Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 sep 2015 - Anul XX, nr. 224 (6036)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Legea” răzbunării

Acuzat că a incendiat maşina unui poliţist după ce a ieşit din închisoare, unde a stat pentru că i-a scos doi dinţi unui alt om al legii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un individ în vârstă de 39 de ani a fost pus sub acuzare pentru incendierea maşinii unui ofiţer de poliţie judiciară din Rădăuţi, faptă petrecută pe 6 septembrie. Suspectul, Florin Nicolaică, nu este nimeni altul decât individul care a fost condamnat în urmă cu câteva luni de zile pentru o altă gravă faptă de ultraj, comisă asupra unui poliţist, căruia i-a aplicat un cap în plină figură şi i-a scos doi dinţi. Sunt fapte realmente şocante, care însă s-au întâmplat în municipiul Rădăuţi.

 

Un geam spart şi un material inflamabil aruncat în interiorul maşinii

După cum a relatat în exclusivitate Monitorul de Suceava în ediţia din 8 septembrie, în noaptea de 6 septembrie, în jurul orei 22.45, un autoturism BMW, parcat la marginea unei străzi din Rădăuţi, a fost cuprins de un violent incendiu. Pompierii ajunşi la faţa locului aveau să stabilească în scurt timp că focul a fost provocat intenţionat, în interior, cu flacără deschisă, după ce a fost spart unul din geamurile laterale ale autoturismului. Autoturismul era în proprietatea unui poliţist în vârstă de 54 de ani, unul dintre cei mai experimentaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Rădăuţi. Poliţistul îşi lăsase maşina peste drum de casa sa, în faţa unei  case nelocuite. De acest lucru a profitat autorul, care, rezultă din anchetă, a venit în zonă cu un autoturism, a spart un geam al BMW-ului şi a provocat incendiul.

 

Condamnat pentru ultraj, s-a declarat victimă a poliţiştilor

Având în vedere gravitatea deosebită a faptei, ancheta a fost preluată imediat de ofiţeri ai Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Anchetatorii au ajuns relativ repede la un suspect, Florin Nicolaică. Cunoscut ca un om violent, cu antecedente penale, acesta se eliberase de la sfârşitul lunii iunie din Penitenciarul Botoşani.      

 

Fapta de ultraj pentru care inculpatul a primit 1 an şi 3 luni de închisoare 

El a fost trimis în judecată şi condamnat tocmai pentru agresarea unui poliţist.

Pe 1 iulie 2014, poliţiştii rădăuţeni au fost sesizaţi despre faptul că un bărbat a agresat mai multe persoane în trafic. Respectivul a fost identificat în persoana lui Florin Nicolaică, pe atunci în vârstă de 38 de ani, din localitate, care a fost contactat şi chemat la sediul poliţiei, pentru audieri. La sediul poliţiei suspectul a refuzat să sufle în etilotest, iar apoi, la Spitalul municipal Rădăuţi, a refuzat să-i fie recoltate probe biologice de sânge în vedere stabilirii alcoolemiei. A fost readus la sediul Poliţiei municipiului Rădăuţi, unde, a rezultat din anchetă, a devenit agresiv cu o altă persoană adusă la audieri, moment în care poliţiştii l-au încătuşat. În timp ce era încătuşat, bărbatul s-a repezit spre un inspector de poliţie, pe care l-a lovit cu capul în gură. Acestaa rămas fără doi dinţi şi a trebuit să suporte o intervenţie chirurgicală, medicii legişti apreciind că pentru leziunile suferite a avut nevoie de 16-18 zile de îngrijiri medicale.

În contextul comiterii acestor fapte grave, inculpatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, pentru comiterea infracţiunilor de ultraj asupra poliţistului şi refuzul de recoltare a probelor de sânge.

Prima instanţă care l-a judecat pe inculpat, Judecătoria Rădăuţi, l-a condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare, în decembrie 2014. Atât inculpatul, cât şi procurorii, care au considerat că pedeapsa este prea mică, au făcut contestaţie. Curtea de Apel Suceava, instanţa care a dat verdictul final, i-a redus pedeapsa, de la 1 ani şi 6 luni închisoare la 1 an şi 3 luni de închisoare. Sentinţa finală a fost dată pe 11 mai 2015. Cum Nicolaică executase însă deja mare parte din pedeapsă în arest preventiv sau arest la domiciliu, la sfârşitul lunii iunie 2015 s-a întors în libertate.

 

Suspectul a fost lăsat în libertate, sub control judiciar

Acum două zile, joi, poliţiştii au efectuat o percheziţie domiciliară la locuinţa suspectului.

„Au fost identificate mai multe bunuri, cu valoare probatorie în cauză, care au fost ridicate în vederea cercetărilor, inclusiv autoturismul utilizat de acesta la comiterea infracţiunii”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava.

Suspectul a ajuns în arestul IPJ Suceava joi seară, în baza ordonanţei de reţinere pentru 24 de ore. Surprinzător la prima vedere, ieri, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a dispus ca inculpatul să nu fie înaintat instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă. Florin Nicolaică a fost lăsat în libertate, sub măsura controlului judiciar, având impuse, pe o perioadă de 60 de zile, mai multe interdicţii şi obligaţii. Dacă va încălca oricare dintre acestea, bărbatul va fi arestat preventiv. 

 

Suspectul nu recunoaşte nimic

Surse apropiate anchetei au precizat că măsuracontrolului judiciar este cea care se impunea în această fază a anchetei, în condiţiile probatoriului care există în momentul de faţă. Anchetatorii au convingerea că Nicolaică este autorul faptei, însă mai au de primit o serie de confirmări judiciare, care să probeze fără echivoc comiterea faptei.

Florin Nicolaică a negat comiterea faptei şi a refuzat să facă vreo declaraţie.

 

Pedepse mici pentru ultraj

Un aspect care trebuie amintit este legat de pedepsele mici care se aplică, în general, pentru cei care sunt condamnaţi pentru fapte de ultraj asupra unor oameni ai legii. Dacă pedeapsa din acest caz a fost una de 1 an şi 3 luni de închisoare, cu executare, pe care o putem cataloga drept blândă, au fost şi infractori de acest gen care au scăpat cu pedepse cu suspendare.  

Un exemplu relevant este cel al unui tânăr în vârstă de 31 de ani, din Broşteni, trimis în judecată pentru infracţiunea de ultraj, după ce a lovit un agent de poliţie cu o rangă în cap. Judecătoria Vatra Dornei l-a condamnat pe inculpat la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare.

Astfel de pedepse nu fac decât să încurajeze atitudini de acest gen, care se dovedesc a fi foarte periculoase, se plâng poliţiştii.

 

Are un cazier bogat şi a fost eliberat condiţionat, cu rest de pedeapsă de aproape 100 de zile

Florin Nicolaică are un cazier bogat, pentru fapte cu violenţă, comise încă din anii 1990. Cea mai mare condamnare pe care a avut-o a fost la 5 ani de închisoare.

În urma ultimei condamnări, pentru fapta de ultraj asupra poliţistului lovit cu capul în gură, el a fost încarcerat pe 11 mai 2015 şi eliberat după circa o lună de zile.

El a fost eliberat condiţionat cu un rest de pedeapsă de 100 de zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acuzat că a incendiat maşina unui poliţist după ce a ieşit din închisoare, unde a stat pentru că i-a scos doi dinţi unui alt om al legii.
 Vizualizări articol: 5113 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Acuzat că a incendiat maşina unui poliţist după ce a ieşit din închisoare, unde a stat pentru că i-a scos doi dinţi unui alt om al legii5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei