţ Şereş şi Paul Păcuraru, nu vizează extinderea cercetărilor la alte persoane implicate în aceste dosare, "aşa cum în mod greşit utilizează toată lumea acest termen", ci "este fundamentată pe articolul 1 din Constituţie, recomandând Parchetului General să cerceteze toate faptele şi persoanele a căror implicare în săvârşirea presupuselor infracţiuni rezultă din dosar".

"În plus, niciunul dintre cei trei membri PDL exemplificaţi în dosarul Electrica Muntenia Sud SA - pentru că sunt mai multe persoane în raportul Comisiei juridice - nu este supus procedurii de cerere formulată de Parlament, pentru că nu au calitatea de senatori sau deputaţi", a mai declarat Norica Nicolai.

Senatul a aprobat, marţi, cererile de începere a urmăririi penale a senatorului PC Codruţ Şereş şi a ministrului Muncii, liberalul Paul Păcuraru.

Comisia juridică a Senatului precizează în raportul "Electrica Muntenia Sud" vizându-l pe Codruţ Şereş că cercetarea penală trebuie extinsă "la toate persoanele a căror implicare sau legătură rezultă din interceptările analizate", dând exemplu pe Adriean Videanu, Gheorghe Seculici, Theodor Stolojan.

Raportul Comisiei juridice a Senatului precizează că, "ţinând seama de complexitatea cauzei în care este implicat Codruţ Şereş, precum şi de gravitatea consecinţelor, astfel cum sunt prezentate de organele de anchetă, se apreciază că cercetarea penală trebuie continuată".

"Mai mult, s-a apreciat nu doar că cercetarea penală trebuie să continue, ci ea trebuie extinsă la toate persoanele a căror implicare sau legătură rezultă din interceptările analizate", se arată în raportul Comisiei juridice.

Senatorii jurişti dau, "cu titlu de exemplu, cazul foştilor miniştri de stat Adriean Videanu (şi în calitate de primar general al Capitalei), Gheorghe Seculici, Theodor Stolojan, precum şi o serie de secretari de stat din Ministerul Economiei şi Comerţului, Ministerul Justiţiei, al Comunicaţiilor şi din Ministerul Transporturilor, dar şi al altor persoane din apropierea Guvernului şi a Preşedintelui României", situaţii ce rezultă, potrivit raportului, din interceptările analizate.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Public, procurorul şef Robert Cazanciuc, a declarat pentru MEDIAFAX, că doar un magistrat se poate pronunţa asupra unui dosar penal, iar avizul Senatului privind începerea urmăririi penale în cazul celor doi constituie "o dovadă de nomalitate".

În legătură cu recomandarea Comisiei juridice a Senatului privind extinderea urmăririi penale în cazul Şereş asupra altor trei politicieni, procurorul şef Robert Cazanciuc a subliniat că până Ministerul Public nu primeşte oficial o astfel de solicitare, instituţia nu se poate pronunţa.

"După primirea unei astfel de propuneri, Parchetul îşi va putea exprima un punct de vedere", a spus purtătorul de cuvânt al MP.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD spune că în cazul Şereş DNA e obligat să îl cerceteze pe Videanu, deşi dosarele sunt la DIICOT .
 Vizualizări articol: 1044 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PSD spune că în cazul Şereş DNA e obligat să îl cerceteze pe Videanu, deşi dosarele sunt la DIICOT0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei