Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 sep 2015 - Anul XX, nr. 224 (6036)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ediţia a XLVII-a

Festivalul naţional de poezie „Nicolae Labiş”, la 80 de ani de la naşterea poetului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Deschiderea oficială a Festivalului naţional de poezie „Nicolae Labiş”, ediţia a XLVII-a, a avut loc ieri, la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, în prezenţa unui public numeros. Prof. Gabriela Alionte, directoarea Colegiului Tehnic „Petru Muşat” Suceava, în calitate de gazdă, a adresat publicului un călduros bun venit, completând că „este o onoare şi o bucurie să fim gazdele festivităţii de deschidere a celei de-a XLVII-a ediţii a Festivalului naţional de poezie <Nicolae Labiş>, prilej cu care vă dorim o zi frumoasă, care să ne umple sufletele de emoţii şi de bucurii”. Carmen Veronica Steiciuc, consultant artistic la Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava - Centrul Cultural Bucovina, a spus, la debutul manifestării, că ediţia a 47-a a Festivalului naţional de poezie „Nicolae Labiş”, cel mai longeviv concurs literar din ţară, nu este o ediţie oarecare, „ci se aşază foarte frumos peste cei 80 de ani care se împlinesc anul acesta de la naşterea poetului Nicolae Labiş”. El s-a născut pe 2 decembrie 1935, în comuna suceveană Mălini, şi a decedat în Bucureşti, la vârsta de doar 21 de ani. Carmen Veronica Steiciuc a completat în faţa publicului, a oamenilor de cultură suceveni sau veniţi din ţară, că Festivalul „Nicolae Labiş” este un festival „prin care lumile văzute şi nevăzute ale cuvântului scris îşi dau mâna, pentru a reuni la Suceava nume de marcă din peisajul literar românesc. Festivalul aşază în centrul atenţiei creatorul tânăr, poezia proaspătă, insolită, poezia căreia cei care îndrăznesc să păşească în lumea cuvintelor, a creaţiei literare îi dau un contur frumos, un contur luminos şi un contur pe care poetul Nicolae Labiş îl aşteaptă, în fiecare toamnă, privindu-ne de acolo, de sus, şi fiind bucuros că regăseşte tineri care scriu la vârsta la care a scris şi el”.

 

Momente artistice cu trupa Simbol, un adevărat simbol al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava

Printre cuvintele de deschidere rostite ieri la festivalul naţional de poezie au fost inserate şi momente muzicale. „Pasărea cu clonţ de rubin” s-a numit momentul artistic susţinut de trupa Simbol, un adevărat simbol al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Eduard Hanuseac, solist vocal al trupei, şi-a prezentat colegii şi, împreună sau separat, au încântat publicul la începutul festivităţii de deschiderea a festivalului, cu un solo la chitară, o piesă din repertoriul Trupei Holograf şi o piesă, creaţie proprie, intitulată „Toamna”.

 

„O nouă pagină în istoria literaturii române, în cartea literaturii române contemporane”

Carmen Veronica Steiciuc a mai spus ieri că festivalul este o bucurie, pentru că „în cadrul acestuia se regăsesc poezia şi emoţia prin gândurile frumoase din inimile tuturor celor care îşi îndreaptă paşii, să spunem aşa, într-un pelerinaj tomnatic, într-un pelerinaj literar, în fiecare septembrie sau octombrie, la Suceava, Fălticeni şi Mălini. Prin fiecare ediţie a acestui festival, practic se scrie o nouă pagină în istoria literaturii române, în cartea literaturii române contemporane, iar continuarea descoperirii de noi talente în lumea scrisului asigură un viitor literaturii noastre”. Festivalul naţional de poezie „Nicolae Labiş” îşi propune să descopere, să sprijine şi să promoveze noi şi autentice talente în rândul tinerilor autori de poezie de pretutindeni. La Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava,  profesoara Mihaela Neacşu a premiat ieri şi câştigătorii Festivalului-concurs interjudeţean de eseuri „Nicolae Labiş la el acasă”, ediţia a II-a. A urmat prezentarea filmului „Moartea căprioarei”, realizat de Grigore Ilisei, TVR Iași. Publicul prezent la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, în prima zi a festivalului, a putut admira şi expoziţia foto a Ioanei Chiorescu. Nu au lipsit nici câteva lansări de carte, printre care „Nicolae Labiș - Poezii inedite”, editura Lidana, 2015, ediţie îngrijită de Nicolae Cârlan; „d’istrati: jupânii”, editura Mușatinii, 2015, autor Roman Istrati; „Ţara de Sus, de mai sus”, editura Mușatinii, 2015, autor Doina Cernica.

 

La Mălini, festivitatea de premiere

Printre invitaţii acestei ediţii a Festivalului „Nicolae Labiş” se numără şi suceveanca Elena Ștefoi (născută la Boroaia), poetă, publicistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, care a ocupat cu ani în urmă şi funcţia de ambasador al României în Canada. Ieri după-amiază, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, au fost prezentate cărţile „Raport de etapă”, editura Cartea Românească, 2010, autor Elena Ștefoi; „În urma învingătorilor”, editura Paralela 45, 2005, autor Elena Ștefoi; Revista „Bucovina Literară” nr. 7-8/2015 şi revistele literare invitate. Astăzi, 26 septembrie, de la ora 11.00, la Mălini, la Casa memorială „Nicolae Labiş”, organizatorii au pregătit următoarele momente: Formaţia Ciutura din Băișești; Microrecital - Şcoala „Nicolae Labiş”, Mălini; Adrian Dinu Rachieru – „Nicolae Labiş la 80 de ani de la naștere”; Adrian Alui Gheorghe – „Labiş, clasicul mereu tânăr”; Lansare de carte: „Nicolae Labiș - Poezii inedite”, editura Lidana, 2015, ediţie îngrijită de Nicolae Cârlan; Festivitatea de premiere; Recitalul laureaţilor; Spectacol susţinut de Ansamblul „Flori de Mălin” din Mălini. La ora 16.00, au fost programate o vizită la Mănăstirea Slatina şi recitalul poeţilor invitaţi.

 

Juriu şi organizatori

Juriul acestei ediţii este format din criticii literari: Mircea Martin – preşedinte; Alexandru Cistelecan, Adrian Dinu Rachieru, Mircea A. Diaconu şi Vasile Spiridon – membri. Pe lângă premiile acordate de Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina, vor fi acordate două premii din partea Muzeului Bucovinei şi unul din partea familiei Labiş, prin Margareta Labiş, sora poetului, care este prezentă şi în acest an la evenimentul desfăşurat la Suceava, Fălticeni şi Mălini. De asemenea, sunt 21 de reviste literare din ţară care vor oferi premii: Viaţa Românească - Bucureşti, Poezia – Iaşi, Convorbiri literare – Iaşi, Poesis – Satu Mare, Ateneu – Bacău, Cronica Veche – Iaşi, Vatra - Târgu Mureş, Alecart, Porto Franco – Galaţi, Timpul - Iaşi, Hyperion - Botoşani, Conta – Piatra Neamţ, Contact internaţional – Iaşi, Zona literară – Iaşi, Revista Română – Iaşi, Spaţii Culturale – Râmnicu Sărat, Steaua – Cluj-Napoca, Tribuna – Cluj-Napoca, Plumb – Bacău, Oraşul – Cluj-Napoca şi Bucovina literară – Suceava. Festivalul naţional de poezie „Nicolae Labiş”, ediţia a XLVII-a, este organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, prin Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, în parteneriat cu Muzeul Bucovinei, Uniunea Scriitorilor din România, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Colegiul Naţional “Nicu Gane” Fălticeni, Muzeul “Ion Irimescu” Fălticeni și Primăria comunei Mălini.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul naţional de poezie „Nicolae Labiş”, la 80 de ani de la naşterea poetului.
 Vizualizări articol: 2423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Festivalul naţional de poezie „Nicolae Labiş”, la 80 de ani de la naşterea poetului4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei