Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 mar 2008 - Anul XIII, nr. 68 (3749)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nicolăescu:

Bolnavii vor primi la externare reţete compensate sau gratuite

Bolnavii vor primi la externarea din spital reţete compensate sau gratuite, pentru a nu mai fi obligaţi să meargă la medicul de familie, potrivit noului proiectul de Contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2008 prezentat, ieri, de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

La propunerea Ministerului Sănătăţii Publice, în şedinţa miercuri, Guvernul a aprobat Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2008.

Astfel, de la 1 aprilie intră în vigoare noul contract-cadru, care este cel mai important document din sistemul de sănătate, a spus ministrul Nicolăescu.

Practic, prin contractul-cadru se stabilesc anual condiţiile contractării cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, a explicat demnitarul.

 

Reglementările intră în vigoare la 1 aprilie.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că, pentru prima dată, din aprilie bolnavii vor primi la externare reţeta compensată sau gratuită, în locul bileţelului cu care trebuia să meargă la medicul de familie pentru prescrierea tratamentului. "Am luat această decizie pentru a nu mai pune bolnavii pe drumuri", a precizat Nicolăescu.

Potrivit actului normativ, valoarea contractelor pentru farmaciile din reţeaua sanitară a ministerelor şi instituţiilor din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autorităţii judecatoreşti, care se află în relaţie contractuală cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, se negociază în baza criteriilor stabilite prin normele proprii de aplicare a contractului-cadru(COCA).

Prevederea conform căreia valoarea contractului de furnizare de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu se negociază între furnizori şi Casele de asigurări de sănătate a fost completată în sensul că la negociere se va ţine cont şi de condiţiile în care se desfăşoară activitatea furnizorului (conform Legii nr. 95/2006), a mai spus ministrul Sănătăţii. De asemenea, potrivit ministrului Nicolăescu, medicii prescriu medicamentele din sublista A, B sau C sub forma denumirii comerciale, asumându-şi tratamentul prescris.

"Dacă farmacistul nu are în unitate un anumit medicament, dar promite bolnavului să îl aducă în cel mult 48 de ore, iar acesta refuză, atunci poate recomanda un alt produs. Atunci, bolnavul va semna că a acceptat schimbarea medicamentului", a precizat ministrul Sănătăţii.

 

Alte noutăţi.

Nicolăescu a mai spus că o altă noutate o constituie faptul că medicamentele pentru tratamentul persoanelor cu infecţie HIV/SIDA se pot elibera atât prin farmaciile cu circuit închis, cât şi prin cele cu circuit deschis.

De asemenea, potrivit actului normativ, Casele de asigurări de sănătate sunt obligate să aducă la cunoştinţa furnizorilor de medicamente numele şi codul de parafă al medicilor care nu mai sunt în relaţie contractuală cu acestea cel mai târziu la data încetării relaţiilor contractuale dintre Casă şi medicii respectivi.

În situaţia societăţilor farmaceutice care au încheiate contracte pentru mai multe farmacii sau puncte de lucru, sancţiunile şi condiţiile de reziliere, suspendare şi încetare a contractului sunt diferenţiate, fiind aplicate la nivelul furnizorului sau numai la nivelul farmaciei ori punctului de lucru, adică nu pe toată reţeaua, se mai precizează în noul contract-cadru.

 

Cel puţin un asistent medical la cabinetele medicilor de familie.

Medicii de familie sunt obligaţi să aibă cel puţin un asistent medical în cabinet, indiferent de numărul de asiguraţi înscrişi pe listă, potrivit noului proiect de Contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2008.

"Începând din acest an, cifra minimă de asiguraţi pe lista unui medic de familie nu mai este 2.000. Medicii de familie din localităţile urbane (atât cei care au avut contracte anterioare, cât şi medicii nou veniţi) au obligaţia ca până la data de 31 decembrie să aibă înscrişi pe listele proprii un număr de minim 1.000 de asiguraţi şi persoane beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale", a mai spus ministrul, citând noutăţile din asistenţa medicală primară.

Noul Contract-cadru (COCA) prevede că pentru creşterea accesibilităţii pacienţilor de pe listă la serviciile adiţionale care necesită dotări speciale, medicii de familie pot încheia contracte cu furnizori de servicii medicale.

Cabinetele medicale vor funcţiona cu minimum un asistent medical, indiferent de numărul de asiguraţi înscrişi pe listă.

 

Penalizări pentru medici.

Medicul de familie va refuza transcrierea de prescripţii medicale pentru medicamente cu sau fără contribuţia personală a asiguraţilor şi investigaţii paraclinice care sunt urmare a unor acte medicale prestate de alţi medici, cu excepţiile prevăzute în Contractul-cadru pentru 2008.

Medicii de familie vor fi penalizaţi pentru nerespectarea programului stabilit, precum şi pentru abuzuri sau prescrieri nejustificate din punct de vedere medical de medicamente cu şi fără contribuţie personală din partea asiguratului şi/sau recomandări de investigaţii. Valoarea penalităţilor va fi prevăzută în normele de aplicare ale Contractului-cadru, a mai spus demnitarul.

În plus, potrivit noului act normativ, medicul care a fost suspendat din exerciţiul profesiei de către Colegiul Medicilor din România va pierde, pe durata suspendării, şi contractul de furnizare de servicii medicale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bolnavii vor primi la externare reţete compensate sau gratuite.
 Vizualizări articol: 718 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bolnavii vor primi la externare reţete compensate sau gratuite0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pastramă de berbecuţ 1 berbecuţ de cel puţin 25 – 30kgsare grunjoasă3 linguri piper măcinat (alb, negru, roşu)10 căţei pisaţi de usturoi 100g boia în amestec dulce-iute3 linguri seminţe pisate de coriandru  După tăiere, curăţaţi berbecuţul de... Citeşte