Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 aug 2008 - Anul XIII, nr. 203 (3884)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PSD vrea majorarea valorii punctului de pensie, mai repede cu o lună

Vicepreşedintele PSD Marian Sârbu a declarat, ieri, că în condiţiile în care Guvernul nu va accepta să majoreze punctul de pensie cu 20% de la 1 octombrie, PSD va utiliza toate mijloacele posibile, inclusiv depunerea unei moţiuni de cenzură, pentru a "forţa" acest lucru.

"Creşterea punctului de pensie cu 20% de la 1 noiembrie, aşa cum doreşte Guvernul, şi pe care o prezintă sub titlul de majorare a pensiilor, nu reprezintă decât o păcăleală. Dorim să forţăm, să impunem Guvernului o corecţie: această creştere de 20% să se facă începând cu 1 octombrie", a arătat Sârbu.

Vicepreşedintele PSD a argumentat poziţia social-democraţilor prin faptul că, începând cu luna mai, diferenţa dintre salariul mediu prognozat şi salariul mediu realizat a fost de 10%, ceea ce a reprezentat şi o pierdere similară la nivelul pensionarilor cu pensii medii.

 

Exemple

Marian Sârbu a dat exemplul unui pensionar cu o pensie medie de 500 RON care, începând cu luna mai, a pierdut lunar circa 10%, ceea ce echivalează cu pierderea a circa 300 de RON din luna mai până în luna noiembrie, când doreşte Guvernul să majoreze pensiile.

Vicepreşedintele PSD a arătat că Guvernul, prin majorarea de 20% a punctului de pensie începând cu 1 noiembrie, va acorda practic 200 RON pensionarului cu o pensie de 500 RON, ca o compensaţie, dar acesta va ieşi tot în pierdere, cu 100 RON.

Sârbu a arătat că dorinţa PSD ca Guvernul să aplice majorarea pensiilor începând cu 1 octombrie ar duce la recuperarea a 100 RON pierduţi de către pensionarul dat drept exemplu.

Sârbu a mai spus că PSD va introduce în programul PSD pentru 2009 obligativitatea păstrării puterii de cumpărare a pensiilor pentru un an, intenţionându-se reintroducerea indexării trimestriale a pensiilor, în raport cu rata inflaţiei.

 

Proiect de lege

"Guvernul trebuie să accepte majorarea pensiilor cu 20% de la 1 octombrie, în caz contrar vom folosi toate mijloacele politice la dispoziţie, inclusiv moţiunea de cenzură", a subliniat Sârbu.

El a precizat, răspunzând unei întrebări, că sursa de finanţare pentru majorarea pensiilor de la 1 octombrie o poate constitui subvenţia de la bugetul de stat, în valoare de 4 milioane de Euro, la care s-ar adăuga excedentul de la bugetul asigurărilor sociale din iunie, în valoare de 130 de milioane de Euro, ajungându-se la o sumă totală de 530 de milioane de Euro

Sârbu a mai făcut referire şi la un proiect de lege al PSD privind pensiile agricultorilor, care se află în acest moment în dezbatere la Comisia pentru muncă din Cameră şi care prevede existenţa unui sistem propriu de asigurări sociale pentru agricultori.

"Dacă săptămâna următoare nu vom primi un punct de vedere explicit din partea Guvernului referitor la acest proiect, acest lucru va constitui un motiv în plus pentru a nu lăsa acest Guvern să-şi termine mandatul", a subliniat vicepreşedintele PSD.

 

Păcuraru: Majorarea punctului de pensie ar însemna afectarea altor domenii

Ministrul Muncii Paul Păcuraru a declarat, ieri, că majorarea valorii punctului de pensie cu 20 la sută de la 1 octombrie, aşa cum solicită PSD, ar însemna transferuri suplimentare de la bugetul de stat şi afectarea altor domenii, cum ar fi sănătatea, educaţia şi infrastructura.

"Şi Guvernul ar dori să majoreze din octombrie, dar orice guvern şi orice ministru trebuie să judece în funcţie de resursele pe care le are", a spus Paul Păcuraru.

Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse a adăugat că va începe, de la 1 octombrie, soluţionarea problemelor legate de grupele de muncă, iar de la 1 noiembrie se va face majorarea cu 20 la sută a valorii punctului de pensie.

"Acestea sunt resursele de care dispunem. Orice altă măsură înseamnă transferuri suplimentare de la bugetul de stat, ceea ce ar afecta şi alte domenii: sănătate, educaţie, infrastructură", a explicat ministrul Paul Păcuraru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD vrea majorarea valorii punctului de pensie, mai repede cu o lună.
 Vizualizări articol: 550 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PSD vrea majorarea valorii punctului de pensie, mai repede cu o lună0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Campanie electorala trimis de
(29 aug 2008, 15:21:43
Mai urmeaza ca PNG sa ceara din septembrie, PRM, din august, iar PIN, retroactiv din septembrie 1998!Mai multa decenta domnilor politicieni, nu-i faceti pe pensionari obiectul bataii voastre de joc! Acesti oameni pe spatele carora ati facut averile au si ei dreptul la pensii decente, alocate nu ca un favor electoral, ci ca o recunoastere a muncii lor!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei