Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 feb 2011 - Anul XVI, nr. 39 (4637)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Averile liderilor sindicali, verificate după acuzaţiile de corupţie aduse lui Marica

 

Averile liderilor sindicali au intrat în atenţia inspectorilor de integritate, în urma declaraţiilor publice făcute de fostul vameş Marius Ungureanu referitoare la faptul că liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, ar fi perceput mită pentru a promova şi menţine unii angajaţi în vămi.

Agenţia Naţională de Integritate a informat, potrivit posturilor de televiziune, că 15 lideri sindicali sunt vizaţi în verificările sale.

Pe lista ANI figurează Vasile Marica, Bogdan Hossu, Marius Nistor, Ion Popescu, Anton Hadăr, Gheorghe Isvoranu, Vasile Lincu, Ion Albu, Liviu Luca, Marius Petcu, Dumitru Costin.

Fostul vameş Marius Ungureanu a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă - organizată de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", condus de Vasile Lincu - că liderul Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetare "Sed Lex", Vasile Marica, a luat mită de la angajaţi din vămi pentru a interveni în promovarea şi menţinerea lor în funcţii.

Ungureanu a spus că, din 1997 şi până în 2002, i-a dat lui Marica 2.000-2.500 de dolari pe lună.

 

Igaş: ANI trebuie să-i verifice pe toţi cei care trebuie verificaţi

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat, ieri, la Parlament, că nu ştie ca vreun dosar referitor la averile sindicaliştilor să fie în prezent în lucru la Ministerul de Interne, el adăugând că ANI trebuie "să-i verifice pe toţi cei care trebuie verificaţi".

"Dacă ANI a început să facă anumite controale în ceea ce priveşte poliţiştii de frontieră, vameşii, este un lucru bun şi nu putem decât să constatăm că îşi fac datoria", a spus Igaş, întrebat ce părere are despre acţiunile de verificare ale ANI.
Întrebat apoi explicit despre cei 15 lideri de sindicat care ar fi verificaţi de ANI, Igaş a spus că, din punctul lui de vedere, ANI trebuie "să-i verifice pe toţi cei care trebuie verificaţi aşa cum fac şi cu noi, aleşii neamului".

"Nu ştiu să fie vreun dosar în lucru în ceea ce priveşte averile sindicaliştilor la Ministerul de Interne", a adăugat el.

Întrebat despre Vasile Marica, Igaş a spus că acesta "nu este cercetat de poliţie în momentul de faţă".
Pe de altă parte, întrebat despre acţiunile ANI de verificare a averilor sindicaliştilor, deputatul PDL, Costică Canacheu, preşedintele Comisiei de apărare din Cameră, a spus că ceea ce ridică semne de întrebare este faptul că mulţi dintre aceştia se află în funcţie de foarte mulţi ani şi au acumulat în această perioadă averi considerabile.

"Longevitatea unora dintre liderii de sindicat poate pune un semn de îndoială - oare cum au reuşit să se menţină în aceste poziţii 20 de ani de zile şi, aşa cum am văzut în declaraţiile lor de avere, să şi acumuleze o avere impresionantă. Toţi beneficiază de prezumţia că au acumulat în mod legal aceste averi şi aceste verificări probabil că pentru unii dintre dânşii vor confirma acest lucru, aşa cum este posibil ca unii să aibă probleme", a spus Canacheu.

 

Hossu: Se încearcă forţarea asumării modificărilor CM fără acordul sindicatelor

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, că verificarea declanşată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) este "o comandă de sus", pentru discreditarea liderilor sindicali şi forţarea asumării modificărilor la Codul Muncii (CM) fără acordul sindicatelor.

"Acţiunea ANI este o comandă de sus pentru discreditarea liderilor sindicali, iar momentul ales «coincide» cu negocierile privind forma finală la Codul Muncii şi cazurile de corupţie din vămi", a spus liderul Cartel Alfa.

Acesta a precizat că nu va depune declaraţia de avere şi de interese în calitate de lider al CNS Cartel Alfa, deoarece nu foloseşte bani publici şi aşteaptă amenda de la ANI.

Hossu a menţionat că a depus în iunie 2010 o declaraţie de avere, dar din calitate de membru în Consiliul de Administraţie al SRR.

Liderul Cartel Alfa a arătat că partenerii sociali trebuiau să primească de la Guvern, la începutul acestei săptămâni, forma finală privind modificarea Codului Muncii, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Din acest motiv, liderii au anunţat o întâlnire a tuturor birourilor executive de federaţii afiliate la cele cinci confederaţii pentru luni în urma căreia se vor decide proteste.

"Vor să ne discrediteze şi să forţeze asumarea modificărilor la Codul Muncii fără acordul sindicatelor", a conchis Bogdan Hossu.

 

Petcu: ANI vrea să incite membrii noştri de sindicat, cei verificaţi sunt clar "incomozi"

Preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) vizează incitarea membrilor de sindicat, pentru pierderea încrederii, toţi cei verificaţi fiind "contururi clare ale unora nu foarte comozi".

"Ei au vizat mai mult intrarea membrilor noştri de sindicat, pentru a ne pierde credibilitatea în faţa acestora. Eu sunt cu declaraţia la vedere, pot justifica totul, tot ce este în aceste declaraţii reprezintă munca de o viaţă a mea şi a familiei mele", a spus Petcu.

Liderul CNSLR-Frăţia a afirmat că acum se precipită modificarea la Codul Muncii într-o variantă neagreată de sindicate, iar această verificare a ANI poate fi interpretată ca "o modalitate de a ne arăta pisica" şi a-i face pe liderii sindicali mai maleabili.

"Noi am anunţat că luni se vor reuni toate birourile executive ale federaţiilor afiliate la cele cinci confederaţii şi vom anunţa proteste de amploare în două săptămâni. Şi ei vor acum să ne intimideze", a precizat Petcu.

O altă interpretare a acţiunii Agenţiei Naţionale de Integritate dată de liderul CNSLR-Frăţia se referă la faptul că pe ordinea de zi a Senatului se află o iniţiativă legislativă referitoare la eliminarea liderilor sindicali din Legea ANI, iar acest lucru poate însemna "presiunea şi intimidarea" celor care au avut această iniţiativă.

"Voi continua să mă lupt pentru modificarea Legii ANI, astfel încât liderii sindicali să nu mai fie pe lista celor verificaţi de ANI. Este aberantă introducerea noastră în această lege atât timp cât nu folosim bani publici".

 

Lincu: Singura legătură între sindicaliştii verificaţi de ANI este că toţi au participat la proteste

Preşedintele Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX că singura legătură dintre cei 15 lideri sindicali verificaţi de ANI este faptul că toţi au participat la forme de protest în anul 2010, Lincu fiind singurul care nu făcea obiectul verificării.

Liderul "Pro Lex" a precizat că a fost anunţat în 17 ianuarie de această verificare şi s-a dus personal la Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru că el era singurul din listă care nu făcea obiectul verificării, nefiind nici preşedinte de confederaţie, nici de federaţie, ci doar preşedintele unui sindicat.

Lincu a mai spus că nu a primit nici un răspuns la întrebarea sa de ce este verificat.

 

Costin: Ce se întâmplă acum este o campanie de manipulare a opiniei publice pentru a scoate vinovaţi

Liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat ieri, pentru MEDIAFAX că Agenţia Naţională de Integritate este doar o unealtă în această campanie "a unor băieţi" care urmăresc să manipuleze opinia publică pentru a scoate vinovaţi toţi liderii sindicali în cazul corupţiei din vămi.

Dumitru Costin spune că şi-a cercetat dosarul de la ANI şi a constatat că Agenţia s-a autosesizat în urma unui articol apărut anul trecut într-un tabloid care spunea că locuieşte într-o vilă şi conduce Dodge.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical a precizat că poza care însoţea acel articol era făcută în faţa sediului confederaţiei, nu a locuinţei proprii, el locuind într-un apartament în Sectorul 4 al Capitalei.

"Tot ce se întâmplă acum este o campanie absurdă de manipulare a opiniei publice, cu interferenţă masivă în sistemul vamal, vrând să demonstreze că tot ceea ce se întâmplă în vămi este generat de toţii liderii sindicali", a spus Costin.

 

Nistor: Sunt mândru că fac parte dintre cei mai importanţi sindicalişti

Vicepreşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Nistor, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX că este mândru că face parte dintre cei mai importanţi lideri sindicali şi nu are nici o problemă cu verificarea ANI, dar i se pare suspect momentul ales.

Marius Nistor a spus că a depus încă din luna octombrie 2010 declaraţiile de avere şi de interese în calitatea sa de vicepreşedinte al Consiliului Economic şi Social, de vicepreşedinte al Confederaţiei CNSLR-Frăţia şi de preşedinte executiv al Federaţiei "Spiru Haret".

"ANI este datoare să verifice, trebuie să fie respectată legea, mi se pare ciudat însă momentul ales. De ce nu au făcut-o când au primit declaraţiile", a mai spus Nistor.

 

Anton Hadăr: ANI îşi dă în petec, verifică doar liderii de sindicat care au deranjat puterea politică

Preşedintele "Alma Mater", Anton Hadăr, a declarat că a primit două scrisori de la Agenţia Naţională pentru Integritate, ultima ieri, şi consideră că instituţia "îşi dă în petec", deoarece verifică doar liderii de sindicat care au apărut la televiziuni şi au deranjat puterea politică.

Anton Hadăr a precizat că în urmă cu trei săptămâni a primit, la sediul federaţiei, prima scrisoare de la ANI, în care i se solicita trimiterea unor documente care erau deja făcute publice pe site-ul "Alma Mater".

Liderul sindical a declarat că a trimis toate documentele solicitate, dar, pe lângă actele referitoare la avere, i s-a solicitat şi trimiterea procesului verbal încheiat la alegerea sa ca preşedinte al federaţiei.

"Azi mi-a mai venit o scrisoare, dar acasă. Consider că este o sâcâială şi o intimidare. Prima scrisoare, venită la sediul federaţiei, era mai laconică, mi se cereau documente, iar în cea primită acum, acasă, sunt informat că s-a declanşat evaluarea averii dobândite împreună cu familia. Intimidarea nu-şi găseşte efectul în cazul meu pentru că nu am ce să ascund. Sunt profesor universitar, coordonator de doctorat, am fost director la şapte sau opt proiecte naţionale. Acum câştig foarte bine din proiecte pe fonduri europene, deci nu este vorba de bani de la buget, nu sunt în consilii de administraţie, iar de la sindicat nu iau mai mult de 400 de lei", a declarat Hadăr.

Liderul Federaţiei "Alma Mater" consideră că decizia ANI vine din dorinţa de a pune frâne în ceea ce fac sindicatele.

"Guvernul doreşte să nu aibă nici o opoziţie. Eu sunt pe listă pentru că am fost prezent mai des la televiziuni. Ei îşi dau în petec cu faptul că nu-s toţi liderii verificaţi. Se doreşte verificarea celor care au deranjat puterea politică. E trist ca un profesor universitar să fie târât prin birouri când toate documentele erau pe site. Puteau lua de acolo şi să fie mai eleganţi", a mai declarat liderul sindical.

Hadăr a afirmat că nu are nici un fel de emoţii, dar că îl deranjează această "sâcâială".

"Sunt convins că este nevoie şi de curăţenie sindicală, dar în ceea ce mă priveşte nu cred că e cazul", a mai spus preşedintele "Alma Mater".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Averile liderilor sindicali, verificate după acuzaţiile de corupţie aduse lui Marica.
 Vizualizări articol: 290 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Averile liderilor sindicali, verificate după acuzaţiile de corupţie aduse lui Marica0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei