Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 mar 2010 - Anul XV, nr. 75 (4366)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Colţul cititorului

Două decenii de voluntariat în slujba Bucovinei

Prin descătuşarea naţiunii ca urmare a căderii iremediabile a comunismului în România, în sfârşit, s-a putut privi şi întinde o mână frăţească de ajutor confraţilor de dincolo de gardul de sârmă ghimpată a pactului Ribbentrop-Molotov. Imensa majoritate a românilor, cu gândul la bani şi o viaţă mai bună, s-au privatizat. Câţiva, foarte puţini, prea puţini, s-au gândit la binele public şi la interesele noastre naţionale, iniţiind nu SRL-uri, ci ONG-uri. Este meritul prof. dr. Mugur Andronic, bucovinean de suflet prin tot ce a făcut profesional şi extraprofesional, de-a fi iniţiat dezinvolt crearea Societăţii Culturale „Ştefan cel Mare”- Bucovina (de tip „Pro Basarabia şi Bucovina”), chiar prima organizaţie non-profit legalizată în judeţul nostru.

Desigur, în aceste câteva rânduri aniversative nici pe departe nu pot fi cuprinse activităţile şi împlinirile (sau chiar neîmplinirile) acestor două decenii de când Societatea s-a implicat nu numai în activităţi de ajutorare a românilor nord-bucovineni din regiunea Cernăuţi, sau a celor basarabeni, dar şi în viaţa culturală suceveană.

Pornind de la un pragmatism declarat de la început, de folosire cu maximum de eficienţă a resurselor financiare şi umane,  Societatea a promovat mai puţin activităţile festiviste (cum se întâmplă la unii), punând accent deosebit pe cele cu finalitate cât mai mare în procesul de renaştere culturală a românilor din teritoriile ocupate de fostul imperiul roşu stalinist, şi aici ne gândim în primul rând la trimiterea de loturi de manuale şi mai ales de carte de uz şcolar în regiunea Cernăuţi şi Republica Moldova. Iniţiative deosebite care vor rămâne în istorie sunt şi „îngemănarea” (în sens de înfrăţire) de localităţi aflate de-o parte şi de alta a actualelor frontiere, în multe cazuri cu denumiri chiar identice, dar şi colectarea şi distribuirea de ajutoare materiale pentru familiile răniţilor din Chişinău care au participat la războiul demnităţii româneşti de peste Nistru, pentru Transnistria, în 1992.

Pe plan judeţean şi naţional, Societatea, aplicant, dar şi partener în unele proiecte cu finanţare europeană,  a publicat prin propriul său efort financiar în seria Pagini din istoria şi cultura Bucovinei opt titluri de carte (istorie, literatură şi memorialistică), şi deloc de neglijat a iniţiat în urmă cu opt ani decernarea anuală a premiilor „Crucea Sf. Ştefan cel Mare” în cultura bucovineană.

În fine, ca ultime noutăţi, se remarcă dotarea sediului de la Cernăuţi a Societăţii pentru cultură românească „M. Eminescu” cu imprimantă şi calculator, ca şi donarea în Basarabia unui număr de 300 de exemplare din primul volum al Istoriei Bucovinei (autor, preşedintele executiv al Societăţii, dr. Mugur Andronic). Vivat, cresceat !

 

Dr. Ioan IEŢCU
Membru al Societăţii Scriitorilor din Bucovina şi al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două decenii de voluntariat în slujba Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1074 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Două decenii de voluntariat în slujba Bucovinei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei