Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 sep 2015 - Anul XX, nr. 224 (6036)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Atitudine

Îndepărtarea focarului de boli de la CN „Petru Muşat”, cerută de aleşii locali

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dezolanta situaţie de la căminul de locuinţe sociale de lângă Colegiul Tehnic ”Petru Muşat” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava va fi remediată prin efectuarea de reparaţii în valoare de aproape un miliard de lei vechi, de la bugetul local.

Alocarea fondurilor, din banii plătiţi ca taxe şi impozite de suceveni, pentru familii de asistaţi social, care nu contribuie la buget, ci doar primesc bani de acolo, sub diverse forme (chirii foarte mici, de câţiva zeci de lei, masă la cantină, scutiri de la plata unor utilităţi, ajutoare sociale), a stârnit nemulţumirea unor consilieri locali.

În cadrul proiectului de rectificare bugetară, primarul Ion Lungu a solicitat aprobarea aleşilor locali pentru a aloca suma de 75.000 de lei pentru reparaţii la căminul 2 de la Colegiul Tehnic ”Petru Muşat”, unde recent au fost semnalate cazuri de hepatită, din cauza igienei precare a unor chiriaşi. Starea deplorabilă a toaletelor din căminul social, prezentată şi într-o ediţie anterioară a Monitorului de Suceava, se datorează în principal distrugerilor făcute de cei care le utilizează.

„Acolo am mai avut prevăzute în acest an şi alte sume importante pentru reparaţii la conducte şi instalaţii, dar, din păcate, acei oameni nu păstrează nimic din ceea ce se face. Aproape an de an facem reparaţii acolo, dar asigurăm şi bani pentru plata utilităţilor, pentru că altfel ar fi debranşaţi de furnizori”, a menţionat primarul Ion Lungu.

 

Mutarea „la o margine de pădure”

Chiar de situaţia de acolo nu este văzută cu ochi buni de mai mulţi aleşi locali, singurul care a luat atitudine şi nu s-a sfiit să spună ceea ce au gândit mulţi alţi suceveni a fost consilierul local Adrian Arămescu, care a cerut evacuarea căminului de liceu transformat în bloc de locuinţe sociale şi mutarea chiriaşilor „undeva, la o margine de pădure”.

„Propun să găsim o soluţie şi nişte bani să mutăm aceşti cetăţeni din acea zonă, din mijlocul elevilor, pe care îi influenţează negativ, plus că sunt o ruşine şi pentru Inspectoratul Şcolar. Dacă tot distrug tot ce le punem noi la dispoziţie, să le facem un loc în altă parte, la o margine de pădure. Nu se mai poate aşa – distrugeri ale bunurilor comune, gunoaie aruncate pe geam... Nu putem merge la infinit să-i ţinem acolo şi să tot băgăm bani în reparaţii, ca să aibă ei ce distruge”, s-a revoltat consilierul local Adrian Arămescu.

Cel care a detensionat situaţia a fost tot primarul Ion Lungu, care a spus că, pe cât posibil, s-au luat măsuri pentru a limita influenţarea clădirilor din jur de ceea ce se întâmplă în căminul nr. 2.

„Acest cămin era chiar în cadrul liceului. Noi am făcut eforturi să-l separăm de liceu, astăzi este administrat de municipalitate. Avem în vedere şi soluţia cerută de dumneavoastră. La fonduri europene sunt bani pentru locuinţe sociale. Vrem să construim mai multe locuinţe sociale pentru aceste categorii care nu au venituri şi care se comportă cum se comportă, sper să reuşim să facem acest lucru. Până una alta, în această iarnă nu avem soluţii şi trebuie să-i ajutăm să treacă iarna”, a spus Lungu.

 

Plata chiriilor de 36 de lei, ignorată de o parte din locatari

În ciuda investiţiilor care se fac acolo periodic, la parter nu mai există nici măcar o chiuvetă, din duşuri au rămas doar ţevile ruginite, iar duhoarea de fecale şi urină trece cu mult dincolo de uşa care abia se mai ţine în balamale.

Conform evidenţelor de la Primăria Suceava, dintre cele 44 de camere din clădire, 40 sunt închiriate unor familii cu copii, iar în patru camere locuiesc tineri care au ieşit din sistemul de protecţie socială a copilului.

Majoritatea celor care locuiesc acolo au datorii la plata chiriei, stabilită la suma modică de 36 de lei lunar, deşi, conform prevederilor legale, la trei luni de neplată, chiriaşii ar trebui evacuaţi. Cu toate acestea, 16 familii datorează la chirie 15.600 de lei. De plata utilităţilor nici nu se pune problema la unii, care consumă „fără număr” pentru că oricum nu plătesc din buzunarul lor, ci aşteaptă să le fie achitate datoriile tot de primărie, din banii celor care muncesc pentru a-şi achita taxele şi impozitele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Îndepărtarea focarului de boli de la CN „Petru Muşat”, cerută de aleşii locali.
 Vizualizări articol: 1988 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Îndepărtarea focarului de boli de la CN „Petru Muşat”, cerută de aleşii locali0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei