Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 mar 2010 - Anul XV, nr. 69 (4360)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sondaj

Aproape jumătate dintre români acuză dureri de cap cel puţin o dată pe lună

Aproape jumătate dintre români acuză dureri de cap, migrene sau cefalee cel puţin o dată pe lună, iar dintre aceştia, mai mult de jumătate se plâng de astfel de simptome săptămânal, potrivit unui studiu realizat de GfK România.

"Odată cu înaintarea în vârstă, atât ponderea celor care acuză lunar astfel de dureri, dar şi frecvenţa crizelor cresc. O persoană tânără, de până în 30 de ani, se plânge de dureri de cap în medie de 1,4 ori pe lună, în timp ce în rândul persoanelor de peste 50 de ani durerile de cap se instalează mult mai frecvent, în medie de 2,5 ori pe lună", se arată în studiul realizat de GfK România şi dat publicităţii marţi.

Mai predispuse unor stări de disconfort generate de durerile de cap sunt femeile, persoanele cu nivel de educaţie scăzut, dar şi persoanele văduve şi cele care locuiesc în mediul rural. Studiul indică şi o legătură puternică între nivelul de trai şi frecvenţa instalării unor astfel de episoade. Cu cât veniturile sunt mai scăzute, cu atât mai mare este şi incidenţa durerilor de cap.

"Pentru 46% dintre românii afectaţi cel puţin o dată pe an de dureri de cap, migrene sau cefalee, criza dispare după cel mult o oră, în timp ce pentru mai mult de jumătate durerile dispar în general după câteva ore sau chiar după o zi. Un mediu de lucru prea stresant sau prea monoton, cu termene de predare strânse şi în care relaţiile cu şefii sau colegii sunt mai tensionate se asociază cu o durată mai mare a crizelor", potrivit studiului GfK.

Aceste dureri sunt localizate cel mai frecvent în zona frunţii (41% dintre cei afectaţi anual) sau sunt generalizate în toată zona capului (29%). Relativ frecvente sunt şi durerile în zona oculară (20%) sau a tâmplelor (19%), arată autorii studiului.

"Cele mai frecvente simptome asociate durerilor de cap sunt ameţelile (26%), stările de agitaţie (15%), tulburările de vedere (13%), dificultăţile de concentrare (11%), greaţa (11%), lipsa poftei de mâncare (11%) şi afectarea capacităţii motrice (11%). 39% dintre cei intervievaţi nu au semnalat şi alte simptome, ponderea acestui segment fiind semnificativ mai mare în rândul persoanelor tinere, necăsătorite, dar şi în rândul celor care au foarte rar dureri de cap (1 – 6 ori pe an)", precizează sursa citată.

Potrivit autorilor studiului, înaintarea în vârstă favorizează apariţia unor simptome asociate durerilor de cap, precum tulburările de vedere, creşterea tensiunii arteriale sau afectarea capacităţii motrice. Tulburările de vedere, greaţa sau vărsăturile sunt simptome asociate care apar mai frecvent în rândul persoanelor care acuză dureri de cap de durată mai mare, în jur de o zi sau mai mult.

Întrebaţi în ce situaţii durerile de cap se instalează cel mai frecvent, participanţii la studiu au indicat drept principali factori pentru declanşarea crizelor stresul (33%), oboseala (22%) sau supărarea (12%).

"Riscul de declanşare a durerilor de cap din cauza supărării sau temperaturilor extreme (scăzute sau ridicate) este semnificativ mai mare în rândul persoanelor peste 60 de ani decât în alte segmente de vârstă. Persoanele văduve acuză mai des astfel de episoade din cauza supărării, deprimării sau plânsului, în vreme ce persoanele cu educaţie superioară sunt mai predispuse acestor crize după un efort intelectual susţinut, după utilizarea intensă a computerului, dar şi după ce stau mai mult timp în încăperi neaerisite sau în care funcţionează aparatul de aer condiţionat", mai precizează autorii studiului.

Totodată, conform rezultatelor studiului, 83% dintre cei care au dureri de cap cel puţin o dată pe an folosesc automedicaţia când au astfel de episoade, 9% apelează la medicul de familie sau la farmacist, iar 8% nu folosesc nici un fel de remediu.

Persoanele peste 50 de ani consultă medicul sau farmacistul mult mai frecvent în astfel de situaţii. Ponderea celor care aşteaptă ca durerea să treacă de la sine este mai mare în rândul persoanele sub 30 de ani.

Dintre cei care urmează un tratament când au dureri de cap, 90% aleg de obicei tratamentul medicamentos, restul de 10% folosind produse naturiste, homeopate.

"Algocalminul este panaceul la care recurg cei mai mulţi pentru a diminua şi alina durerile de cap (63%), fiind de departe preferat de către toate segmentele de populaţie. Următoarele cele mai folosite medicamente la apariţia acestor simptome sunt paracetamolul (36%) şi antinevralgicul (32%). Nurofenul (22%) şi aspirina (21%) completează topul celor mai folosite cinci medicamente în remediul durerilor de cap. Odată cu înaintarea în vârstă, creşte şi preferinţa pentru medicamente cum ar fi antinevralgicul sau aspirina, în timp ce în rândul tinerilor sub 30 de ani, Nurofenul şi-a câştigat o mare popularitate, fiind al doilea cel mai folosit medicament după algocalmin", susţin autorii studiului.

Informaţiile provin din studiul Omnibus realizat de GfK România în luna februarie 2010, pe un eşantion de 1.641 de persoane. Rezultatele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape jumătate dintre români acuză dureri de cap cel puţin o dată pe lună.
 Vizualizări articol: 631 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape jumătate dintre români acuză dureri de cap cel puţin o dată pe lună0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei