Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 aug 2012 - Anul XVII, nr. 191 (5096)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aristoteles Workshop, între 20 august şi 23 septembrie, la Vama, în Bucovina

Aristoteles Workshop, atelierul de film produs de actorul Dan Nuţu şi aflat la cea de-a şasea ediţie, se va desfăşura anul acesta între 20 august şi 23 septembrie, în localitatea Vama din Bucovina, informează organizatorii.

În această perioadă, 12 participanţi vor lucra împreună la realizarea a patru scurtmetraje documentare în cadrul Aristoteles Workshop (AW).

AW este un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei europene îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute. În ultimii şase ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc. Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de Institutul Cultural Român, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.

 

Cinci săptămâni în Bucovina

Aleşi de o comisie a televiziunii ARTE/France, care a analizat dosarele a aproape 80 de candidaţi, cei 12 tineri selectaţi pentru ediţia din 2012 a Aristoteles Workshop vor petrece cinci săptămâni în Bucovina împreună cu cineaşti din Europa şi vor fi ghidaţi pas cu pas în realizarea documentarului, de la pitch la montajul final.

Cei selectaţi sunt regizorii Tudor Botezatu, Raluca Gorgos, Julia Groszek (Polonia), Xandra Popescu, directorii de imagine Simona Jerala, Ana Maria Vijdea, Cristi Moldovan, Vanda Volic (Croaţia) şi editorii de imagine Dan Ştefan Pârlog, Letiţia Ştefănescu, Tereza Adamkova (Republica Cehă) şi Emanuela Iorga.

Trainerii de anul acesta vor fi regizorul iranian Rafi Pitts, olandezul Jeroen Berkvens, documentariştii Jacques Deschamps şi Tania Rakhmanova.

Rafi Pitts face parte din noul val al cinematografiei iraniene, a copilărit în Teheran, a fugit din ţară în 1981, din cauza războiului dintre Iran şi Irak şi s-a stabilit la Berlin, apoi la Paris, unde a lucrat cu Leos Carax, Jacques Doillon şi Jean-Luc Godard. Primul său lungmetraj, "Season Five" (1997), a fost prima coproducţie franco-iraniană de la Revoluţia Iraniană din 1979 şi a avut premiera la Veneţia. "Sanam" (2000) a fost foarte aclamat de criticii francezi şi supranumit "Cele patru sute de lovituri/ Les quatre cents coups". În 2003, a prezentat la Locarno un documentar foarte controversat, "Abel Ferrara: Not Guilty". "It's Winter" (2006) a avut premiera la Berlin, în competiţie, iar un an mai târziu, Festivalul Internaţional de la Seattle l-a onorat cu premiul Emerging Masters pentru toată filmografia sa. Cel mai recent film al său, "The Hunter", a fost selectat în competiţie la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de la Berlin.

Olandezul Jeroen Berkvens este cineast, profesor de film documentar, producător şi membru al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune, premiat internaţional pentru filmele sale despre muzică şi dragoste. Cele mai cunoscute documentare pe care le-a realizat sunt despre muzicieni geniali şi controversaţi: "Jimmy Rosenberg - The Father, The Talent & The Son" şi "A Skin Too Few - The Days Of Nick Drake".

Jacques Deschamps este unul dintre cei mai importanţi documentarişti francezi, absolvent al prestigiosului Institut de înalte studii cinematografice din Franţa, şi este autorul a 15 filme documentare, printre care "La Ville d'Hugo (1987)", "Le Regardébloui" (1988), "Canova mutilé" (1992), "La Victoire de Cézanne" (2006), a cinci scurtmetraje şi trei lungmetraje de ficţiune - "Méfie-toi de l'eau qui dort" (1996, premiat la Festivalul de la Veneţia), "La Fille de son père" (2001), "Dinle Neyden" (Turcia, 2008) - şi a unei "ficţiuni documentate", "Don Quichotte ou les mésaventures d'un homme en colère" (2005). Este profesor la celebra şcoală de film Fémis şi la Cinédoc (Annecy), Grenoble-Lussas.

Tania Rakhmanova a realizat peste 20 de documentare pe teme istorice şi politice, printre care: "La prise du pouvoir par Vladimir Poutine", nominalizat la premiile Emmy în 2006 (realizat pentru canalul ARTE), "The alternative Rock and Roll Years" (2003, trei documentare realizate împreună cu Discovery International), "Roms, le premier peuple européen" (2011, realizat pentru canalul France 3), nominalizat la premiul Europa, "Oligarques art et argent" (2010, realizat pentru France 5 şi selectat la Montréal), "François Mitterrand, les années du pouvoir ses derniers entretiens" (1995, pentru BBC),"Yougoslavie, Suicide d'Une Nation Européenne" 1990 (BBC).

 

Ediţiile precedente

Pe parcursul celor şase ediţii precedente, trainingul a fost susţinut de nume importante din industrie: Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France), Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război), Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare), documentariştii olandezi John Appel şi Jeroun Berkvens, Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune), Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs), Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga), Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody), Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria).

Participanţii vor forma patru echipe a câte trei membri: un regizor, un director de imagine şi un editor. Ei vor avea acces la echipamente de producţie şi de postproducţie necesare realizării documentarelor, cele mai bune filme urmând să fie promovate ulterior în festivaluri de film şi reţele de televiziune internaţionale. Modulul propus de AW este de 30 de minute de film documentar, dar este deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi.

Oana GHITA, oana.ghita@mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aristoteles Workshop, între 20 august şi 23 septembrie, la Vama, în Bucovina.
 Vizualizări articol: 729 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aristoteles Workshop, între 20 august şi 23 septembrie, la Vama, în Bucovina0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei