Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 feb 2009 - Anul XIV, nr. 39 (4025)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie finală

Mîrza, Stan şi Ştirbu, achitaţi de judecători

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au achitat pe preşedintele PSD Suceava, senatorul Gavril Mîrza, deputatul Ioan Stan şi fostul director al Consiliului Judeţean Petru Ştirbu în procesul în care erau acuzaţi că ar fi determinat mai multe firme să sponsorizeze partidul, în mod indirect, prin intermediul fundaţiei „Armonia Suceava”. Decizia poate fi atacată, în zece zile, la Completul de nouă judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cei trei au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în 13 decembrie 2006.

Procurorii au stabilit că, în perioada 2002–2006, Ioan Stan şi Gavril Mîrza, acesta din urmă şi în calitate de preşedinte al Fundaţiei Social-Culturale „Armonia” Suceava, i-ar fi determinat pe diverşi agenţi economici să sponsorizeze fundaţia, iar prin intermediul acesteia, şi PSD. Asta în condiţiile în care Legea 43/2003 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale interzice expres finanţarea partidelor politice de către o fundaţie.

În urma cercetărilor, procurorii au stabilit că firmele erau cooptate de Mîrza, prin intermediul lui Petru Ştirbu, în scopul contribuirii cu bani la desfăşurarea unor acţiuni social-culturale, sportive ori cu caracter umanitar. Acţiunile respective urmau să se desfăşoare prin intermediul fundaţiei „Armonia” Suceava. Printre aceste acţiuni se numără tipărirea de cărţi distribuite în campania electorală din 2004 şi la Congresul PSD din aprilie 2005.

Ioan Stan ar fi contribuit la strângerea de fonduri, solicitând reprezentanţilor unor firme să sponsorizeze fundaţia pentru campania electorală. Contractele de sponsorizare erau distribuite fie direct de către Ioan Stan, fie de către Petru Ştirbu.

Totodată, Ştirbu sau alte persoane neidentificate ar fi distribuit unor firme contracte de sponsorizare, plăţile fiind efectuate direct în contul fundaţiei „Armonia”.

 

Fundaţia a colectat 2,8 miliarde de lei vechi

Potrivit procurorilor, prin aceste demersuri ar fi fost strânsă suma de 2,8 miliarde de lei vechi, o parte din bani fiind folosiţi pentru ca imaginea fundaţiei să fie asociată Organizaţiei Judeţene a PSD Suceava. De asemenea, procurorii au propus instanţei confiscarea sumei de 2,8 miliarde de lei, considerând că întreaga activitate a fundaţiei s-ar fi circumscris activităţilor ilegale de colectare de fonduri pentru PSD. În proces, Ioan Stan şi Gavril Mîrza au fost judecaţi pentru folosire a influenţei sau autorităţii deţinute în calitate de persoane cu funcţii de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Petru Ştirbu a fost judecat pentru complicitate la această faptă.

 

Mîrza, Stan şi Ştirbu spun că s-a făcut dreptate

După pronunţarea hotărârii judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, liderul PSD Suceava, Gavril Mîrza, a declarat că decizia este una „corectă şi dreaptă”. Mîrza a arătat că „ar fi fost culmea ca în mileniul al treilea cineva să fie condamnat pentru că a editat nişte cărţi”.

El a precizat că activităţile Fundaţiei „Armonia” nu au încălcat legea, iar sumele disponibile au fost folosite pentru acţiuni umanitare şi pentru editare de cărţi, „în care au apărut şi cuvintele liberalism, numele lui Carol I, şi nu numai social democraţie. A fost un proces politic, însă sunt mulţumit că instanţele au făcut dreptate”.

La rândul său, deputatul PSD Ioan Stan a precizat că decizia Înaltei Curţi de Casaţie este una normală, demonstrând că acuzaţiile aduse au fost false.

„În urma analizării dosarului, în cadrul procesului, s-a văzut că suntem nevinovaţi”. Nu în ultimul rând, Petru Ştirbu consideră că justiţia şi-a făcut datoria în acest caz şi că „ceea ce am spus în ultimii ani, că suntem nevinovaţi, s-a dovedit a fi adevărat”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mîrza, Stan şi Ştirbu, achitaţi de judecători.
 Vizualizări articol: 1870 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 4 voturi
Mîrza, Stan şi Ştirbu, achitaţi de judecători2.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Evident... trimis de
(18 feb 2009, 13:16:18
Nu intelegem de ce s-au mai facut valuri cu afacerea asta. Se stia de la bun inceput ca totul e doar "o chestiune de imagine". E curati domnule !

Doar gurile rele vorbesc....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei