Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 aug 2008 - Anul XIII, nr. 182 (3863)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Procurorul general cere aviz pentru urmărirea penală a lui Năstase

Procurorul general, Codruţa Kovesi, cere Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale faţă de fostul premier Adrian Năstase, care este cercetat de procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi şantaj.

"Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sesizat prin referat transmis la data de 30 iulie 2008 de către Direcţia Naţională Anticorupţie, a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Adrian Năstase, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi infracţiunea conexă de şantaj", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

 

Cazul Năstase

Fostul premier Adrian Năstase este cercetat pentru perioada 2002 – 2004, când ar fi primit de la Irina Paul Jianu, pentru menţinerea acesteia în funcţia de inspector general de stat, foloase necuvenite estimate la peste două milioane de lei vechi, constând în contravaloarea unor bunuri achiziţionate din Republica Populară Chineză, obligaţii vamale şi cheltuieli de transport corespunzătoare acestor bunuri şi contravaloarea lucrărilor de tâmplărie efectuate la un imobil.

De asemenea, procurorul general a cerut avizul pentru începerea urmăririi penale pentru un dosar ce priveşte aceeaşi perioadă, Năstase fiind acuzat că ar fi primit de la Ioan Păun, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în scopul menţinerii acestuia în funcţiile de consul general şi şef al Consulatului General al României la Hong Kong, foloase necuvenite constând în prestarea de servicii de achiziţionare şi organizare a transportului de bunuri din Republica Populară Chineză.

Cu privire la aceste fapte, Adrian Năstase a fost trimis în judecată în noiembrie 2006, fiind acuzat de luare de mită şi obţinere de foloase necuvenite, infracţiuni de pe urma cărora fostul premier ar fi obţinut, în total, suma de 48.116.210.938 de lei (1.370.324,69 de euro). Aceste fapte erau anchetate în dosarul "Zambaccian", referitor la obţinerea imobilului din strada Zambaccian. Dosarul a fost retrimis procurorilor DNA, în noiembrie 2007, după ce Curtea Constituţională a decis că este necesar avizul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale a foştilor demnitari.

Fostul premier ar fi obţinut mită de la Irina Jianu în scopul de a o menţine în funcţia de inspector general de stat la ISC şi de a o numi în această funcţie după ce instituţia a trecut în subordinea Guvernului.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2002-2004, soţii Năstase ar fi introdus în România, ilegal, prin intermediul societăţii SC Vertcon SA din Bacău, 12 containere cu bunuri achiziţionate din China. Bunurile reprezentau materiale de construcţie, obiecte şi instalaţii sanitare, piese de mobilier, articole electrice şi electrocasnice, dar şi obiecte de decor şi uz casnic pentru dotarea imobilelor situate în Bucureşti, strada Muzeul Zambaccian 16, sector 1 şi strada Cristian Tell 15, sector 1, precum şi pentru imobilul din comuna Cornu-judeţul Prahova.

Mărfurile au fost cumpărate din centre comerciale (bazare) fără acte, fiind transportate şi depozitate la sediul Ambasadei României din China, într-un hotel dezafectat.

 

Dosarul Zambaccian

De asemenea, în luna aprilie a acestui an, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut avizul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale şi pentru dosarul "Zambaccian" în care Adrian Năstase este cercetat în legătură cu dobândirea proprietăţii asupra întregului imobil situat în Bucureşti, strada Muzeul Zambaccian 16, din sectorul 1 al Capitalei, imobilul fiind evaluat la peste 1.500.000 de euro, cu toate dotările aferente, inclusiv sistemul de supraveghere.

 

Miron Mitrea, cercetat pentru luare de mită

În aceeaşi cauză este cercetat şi Miron Mitrea pentru luare de mită, vizând contravaloarea lucrărilor executate de trei societăţi comerciale din municipiul Bacău la un imobil situat în vecinătatea Capitalei, cuantumul lucrărilor fiind de peste 3.500.000.000 de lei vechi, potrivit DNA.

Pentru fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, DNA a cerut în 21 aprilie aviz Camerei Deputaţilor pentru declanşarea urmăririi penale împotriva acestuia.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a mai cerut, în cursul săptămânii trecute, Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Adrian Năstase, cercetat în dosarul 227/P/2006 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

În dosarul menţionat, Adrian Năstase este acuzat de dare de mită, "constând în aceea că, în baza unei înţelegeri anterioare cu Melinescu Ioan, a susţinut şi determinat emiterea HG 1399/30.12.2000, semnând-o în calitate de prim-ministru, prin care Melinescu Ioan a fost numit în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, pentru a-l determina pe acesta să facă un act ce intra în atribuţiile sale de serviciu şi un act contrar acestor îndatoriri, în scopul de a asigura clasarea unei lucrări ce o viza pe Năstase Daniela şi a intra în posesia lucrării", se arată în documentul Parchetului.

Avizul Camerei Deputaţilor pentru începerea urmării penale în cazul lui Năstase este necesar pentru că la data săvârşirii faptelor acesta avea calitatea de ministru, iar în prezent o are pe cea de deputat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procurorul general cere aviz pentru urmărirea penală a lui Năstase.
 Vizualizări articol: 552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Procurorul general cere aviz pentru urmărirea penală a lui Năstase0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Este "nevinovat saracutul"! trimis de
( 5 aug 2008, 12:40:43
Ptr "DOMNIA SA",aceste fapte sunt "floare la ureche".Un mizilic.Intrebat de ziaristi in legatura cu aceste acuze,Nastase spune ca s-a saturat,ca asteapta ca dosarul sa ajunga pe masa judecatorilor(deh-simple declaratii de presa),in realitate,fuge prin orice mijloace de puscarie ca dracul de tamaie.Il putem asemana in fuga sa de puscarie,cu Carl Lewis la suta de metri in goana dupa medalia olimpica.Asa de abitir fuge nepotul matusii Tamara.Si acesta nu este singurul,poate fi urmat de alti zeci de "imaculati" din politica.
2.   Psd istii fura si devalizeaza dar nu patesc nimic trimis de
( 5 aug 2008, 13:48:19
degeaba mai vorbiti degeaba ca nu vedem un parlamentar psd ist dupa gratii,decat Bivolaru psd istu care a furat mii de miliarde de la Bancorex si l a durut in dos ,doi ani
3.   ? trimis de
( 5 aug 2008, 14:35:41
vedeti ca si la voi in PD a votat unu de 5 ori si nu a patit nimic!
4.   E la PNL trimis de
( 5 aug 2008, 20:48:37
Daca te referi la Brindusel Nichitean,acesta a fost dat afara de la PD si astazi este la PNL.Candideaza ptr un post de deputat de la PNL.Si-a scos certificat de nebun si a scapat de mititica.
4.1  RE: E la PNL trimis de
( 6 aug 2008, 09:01:08
Pai daca Brindusel Nichitean are certificat de nebun, sa fie bagat la Spitalul de nebuni, nu sa faca politica , ori la puscarie . Daca ramane liber , data viitoare voteaza de 10 ori, caci se poate . Halal deputat.,

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei