Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 mar 2010 - Anul XV, nr. 69 (4360)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Poetul care scria poeme la Securitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prin natura ei de a dezvălui ceea ce găseşte după ce cotrobăie prin vechi şi urât mirositoare documente, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii – celebrul „Cenesease” - este principala instituţie de stricat calitatea somnului din România. Cei ce se ştiu cu muscoiul pe căciulă – şi mulţi se ştiu – au câte un coşmar garantat pe noapte, chinuiţi de întrebarea:

- Mâine va veni şi vremea mea să fiu dat în vileag? Dacă nu mâine, poimâine?

Recent, această secţie de îmbuteliere şi livrare a coşmarurilor a făcut public faptul că poetul Lucian Vasiliu, fost director timp de 15 ani al Muzeului Literaturii Române Moldova, a avut un angajament scris cu Securitatea. Mă rog, e plină lumea literară şi presa de inşi ca el, aşa că n-o să insistăm. Despre cu totul altceva vreau să vorbesc azi. Despre felul cum mariajul cu Securitatea deformează comportamentul social al turnătorilor, îmbolnăvindu-i de bănuieli care le otrăvesc circuitele creieraşului.

În urmă cu nişte ani, vreo şase, am scris în ziar un articol nevinovat, intitulat „Veveriţe”, despre Muzeul Literaturii, aflat în perimetrul Căşii Pogor. Cum hrubele reci de acolo, vechi de cinci secole plus TVA, fuseseră convertite în cramă, am presupus că Pogor ăsta trebuie să fi fost, la viaţa lui, un mare cârciumar. După această glumă nu foarte reuşită, am trecut la nişte căsuţe, pe care o mână sensibilă şi alcoolică le aşezase în copacii din curtea muzeului, pentru ca veveriţele să aibă nişte sălaşe ale lor, unde să doarmă în pace, să primească musafiri şi să-şi ocrotească familiile.

Salutând această izbândă edilitară, am adăugat că micile apartamente din copaci în mod sigur vor fi repartizate veveriţelor cu pile, nicidecum celor necăjite, cu un standard de viaţă scăzut şi mai puţin fâşneţe.

N-am ştiut în ce mă bag. Trăgând concluzia, din scrierea mea nevinovată, că fac aluzie la combinaţiile din instituţia pe care o conducea, poetului Vasiliu i-au sărit nervii ca mingile de tenis, izbindu-se de pereţii reci ai hrubelor transformate în cârciumă. Totuşi, nu mi-a dat o replică la gazetă, cum aş fi meritat, ci a copiat articolul în câteva zeci de exemplare, a colorat cu carioca pasajele considerate de el cu gând ascuns, şi l-a distribuit cunoscuţilor noştri comuni, punctând natura mea ticăloasă.

M-a luat şi pe mine la bani mărunţi, în particular. Geaba i-am replicat că nicăieri, în compunerea mea, nu-i apărea numele, şi că am scris despre asta din prostie, fără să-l am ca ţintă, fiindcă trăiesc din ceea ce public la gazetă, şi nu întotdeauna am subiecte de înaltă clasă. Nu l-am convins, dar i-am pus suspiciunile pe seama firii sale de poet. Din câte se povesteşte, nici Eminescu nu era altfel.

Abia acum, când Ceneseaseul l-a dat fără să clipească pe poet la gazetă, îmi dau seama cum Securitatea deforma caracterele. Iar caracterele deformate au rămas.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poetul care scria poeme la Securitate.
 Vizualizări articol: 880 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
Poetul care scria poeme la Securitate4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei