Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 70 (5277)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pricopie: Activităţile extraşcolare trebuie dezvoltate, pentru că fac legătura între teorie şi viaţă

 

Şcoala trebuie să ofere elevului posibilitatea să se dezvolte în zonele în care se simte cel mai bine, să-i ofere posibilitatea unui învăţământ diferenţiat şi, totodată, să dezvolte activităţile extraşcolare, pentru că acestea fac legătura între teorie şi viaţă, a declarat luni ministrul Educaţiei.

"Sigur că este important să învăţăm matematică, să învăţăm fizică, chimie, dar eu cred că gradul de opţiune al elevului şi al părinţilor pentru o anumită disciplină sau alta, pentru un grad mai ridicat de dificultate, de exemplu la matematică, sau pentru un grad mediu de dificultate trebuie să fie o prioritate. Nu toţi copiii sunt la fel şi atunci trebuie să-i oferi posibilitatea copilului să se dezvolte pe zonele pe care el se simte cel mai bine. Doreşte să facă matematică de performanţă, să ştiţi că în momentul de faţă - mă rog, am copii, ştiu asta şi de la copiii mei, ştiu şi din şcoală - cei care sunt olimpici întotdeauna învaţă două lucruri diferite în acelaşi timp. Învaţă matematica de la clasă şi învaţă matematica pentru olimpiadă, învaţă chimia de la clasă şi chimia pentru olimpiadă. Eu, la rândul meu, îmi aduc aminte când eram elev în clasa a X-a, pentru că mă duceam la olimpiada de chimie trebuia să învăţ chimia de clasa a XII-a, pentru că altfel nu făceam faţă", a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Educaţiei.

Remus Pricopie a spus că, în acest sens, Ministerul Educaţiei lucrează la schimbarea curriculum-ului, precizând că pentru cei care vor să meargă pe un anumit tip de competiţie, de performanţă, trebuie oferită posibilitatea unui învăţământ diferenţiat.

"Sigur că atunci când spui aşa ceva înseamnă şi resurse, pentru că atunci te costă mult mai puţin când standardizezi educaţia, când introduci multe opţionale te costă mult mai mult. Dar, în timp ce noi ne gândim că nu avem suficienţi bani pentru educaţie, avem un miliard şi două sute de milioane de euro neutilizaţi din fondurile structurale pe componenta de resurse umane, adică acea componentă care ar putea sau ar fi putut fi folosită pentru formarea copiilor noştri", a mai spus ministrul Educaţiei.

Remus Pricopie a adăugat că ar trebui dezvoltate activităţile extraşcolare, pentru că reprezintă legătura între teorie şi viaţa reală.

"O altă componentă pe care o avem în şcoli, nu pot să spun că nu există, dar care trebuie dezvoltată, este componenta de activităţi extraşcolare, care ar putea să fie, dacă vreţi, legătura dintre teorie şi viaţa reală. Am fost la o acţiune în care mai mulţi elevi din liceele Bucureştiului, într-un interval de trei zile, au avut posibilitatea să înveţe ce înseamnă diplomaţie. Or eu cred că istoria ai putea să o înveţi mult mai bine în momentul în care înţelegi semnificaţia istoriei, iar diplomaţia poate să fie una dintre ferestrele prin care poţi să povesteşti şi să explici istoria. Sau atunci când vorbim despre construcţii, da, avem licee şi avem liceeni care ar putea să se ducă spre facultăţile de construcţie sau către meseriile din domeniul construcţiilor. În momentul în care încă din timpul şcolii ne ocupăm de elevi şi merg, de exemplu, în primării, unde învaţă ce înseamnă alimentarea cu apă a unei localităţi, se înseamnă străzi, ce înseamnă iluminat public, ce înseamnă responsabilitate publică, administraţie publică, atunci copiii ar putea să fie mult mai atraşi de ceea ce se întâmplă în jurul lor şi să coreleze anumite discipline cu viaţa din jurul lor, să o înţeleagă", a spus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a subliniat că nu este suficientă teoria şi că elevii trebuie să vadă ce se întâmplă în jurul lor.

"Eu, de exemplu, am discuţii cu copiii mei despre sistemul politic şi, deşi sună sofisticat, discuţiile sunt destul de simple. Un copil este într-a treia şi celălalt în clasa a noua, şi le explic care este diferenţa dintre preşedintele României, preşedintele de Senat, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministru şi aşa mai departe, să înveţe actorii importanţi. Dacă fac acest lucru vor şti să practice democraţia peste zece ani sau atunci când vor împlini 18 ani", a adăugat Pricopie.

El a mai spus că nu este suficient doar să le explici elevilor teoretic nişte lucruri despre sistemul constituţional sau despre istorie, sau despre raporturile de forţe între partidele politice, fără să vadă ce se întâmplă în jurul lor.

"Doamna care a organizat evenimentul privind diplomaţia îmi spunea că în seara acţiunii, la ora 22.00, nu reuşea să-i scoată pe elevi din locaţia în care aveau activitatea, pentru că erau atât de curioşi şi de interesaţi de ceea ce se prezenta acolo la conferinţa respectivă. Astfel de activităţi vin să diversifice viaţa elevului. Noi trebuie să facem ca viaţa elevului să fie una mult mai plăcută, şi nu un fel de rutină în care zi de zi primeşti informaţii, zi de zi trebuie să faci o sută de probleme de la o zi la alta şi aşa mai departe", a adăugat ministrul Educaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pricopie: Activităţile extraşcolare trebuie dezvoltate, pentru că fac legătura între teorie şi viaţă.
 Vizualizări articol: 753 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pricopie: Activităţile extraşcolare trebuie dezvoltate, pentru că fac legătura între teorie şi viaţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei