Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 ian 2017 - Anul XXII, nr. 10 (6426)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sâmbătă-duminică

Mini-iepuraşi, pufoşenii uriaşe şi păsări uimitoare, la prima expoziţie a Asociaţiei Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Minunate exemplare de păsări şi animale mici, de curte, din rase atent selectate pentru calităţile lor, le sunt prezentate sucevenilor, sâmbătă şi duminică, în cadrul unei expoziţii care pune în prim-plan dragostea şi preocuparea crescătorilor suceveni pentru aceste vieţuitoare.

Organizată într-un showroom spaţios şi bine luminat, situat la ieşirea din Suceava spre Fălticeni, lângă reprezentanţa Adria, expoziţia din zilele de 14 şi 15 ianuarie este prima manifestare de acest gen a Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Iepuri de Rasă Bucovina, al cărei preşedinte este Ioan Cristian Câtea.

De la mini-iepuraşi la uriaşi ai speciei, care ajung şi la 10 kg, cu blăniţe în fel şi fel de culori, de la alb imaculat la albăstrui, cu urechile ţinute paravan în jurul capului, precum coarnele unui berbec, până la cei cu urechi lungi, ciulite după orice zgomot, de la găini de dimensiuni uriaşe la celebrele gât-golaş, de la porumbei cu penaj deosebit şi culori neaşteptate, la păsări exotice, expoziţia are cu ce atrage privirile tuturor celor interesaţi.

Foarte multe dintre exemplarele aduse la expoziţie sunt campioni ai raselor lor, care primesc note şi observaţii de la un juriu profesionist, care evaluează toate caracteristicile, făcând observaţii şi aprecieri, cu rol de îndrumare pentru crescători.

„Am venit cu porumbei de frumuseţe, aşa-numiţii porumbei de agrement şi sport. Cresc câteva rase care îmi plac mai mult – pescăruş oriental, jucător uzbeck, jucător de blagodar, roller oriental – acrobatul aerului. Sunt vreo 55 de ani de când cresc porumbei. De copil am moştenit de la tatăl meu acest microb”, mărturiseşte Nicu Butnaru, din Suceava, care a venit cu propriile contribuţii la îmbunătăţirea raselor, obţinând exemplare în culori deosebite.

Cum această pasiune nu are vârstă, mai mulţi tineri se îngrijesc de iepurii pe care i-au adus de la Câmpulung Moldovenesc. „Marele berbec este o rasă foarte variată la culoare, care are două versiuni - unicolor sau mantulat. La început au fost berbecul francez şi berbecul german, dar apoi au fost unificate rasele, rezultând marele berbec. Greutatea lor este de la minimum 4,5 kg la 9-10 kg”, a explicat Alexandru Erhan.

Găinile şi cocoşii sunt un alt punct de atracţie pentru vizitatori, care au ocazia să admire moţatele pitice, în culori pestriţe, sau uriaşe exemplare de găini şi cocoşi de Brahma, impresionante ca statură şi coloristică.

Nici secţia de păsări exotice nu trebuie ratată, acolo fiind expuse câteva exemplare interesante de păuni, fazani, raţe mandarin şi alte păsări mai puţin întâlnite pe meleagurile noastre.

„Expoziţia este făcută pentru a populariza animalele mici, de rasă, în rândul maselor largi, să determinăm tineretul să se intereseze de aşa ceva. Un alt motiv este recompensarea muncii de un an de zile a crescătorilor, care muncesc cu drag, fără a avea un venit din asta. Nu se câştigă nimic din aşa ceva, este o pasiune, în care investim mult. De aceea, măcar o dată pe an, ne întâlnim, expunem animalele, le arbitrăm, le prezentăm publicului şi îi recompensăm pe cei mai merituoşi. Schimbăm păreri, încercăm să îmbunătăţim rasele, să ajungem la un nivel măcar cât cel de afară. România a ajuns în ultimii 10-15 ani foarte aproape de ţările cu tradiţie – Germania, Slovacia... Din zona noastră, suntem mult peste Serbia, Bulgaria, Ucraina şi chiar Rusia”, a declarat Valentin Filip, şeful comisiei de arbitraj din cadrul Clubului Bucovina, care s-a arătat bucuros de interesul tot mai mare al tinerilor faţă de aceste evenimente şi de creşterea păsărilor şi iepurilor de rasă.

Cea mai bună dovadă a gradului mare de interes faţă de acest domeniu este faptul că în club sunt înscrişi 55 de „iepurari”, plus zeci de crescători de păsări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mini-iepuraşi, pufoşenii uriaşe şi păsări uimitoare, la prima expoziţie a Asociaţiei Bucovina.
 Vizualizări articol: 4882 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mini-iepuraşi, pufoşenii uriaşe şi păsări uimitoare, la prima expoziţie a Asociaţiei Bucovina5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei