Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 ian 2017 - Anul XXII, nr. 10 (6426)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9745 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5757 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din acest an

Documentele medicale pentru încadrarea copiilor cu grad de handicap sunt gratuite

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Documentele medicale pentru evaluarea şi încadrarea minorilor cu dizabilităţi într-un grad de handicap sunt gratuite, începând din acest an, iar medicii de familie pot face examinarea clinică necesară pentru comisie.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că în cursul zilei de ieri au fost trimise adrese către toţi medicii de familie referitoare la modificările legislative şi modelele de formulare necesare întocmirii dosarului în vederea încadrării copiilor cu dizabilităţi într-un grad de handicap. De asemenea, săptămâna viitoare, marţi, va avea loc o întâlnire cu reprezentanţi ai Colegiului Medicilor, Asociaţiei Medicilor de Familie şi Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate pentru a se stabili lista unităţilor medicale abilitate pentru eliberarea certificatelor tip A5, iar spre sfârşitul săptămânii se va încheia un protocol de colaborare între reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava, DSP, Inspectoratul Şcolar şi Casa Asigurărilor de Sănătate. Lista unităţilor medicale abilitate va fi publicată pe site-ul DSP Suceava.

Criteriile şi metodologia pentru evaluarea şi încadrarea copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap au suferit modificări recente potrivit Ordinului nr. 1306/1883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora, respectiv Ordinului nr. 1985/1305/5805/2016 privind aprobarea metodologiei pentru evaluarea şi intervenţia integrată în vederea încadrării copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap, a orientării şcolare şi profesionale a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi în vederea abilitării şi reabilitării copiilor cu dizabilităţi şi/sau cerinţe educaţionale speciale, cel din urmă fiind publicat în Monitorul Oficial nr. 1019/2016. Formularele care au suferit modificări sunt: Fişa de evaluare psihologică, Fişa medicală sintetică, Fişa psihopedagogică (înlocuind traseul educaţional), Planul de servicii, Ancheta socială şi anexa anchetei sociale - Factori de mediu (document nou introdus). Formularul valabil rămâne certificatul medical tip A5.

Evaluarea copiilor cu dizabilităţi (din familie) se realizează direct, odată cu solicitarea părinţilor copilului sau a reprezentantului său legal exprimată în scris către Comisia pentru Protecţia Copilului Suceava. Solicitarea părinţilor copilului sau a reprezentanţilor săi legali se referă la evaluarea complexă a copilului în scopul obţinerii unui certificat de încadrare a acestuia într-o categorie de persoane cu handicap. Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului analizează toate aspectele legate de caz şi formulează propunerile privind încadrarea copilului cu dizabilităţi într-un grad de handicap.

 

Tipuri de evaluări

În ceea ce priveşte identificarea şi evaluarea iniţială a cazurilor, orice profesionist care interacţionează cu un copil cu dizabilităţi (cadrul didactic, consilierul şcolar, profesorul itinerant şi de sprijin, psihologul, medicul de familie, asistentul social, asistentul medical comunitar, mediatorul şcolar, preotul, membrii structurilor comunitare consultative şi alţii) are obligaţia de a informa familia şi de a semnala situaţia acestuia la DGASPC, dacă copilul nu este deja încadrat în grad de handicap sau orientat şcolar/profesional, astfel încât acesta să beneficieze de diagnostic precoce şi intervenţie timpurie.

Evaluarea iniţialăse realizează de către DGASPC în contextul familial al copilului, respectiv printr-o vizită la domiciliul acestuia. Ea se aplică numai copiilor care nu au certificate de încadrare în grad de handicap sau de orientare şcolară şi profesională.

Evaluarea socialăpresupune analiza, cu precădere, a contextului familial, a calităţii mediului de dezvoltare a copilului – locuinţă, hrană, îmbrăcăminte, igienă, asigurarea securităţii fizice şi psihice, inclusiv a factorilor de mediu ca bariere şi facilitatori, precum şi a factorilor personali.

Evaluarea medicalăpresupune examinarea clinică şi efectuarea unor investigaţii de laborator şi paraclinice, în vederea stabilirii unui diagnostic complet – starea de sănătate sau de boală şi, după caz, complicaţiile bolii – care va conduce, alături de rezultatele evaluării psihologice, atunci când este cazul, la determinarea tipului de deficienţă funcţională. Aceasta se realizează de către medicul de familie şi medicii de specialitate.

Evaluarea psihologicăse realizează prin aplicarea unor metode şi tehnici de evaluare avizate de Colegiul Psihologilor din România sau a unor instrumente validate ştiinţific şi etalonate pe populaţia românească.

Evaluarea educaţionalăare în vedere stabilirea nivelului de achiziţii curriculare, a gradului de asimilare şi corelare a acestora cu posibilităţile şi nivelul de dezvoltare cognitivă, psihomotorie şi socioafectivă a copilului, precum şi identificarea decalajelor curriculare, a particularităţilor de învăţare şi dezvoltare.

Mai precizăm că noile formulare vor fi postate pe site-ul DGASPC Suceava, se pot prelua de la sediul instituţiei sau de la primăriile de domiciliu ale copiilor cu dizabilităţi. Pentru cazurile copiilor cu dizabilităţi care se vor prezenta la reevaluare în cursul lunii ianuarie sau urmează să se prezinte pentru evaluare în vederea încadrării în grad de handicap, la Serviciul de evaluare complexă a copilului cu dizabilităţi, reprezentanţii legali sunt rugaţi să completeze dosarul cu noile formulare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Documentele medicale pentru încadrarea copiilor cu grad de handicap sunt gratuite.
 Vizualizări articol: 4388 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Documentele medicale pentru încadrarea copiilor cu grad de handicap sunt gratuite0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei