Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 feb 2011 - Anul XVI, nr. 39 (4637)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Solidaritatea Sanitară": Salariile nu au fost majorate cu 15%, ci cu 11,25%, ne pregătim de proteste

 

Reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" susţine că salariile nu au fost majorate cu 15%, aşa cum a promis Guvernul, ci doar cu 11,25%, astfel că angajaţii din sectorul sanitar vor cere în instanţă recuperarea reducerilor salariale şi vor organiza în perioada următoare acţiuni de protest.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" arată, miercuri, într-un comunicat de presă, că în loc de redresare salariaţii "se bucură" de creşterea salariilor cu doar 11,25 la sută raportat la salariul din iunie 2010. Acest lucru înseamnă că angajaţii rămân cu un salariu mai mic cu 13,75 la sută faţă de iunie 2010.

De asemenea, scăderea a fost aplicată salariului de bază, ceea ce înseamnă şi pierderea drepturilor de care beneficiau raportat la salariul de bază, în special cele legate de pensii, au precizat reprezentanţii federaţiei sindicale.

"În sectorul sanitar, salariile riscă să fie reduse şi mai mult odată cu plafonarea cheltuielilor salariale la 75 la sută din valoarea contractelor cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în condiţiile în care valoarea acestor contracte este stabilită de la «centru», deseori în mod arbitrar. Estimăm că pentru anul 2011 este posibil să asistăm în continuare la o reducere semnificativă a veniturilor salariaţilor care, dublată de rata inflaţiei, va conduce la o accentuare a sărăciei salariale de care este afectată majoritatea salariaţilor bugetari", se arată în comunicatul citat.

Sindicaliştii susţin că sărăcirea salariaţilor bugetari va fi dublată de incertitudinea locurilor şi condiţiilor de muncă adusă de modificarea prevederilor legale care reglementează raporturile de muncă şi dialogul social.

În aceste condiţii, Comitetul Director al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" a decis să iniţieze acţiuni în instanţă împotriva reducerii veniturilor de care sunt afectaţi salariaţii şi în 2011.

De asemenea, federaţia sindicală va începe procedurile pentru a participa la acţiunile de protest din perioada următoare, faţă de modificările legislaţiei muncii şi dialogului social.

Angajaţii din sistemul bugetar trebuiau să primească salariul din ianuarie majorat cu 15 la sută, însă în multe situaţii aceştia nu au avut o creştere mai mare de 12,5 la sută, sindicaliştii susţinând că aceste diferenţe apar de la formula de calcul, pe care Guvernul a greşit-o intenţionat.

Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că reprezentanţii Guvernului au greşit intenţionat la formula de calcul privind majorarea salariilor tuturor bugetarilor cu 15 procente de la 1 ianuarie, "aşa-zisa creştere" fiind de maximum 12,5 la sută.

Nistor a precizat că diferenţa apare de la formula de calcul a reprezentanţilor Ministerului de Finanţe şi Ministerului Muncii.

"Aceştia erau conştienţi că nu va fi o aşa-zisă creştere de 15 la sută, iar în educaţie, odată cu apariţia Legii Educaţiei Naţionale, cadrele didactice cu vechime vor mai pierde la salariu o dată, din luna martie", a spus Nistor.

Nistor a mai spus că federaţia pe care o reprezintă se pregăteşte de declanşarea protestelor, în prezent desfăşurând caravane sindicale în toată ţara, pentru consultarea tuturor liderilor din teritoriu.

Liderul BNS, Dumitru Costin, subliniază, de asemenea, că sunt o serie de cazuri de bugetari care nu şi-au primit salariul majorat cu 15 la sută, aşa cum au promis guvernanţii, iar acest lucru este cauzat de modul defectuos de comunicare.

"Cei care se ocupă de recalcularea salariilor trebuiau să fie instruiţi corespunzător, însă aceste lucruri nu au fost bine puse la punct şi fiecare a aplicat majorarea după capacitatea sa de a înţelege decizia Guvernului, care este susţinută şi prin Legea bugetului, astfel că au apărut aceste situaţii", a spus Costin.

Salariile de bază din sectorul public ar fi trebuit să fie majorate din ianuarie 2011 cu 15 la sută raportat la nivelul din luna octombrie 2010.

Legea salarizării unitare prevede că salariile de bază din sectorul public cresc în 2011 cu 15 la sută. După majorarea de 15 la sută, salariile din sectorul bugetar rămân mai mici cu 13,75 la sută faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Solidaritatea Sanitară": Salariile nu au fost majorate cu 15%, ci cu 11,25%, ne pregătim de proteste.
 Vizualizări articol: 448 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Solidaritatea Sanitară": Salariile nu au fost majorate cu 15%, ci cu 11,25%, ne pregătim de proteste0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei