Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mar 2009 - Anul XIV, nr. 63 (4049)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fermierii care au înfiinţat sau extins ferme de vaci pot cere cotă de lapte de la rezervă

Producătorii care au depăşit cota de lapte alocată sau au înfiinţat ferme noi de vaci pot cere alocarea cotei de lapte corespunzătoare de la rezerva naţională, fermierii cu vârste de până în 35 de ani care au pus bazele unei ferme noi având prioritate la distribuirea cantităţilor.

Cantitatea acumulată la rezervă provine, de exemplu, din sancţionarea unor fermieri, cărora li se retrage parţial sau total cota, dacă nu realizează un anumit procent din aceasta sau nu îşi depun la timp declaraţiile anuale. Totodată, la vânzarea cotei, 30% din cantitate este oprită la rezervă.

Crescătorii pot solicita cote de la rezerva naţională dacă în anul precedent au depăşit cotele de producţie alocate sau dacă ferma a început activitatea în timpul anului de cotă. Fermierii trebuie să deţină minim zece vaci şi să fi absolvit un curs de pregătire privind creşterea vacilor sau organizarea pieţei laptelui în UE, se arată într-un ordin al ministrului Agriculturii.

 

Rezerva se distribuie la finalul anului de cotă

Rezerva este distribuită după încheierea anului de cotă respectiv (anul de cotă începe la 1 aprilie şi se încheie la 31 martie anul următor).

"Rezerva se distribuie la finalul anului de cotă, pentru că atunci se ştie exact ce cantitate este disponibilă, ce solicitări sunt şi poate fi împărţită proporţional. Nu se poate face pe parcurs această împărţire", a spus Valentin Blănaru, directorul general al Asociaţiei Procesatorilor de Lapte din România (APRIL).

În România funcţionează sistemul cotelor de lapte de doi ani. Primul an de cotă s-a încheiat la 31 martie 2008, iar al doilea se va încheia la 31 martie 2009. La finele primului an de cotă nu a avut loc distribuirea de cantităţi de la rezerva naţională, această activitatea fiind reglementată printr-un ordin abia în luna martie a acestui an.

 

Cererile se depun între 1 şi 30 aprilie

Cererile pentru obţinerea cotelor de la rezervă se depun în primele 30 de zile ale noului an de cotă, la centrele judeţene ale APIA, deci în perioada 1 - 30 aprilie, potrivit ordinului ministrului Agriculturii.

Totuşi, pentru cotele aferente anilor 2007-2008 şi 2008-2009 cererile se depun în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordinului, care a devenit valabil pe 5 martie. Astfel, cererile pot fi depuse la APIA până la 26 martie.

Cantităţile se vor aloca proporţional, în funcţie de cota totală de la rezervă.

Cantitatea minimă care poate fi solicitată este de 10.000 de kilograme, iar cea maximă de 1,2 milioane de kilograme.

Cererea depusă la APIA trebuie să fie însoţită de o serie de documente, printre care paşapoartele vacilor care fac obiectul extinderii fermei sau înfiinţării unei exploataţii noi.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, rezerva de lapte a României va fi stabilită la 609.200 de tone, din care 318.403 de tone vor fi disponibile pentru producătorii care livrează laptele spre procesare şi pentru cei care fac vânzări directe.

Cota de lapte a României este de circa trei milioane de tone, împărţită în două categorii - pentru vânzări directe şi pentru livrări la fabricile de procesare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fermierii care au înfiinţat sau extins ferme de vaci pot cere cotă de lapte de la rezervă.
 Vizualizări articol: 599 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fermierii care au înfiinţat sau extins ferme de vaci pot cere cotă de lapte de la rezervă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei