Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 sep 2015 - Anul XX, nr. 224 (6036)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Dreptul la vot sau Mioriţa fără speranţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dreptul la vot ar trebui să includă obligaţia de a fi informat. Ca să poţi lua o decizie corectă, orice acţiune ai vrea să începi, trebuie să ştii despre ce este vorba, să fii educat şi responsabil. Trebuie să ai viziune pe termen scurt, mediu şi lung. O viziune de ansamblu asupra viitorului ţării în care îţi duci existenţa. Sunt convins că mulţi dintre noi au toate aceste calităţi. Și voi, nu? Asta pe de o parte. Dar ce te faci după ce trec alegerile? Și încep reprezentanţii să facă legi. Și abia când legile astea te afectează îţi dai seama că ai votat fără să ai de fapt vreun cuvânt de spus în viaţa cetăţii.

Vreţi un exemplu concludent? Vi-l dau. Acolo unde vă arde cel mai tare. La buzunar. Au început să vină scrisori cu imputaţii de la Casa de Asigurări de Sănătate. Mulţi nu înţeleg de ce. Vă spun eu. Pentru că procentul de compensare al unor medicamente este 90 dacă veniturile realizate lunar din pensie sunt mai mici de 700 lei. Spiritul legii este să-i ajute pe cei nevoiaşi şi bolnavi. Doar că normele sunt scrise, ca tot ce e în ţara asta, pe genunchi. La repezeală. Fără a se şti situaţia reală. Să spunem că ai pensie de 400 lei. Dacă ai bani de înmormântare la bancă şi încasezi dobândă, fie ea şi de 3 lei pe lună, conform legii nu mai ai voie la procentul de 90. Repet, pentru anumite medicamente. Că, nah, eşti om de afaceri. Te ”descurci”. Ăsta e spiritul legii? Aşa se ajută nevoiaşii bolnavi? Se pare că da. Unii nici nu au ştiut de asta şi nu şi-au informat medicii de familie. Au semnat o declaraţie cum că nu realizează venituri, altele decât pensia, fără ca măcar să ştie care e situaţia lor reală din punct de vedere financiar. Mai ţineţi minte marea cuponiadă? Fiecare şi-a 'băgat' cuponul pe undeva. A uitat toată lumea de el. Dar poate că unii primesc dividende. De un ban pe an. E considerat venit. Pa compensare de 90 %.  Și acum vine plata din urmă. Că, nah, aţi fraudat statul. Aţi muşcat mâna care v-a hrănit. Nu e vina caselor de asigurări. E vina voastră pentru că nu vă informaţi. Pentru că necunoaşterea legii, aşa proastă cum e ea, nu te exonerează de responsabilitate. Soluţia? V-o spun eu. O bază de date corectă, o colaborare între CNAS şi Fisc astfel încât eu să ştiu când vii la mine la consultaţie în ce categorie te situezi. Atenţie, categorie, nu vreau să ştiu cât câştigi. Dar nah, cine să o facă? Că nu există ori bază legală ori interes. O lege care nu prevede situaţii particulare e o lege proastă. Pentru că o situaţie particulară înseamnă o viaţă de om. O fi mult? O fi puţin? Nu ştiu. Întrebaţi-i pe cei pe care i-aţi învestit cu dreptul de a decide pentru voi. Aaa! Nu vă mai bagă în seamă, aşa e?  Mai gândiţi-vă la astea şi la multe altele când daţi buzna la vot.

Vedeţi cum totul pleacă de la educaţie? De la informare? De la viziune? De la responsabilitate? Vedeţi de ce ar trebui ca o persoană să aibă anumite calităţi pentru a beneficia de drept la vot? Cu cât un om e mai ignorant, mai needucat, mai abrutizat de lipsuri sau vicii, cu atât e mai uşor de manipulat. Cu atât e mai uşor de prostit şi de ignorat după. Uitaţi-vă cum urcă scările DNA-ului mulţi din cei care ne promiteau bucăţi de fericire şi bunăstare. Și cum se descoperă furtul din bani publici. Banii ăia cu care s-ar fi putut construi spitale, şcoli, drumuri. Cu care s-ar fi ţinut populaţia activă în ţară, prin locuri de muncă. De acord, trebuie să răspundă în faţa justiţiei hoţii ăştia. Dar în faţa noastră nu ar trebui să dea socoteală? În faţa copiilor noştri. Să-i întrebe: de ce ne-aţi alungat părinţii din ţară? Nu ne încălzeşte cu nimic că hoţii înfundă puşcăria. Ar trebui judecaţi şi pentru modul în care au distrus viitorul acestei ţări. Prin nepăsare, incompetenţă, egoism, dispreţ. Și mai ales prin faptul că ne-au făcut să nu mai avem încredere în nimeni. Nici măcar în noi înşine. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dreptul la vot sau Mioriţa fără speranţă.
 Vizualizări articol: 2705 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.82/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 11 voturi
Dreptul la vot sau Mioriţa fără speranţă4.8511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei