Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 feb 2009 - Anul XIV, nr. 39 (4025)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Pavel LUCESCU

Pavel LUCESCU


Jumătatea plină a crizei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Buget bun în concepţie, dar prea optimist în cifre, zic specialiştii în economie, 13 la număr, consultaţi de Societatea Academică Română (SAR). Dar marea problemă e că nici pe cifrele celor 13 nu poţi pune mare bază, atâta timp cât estimările lor se înscriu într-o plajă atât de mare, încât e extrem de greu să tragi o concluzie cât de cât fermă.

La evoluţia PIB, prognozele merg de la minus 3,5% la plus 3, o marjă de 6,5 procente. La rata inflaţiei, de la 1,3 la 9,5 procente. Cursul RON/Euro la sfârşitul lui 2009 e estimat între 3,8 şi 4,95, iar deficitul bugetar ca procent din PIB între 2 şi 8,5.

Doar asupra şomajului cifrele specialiştilor par ceva mai congruente, marja de estimare mergând de la 5 la 9 procente, deşi în cifre absolute, o diferenţă de 4 procente înseamnă câteva sute de mii de români.

Dar recordul de incertitudine pare să-l deţină piaţa imobiliară, estimările economiştilor consultaţi de SAR mergând de la o creştere a preţurilor medii în următorul an de 5% la o scădere dramatică de 40%.

De altfel, asta e şi concluzia celor de la SAR: “incertitudinea este nota dominantă a anului 2009, fapt evidenţiat la toţi indicatorii.” Există totuşi şi nişte certitudini: sectoarele care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma crizei economice. Datele au fost obţinute printr-un sondaj aplicat de SAR pe un grup de firme, din studii şi analize statistice publicate de Institutul Naţional de Statistică, a BNR şi din interviuri cu manageri de firme. Şi totul pleacă de la ceea ce vedem deja că se întâmplă în viaţa de zi cu zi. E vorba de scăderea tot mai accentuată a cererii.

În topul sectoarelor afectate se află  industria auto, metalurgie, construcţii metalice şi produse de metal, materialele de construcţie, transporturi, industria chimică şi industria textilă. În fine, sectorul financiar bancar “este probabil printre cele mai afectate de criza economică, fiind negativ influenţat negativ de toţi factorii crizei”, susţin cei de la SAR.

Scapă mai “ieftin” piaţa telecomunicaţiilor, retailul şi distribuţia, iar oportunităţi noi vor apărea în agricultură şi industria alimentară. Motivele sunt destul de previzbile. Ieftinirea terenurilor, dar şi faptul că prin comparaţie cu cererea generală de bunuri şi servicii (în scădere pe ansamblu), consumul alimentar este cel mai rigid în raport cu fluctuaţia bugetului de familie.

Şi o veste cu adevărat bună pentru cei eventual interesaţi. Având în vedere procentul ridicat anunţat de guvern prin buget alocat investiţiilor publice, circa 20 la sută din PIB, “orice firmă care prinde contracte cu instituţii publice va fi avantajată în acest an de criză.”

Ei bine, aici e şi una din hibele pe care le văd cei de la SAR. Pentru că unul din semnalele de alarmă pe care le trag aceştia în raportul pe 2009  lansat luni în prezenţa premierului Emil Boc se referă chiar la pericolul pe care-l reprezintă “o administrare opacă şi nechibzuită” care riscă să aplice “derogarea de la lege” în gestionarea bugetului, sub imperativul unor <măsuri anti-criză>. Mai concret, corupţie şi proastă administrare.

Iar dacă e să vorbim de oportunităţi care stau cu adevărat la îndemâna guvernului, acestea ţin tocmai de calitatea procesului bugetar. Criza e în sine o oportunitate pentru o reformă forţată şi rapidă a finanţelor publice, în condiţiile în care România a ajuns statul UE cu cel mai volatil buget naţional, cu o proliferare a excepţiilor de la reguli şi legi, cu politici opace şi generatoare de corupţie.

Bugetul pe 2009 dezbătut în aceste zile în Parlament e cel mai chinuit din ultimii ani şi probabil cel mai puţin realist din ultimii 19 ani, dar asta din motive mai degrabă obiective. Incertitudinea privind evoluţia economică a ţării e la un maxim istoric.

Dar tocmai de aceea e şi o bună ocazie de a face reforme structurale amânate ani la rând, iar cea mai importantă dintre ele se numeşte “practica bunei guvernări”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jumătatea plină a crizei.
 Vizualizări articol: 2579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Jumătatea plină a crizei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei