Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 feb 2009 - Anul XIV, nr. 39 (4025)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Campanie naţională

Controale la bănci, la benzinării şi la case de schimb valutar şi de amanet

Poliţiştii din toată ţara verifică, începând din această săptămână, băncile, benzinăriile şi casele de schimb valutar şi de amanet, în numai o zi fiind constatate mai multe nereguli, cele mai multe la casele de schimb valutar.

Poliţia Română a anunţat, ieri, că a intensificat, prin intermediul structurilor de ordine publică de la fiecare unitate teritorială de Poliţie, sub coordonarea Direcţiei Poliţiei de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliţiei Române, acţiunile de control pentru a verifica dacă sunt respectate prevederile care reglementează paza obiectivelor, a bunurilor, a valorilor şi a protecţiei persoanelor, conform Legii nr. 333/2003 şi ale HG nr.1010/2004.

Luni, poliţiştii au verificat 523 de unităţi, din care 246 de bănci, 96 de puncte de schimb valutar, 53 de case de amanet, 92 de staţii de distribuţie a carburanţilor, inclusiv tip GPL, 17 primării, 16 oficii poştale, două trezorerii şi o agenţie loto-prono.

Poliţia Română precizează că acţiunile poliţiştilor au urmărit, de asemenea, determinarea factorilor de decizie din cadrul unităţilor controlate pentru respectarea prevederilor legale şi asigurarea deplină a locaţiilor unde se manipulează, depozitează şi transportă valori monetare.

 

Sancţiuni pentru nereguli

Astfel, în numai o zi, poliţiştii au aplicat 89 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 71.500 de lei, unităţilor la care au fost descoperite diverse aspecte legate de nerespectarea obligaţiilor legale, cele mai multe, respectiv 37, fiind aplicate proprietarilor de case de schimb valutar, în timp ce alte 32, conducerilor unităţilor bancare.

Principalele probleme constatate de poliţişti la unităţile financiar-bancare au fost lipsa pazei umane, existenţa unui plan de pază neactualizat ca urmare a modificărilor survenite, neconformitatea geamurilor ghişeului de la casierie cu standardele europene prevăzute de HG 1010/2004, seifuri neprotejate cu senzor de vibraţii, lipsa protecţiei bancomatelor externe sediilor bancare.

În ceea ce priveşte casele de schimb valutar, poliţiştii au constatat nereguli şi au aplicat sancţiuni cu privire la lipsa geamurilor antiglonţ, neconformitatea transportului valorilor monetare (se asigură de către reprezentanţii societăţii şi nu de o societate specializată), lipsa sistemului de supraveghere TVCI, nerespectarea prevederile cu privire la protecţia casei de schimb valutar prin subsistem antiefracţie, supraveghere video şi control acces, existenţa unor case de bani nefixate în pardoseală sau perete şi neprotejate cu senzori de vibraţii.

Poliţiştii au efectuat verificări şi la staţiile de distribuţie a carburanţilor, inclusiv tip GPL, fiind constate încălcări ale prevederilor legale prin existenţa proiectului sistemului de alarmă neavizat de poliţie, efectuarea transportului de valori în alte condiţii decât cele prevăzute de lege, lipsa sistemului de supraveghere video, lipsa sistemului antiefracţie, seif nefixat de pardoseală sau perete.

 

Ce vizează controalele

Conform Poliţiei Române, acţiunile poliţiştilor urmăresc modul în care este organizată paza umană de către conducătorii unităţilor, existenţa, actualitatea şi respectarea planului de pază, precum şi gradul de instruire şi pregătire a personalului de pază aflat în serviciu.

Totodată, acţiunilor specialiştilor din poliţie urmăresc modul în care se realizează protecţia electronică a locurilor de depozitare a valorilor, respectiv existenţa sistemelor electronice de alarmare şi supraveghere video, legalitatea instalării, menţinerea în stare de funcţionare şi modul efectiv de utilizare a acestora, asigurarea monitorizării şi a modului de intervenţie în cazul alarmelor la efracţie, modul de asigurare a protecţiei electronice şi mecanice a încăperilor în care sunt depozitate valorile monetare, existenţa caselor de bani pentru depozitarea numerarului pe timpul nopţii şi fixarea în pardoseală sau zid a acestora

Respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte transportul valorilor monetare se află în atenţia poliţiştilor care efectuează controale, aceştia urmărind modalitatea efectivă de realizare a transportului de valori, mijloacele auto folosite la transport (certificarea blindatelor, dotare, amenajare), dotarea agenţilor de pază cu armament şi muniţie, mijloace de autoapărare şi de comunicaţii, portul uniformei şi însemnelor specifice.

Controalele poliţiştilor au în vedere şi instruirea personalul de pază aflat în serviciu, în vederea creşterii vigilenţei şi capacităţii de reacţie, precum şi a personalului care derulează operaţiuni cu numerar, în vederea respectării procedurilor legale de manipularea, depozitarea şi transportul valorilor monetare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Controale la bănci, la benzinării şi la case de schimb valutar şi de amanet.
 Vizualizări articol: 671 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Controale la bănci, la benzinării şi la case de schimb valutar şi de amanet0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei