Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 oct 2008 - Anul XIII, nr. 238 (3919)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Românii consideră că tinerii trebuie să răspundă de îngrijirea părinţilor

Peste 80 la sută dintre români consideră că tinerii ar trebui să-şi asume răspunderea pentru îngrijirea părinţilor, românii bazându-se mai mult pe familie decât pe stat, potrivit unui studiu al Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA).

"Românii păstrează atitudini şi valori tradiţionale cu privire la relaţiile dintre generaţiile unei familii şi sprijinul pe care trebuie să şi-l acorde reciproc", potrivit rezultatelor studiului "Generaţii şi Gen".

Rezultatele studiului mai relevă că, pe de o parte, rolul familiei este considerat mult mai important decât al statului în îngrijirea persoanelor în vârstă şi a copiilor, dar pe de altă parte, în privinţa ajutorului financiar pentru diferite categorii defavorizate, statul este considerat ca principală sursă de sprijin. Astfel, 51,4 la sută dintre respondenţi consideră sprijinul financiar pentru vârstnici şi 84,8 la sută sprijinul financiar pentru tinerii cu copii care trăiesc sub nivelul de subzistenţă drept o sarcină mai mult sau în primul rând a statului.

De asemenea, majoritatea românilor (89 la sută) cred că tinerii ar trebui să-şi asume răspunderea pentru îngrijirea părinţilor, 82,5 apreciind că ar trebui să le ofere sprijin financiar când aceştia se confruntă cu dificultăţi. În acelaşi timp, 71,1 la sută dintre români cred că ar trebui să-i ia pe părinţi să locuiască la ei când aceştia nu se mai pot îngriji singuri.

În aceeaşi tendinţă se înscriu şi opiniile românilor despre rolul bunicilor în îngrijirea nepoţilor. Aproape trei sferturi dintre persoanele chestionate au apreciat că aceştia ar trebui să aibă grijă de nepoţii lor dacă părinţii acestora nu pot să o facă. De asemenea, 72,9 la sută dintre respondenţi cred că ar trebui să acorde la nevoie ajutor financiar copiilor lor adulţi.

În plus, studiul mai arată că tinerii din România nu se grăbesc să părăsească căminul părintesc, ei devenind independenţi mai târziu în viaţă comparativ cu perioada socialistă. Amânarea părăsirii casei părinteşti a crescut în medie cu doi ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

"Această orientare către valorile tradiţionale şi adoptarea unor comportamente conservatoare, în ciuda contactului cu valorile din lumea vest-europeană pot fi determinate de lipsurile şi incertitudinile materiale cu care se confruntă indivizii, cum ar fi lipsa unor servicii specializate dedicate vârstnicilor şi copiilor şi dificultăţile tinerilor de a-şi permite o locuinţă separată", se mai arată în comunicatul UNFPA.

Rezultatele studiului "Generaţii şi Gen"au fost dezbătute în cadrul seminarului "Tineri şi vârstnici - model tradiţional de relaţionare" organizat, miercuri, de Fondul ONU pentru Populaţie, unde au participat sociologi, psihologi şi demografi.

Specialiştii au analizat datele brute obţinute în urma studiului pentru a identifica tendinţe sociale şi a le folosi la elaborarea de măsuri care să pregătească România pentru tendinţa clară de scădere şi îmbătrânire a populaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii consideră că tinerii trebuie să răspundă de îngrijirea părinţilor.
 Vizualizări articol: 452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Românii consideră că tinerii trebuie să răspundă de îngrijirea părinţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei