Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 nov 2011 - Anul XVI, nr. 279 (4877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANSVSA: Carnea de pasăre şi furajele folosite în ferme nu conţin antibiotice

Carnea de pasăre şi furajele folosite în ferme nu conţin antibiotice, aditivi alimentari şi hormoni de creştere, iar tratamentele cu medicamente se fac numai la prescripţia şi sub supravegherea medicului veterinar, precizează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Precizarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost făcută după ce presa a relatat că un studiu din Germania a indicat faptul că aproape toţi puii vânduţi în această ţară sunt trataţi cu antibiotice.

Reprezentanţii ANSVSA arată, joi, într-un comunicat de presă, că România a implementat din 2007 legislaţia europeană specifică privind interzicerea administrării în hrana păsărilor a făinurilor de origine animală (cu excepţia făinii de peşte), aditivilor alimentari şi hormonilor de creştere.

Referitor la folosirea antibioticelor, ANSVSA a precizat că acestea se folosesc numai în scop curativ, ca tratament pentru diferite boli ale păsărilor, la prescripţia şi sub supravegherea medicului veterinar.

De asemenea, păsările care au primit tratament cu antibiotice sunt sacrificate numai după ce a trecut un anumit interval de timp - "timpul de aşteptare" -, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice. După ce a trecut "timpul de aşteptare", păsările pot fi sacrificate, iar din carne şi din furaje sunt prelevate din nou probe pentru analiză, a adăugat ANSVSA.

Mai mult, în registrul de tratamente existent în fiecare fermă avicolă sunt menţionate obligatoriu denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament şi timpul de aşteptare necesar eliminării acestuia din organism.

ANSVSA a menţionat că verifică respectarea legislaţiei aplicabile în cadrul unui Plan anual de Control al Reziduurilor, care este supus aprobării Comisiei Europene. Probele destinate controlului sunt recoltate de pe întreg teritoriul ţării de către inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, iar analizele sunt efectuate în laboratoarele din cadrul reţelei sanitare veterinare desemnate în acest sens.

Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, până în prezent au fost analizate 248 de probe pentru determinarea reziduurilor de antibiotice şi coccidiostatice din furaje, toate cu rezultate negative. De asemenea, analiza celor 460 de probe prelevate din carne şi organe de pasăre nu au indicat prezenţa medicamentelor de uz veterinar şi a hormonilor.

ANSVSA a subliniat că toate probele la care se constată prezenţa unor compuşi interzişi sunt notificate Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene. Aceasta desfăşoară o anchetă, aplică măsuri asupra lotului de provenienţă şi notifică imediat ANSVSA prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF).

În cazul în care sunt descoperite alimente sau furajele la care s-a evidenţiat prezenţa unor substanţe interzise sau depăşiri ale limitelor admise pentru alte substanţe, acestea sunt sechestrate şi se iau măsuri imediate pentru distrugerea lor, conform procedurilor în vigoare, a precizat sursa citată.

În momentul în care ANSVSA este informată despre existenţa unui risc semnificativ direct sau indirect pentru sănătatea publică, cu privire la alimente şi furaje, are obligaţia, la fel ca fiecare autoritate competentă din statele Uniunii Europene, de a notifica imediat Comisia Europeană, prin intermediul SRAAF, conform procedurilor.

Presa a relatat că, potrivit unui raport al oficiului pentru protecţia consumatorului din Renania, citat de Deutsche Welle, aproape toţi puii vânduţi în Germania sunt trataţi cu antibiotice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANSVSA: Carnea de pasăre şi furajele folosite în ferme nu conţin antibiotice.
 Vizualizări articol: 752 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANSVSA: Carnea de pasăre şi furajele folosite în ferme nu conţin antibiotice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei