Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 sep 2015 - Anul XX, nr. 224 (6036)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Modificări pe piaţa muncii

Ofertă de locuri de muncă mai diversă ca niciodată, la Bursa pentru absolvenţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste 1.200 de suceveni, majoritatea tineri, au participat ieri la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, eveniment organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) în Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc.

Organizatorii evenimentului au remarcat, faţă de anii trecuţi, o ofertă destul de bogată şi variată din partea angajatorilor. Este, practic, o tendinţă care începe să se resimtă puternic pe piaţa muncii din Suceava, unde apar din ce în ce mai multe domenii în care angajatorii nu mai reuşesc să găsească oameni, chiar dacă au redus mult din pretenţii şi nu mai impun criterii altădată obligatorii, legate de experienţă şi calificare.

 

540 de locuri de muncă disponibile

Mirela Adomnicăi, directorul executiv al AJOFM Suceava, a declarat că oferta de locuri de muncă a fost generoasă şi consideră că cei care au venit cu o atitudine pozitivă la bursă, mai exact cu dorinţă reală de a se angaja, au avut şanse mari de reuşită. În preambulul bursei a fost organizată şi o şedinţă de consiliere a tinerilor, în cadrul căreia li s-a explicat cum trebuie să complete un CV şi cum să-şi prezinte atuurile în faţa angajatorului.

La bursa organizată în cele patru localităţi ale judeţului au fost prezenţi 110 angajatori, care au venit cu 540 de posturi disponibile: 295 în Suceava, 110 în Rădăuţi, 88 în Fălticeni şi 47 în Câmpulung Moldovenesc.

Numărul oficial de participanţi la bursă a fost de 1.274 de persoane.

 

Disperarea angajatorilor: tinerii nu mai vor să practice meserii în ţară 

La bursa locurilor de muncă din municipiul Suceava, organizată în premieră în corpul E al Universităţii "Ştefan cel Mare", au fost selectaţi pentru angajare nu mai puţin de 300 de oameni. Şi la această bursă s-a văzut clar că mulţi angajatori caută personal cu disperare.

Ionuţ Zamosteanu, reprezentantul unei agenţii care recrutează personal pentru Leoni Bistriţa, unul din cei mai mari producători de cabluri şi sisteme de cablare pentru industria auto, era venit la bursă pentru a recruta cât mai mulţi oameni posibil:

“Cerem doar ca oamenii să aibă o vedere foarte bună şi minim opt clase. Experienţa nu este obligatorie, meseria se învaţă la faţa locului”, a declarat Zamosteanu.

O altă firmă, Avantec, companie din domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor, căuta ingineri de instalaţii de alarmare, de semnalizare incendii, şi coşari.

Carmen Costec, reprezenta societăţii, a explicat cât de greu se găseşte forţă de muncă:

“Ne dorim oameni tineri, dornici de muncă, ne oferim să-i calificăm noi, pe parcurs, vrem să le dăm şansa de a învăţa o meserie. Ne este greu să găsim oameni, foarte mulţi absolvenţi de studii superioare preferă să facă mastere, chiar dacă nu le oferă mari perspective, cei mai puţin pregătiţi caută să între în şomaj, iar mulţi alţii pleacă în străinătate”.

Şi angajatorii care căutau bucătari, ospătari sau barmani nu au găsit prea multe opţiuni la bursă.

 

Absolvenţii de studii superioare au avut mult mai puţine opţiuni

Chiar dacă oferta de locuri de muncă a fost oarecum bogată şi pentru absolvenţii de studii superioare, foarte mulţi dintre aceştia au avut mai puţine opţiuni decât şi-ar fi dorit.

„Oferta este aşa şi aşa, sunt multe joburi care pe mine nu mă interesează, caut ceva de studii superioare, în domeniul economiei, sistem bancar, am găsit vreo două variante şi o să văd ce va fi. Caut un post bun de vreo doi ani de zile, am lucrat doar ocazional şi pe salarii mici”, ne-a declarat Mihai, unul dintre absolvenţii de studii superioare prezenţi la bursă.  

Organizatorii au precizat, la finalul bursei, că 638 de persoane au fost selectate de angajatori pentru interviuri: 304 la Suceava, 122 la Rădăuţi, 110 la Fălticeni şi 102 la Câmpulung Moldovenesc.

 

20 de angajări pe loc

20 dintre absolvenţii participanţi la interviuri au obţinut pe loc un post, 16 dintre ei având studii medii şi patru studii superioare. Cei 20 de absolvenţi au obţinut un loc de muncă în ocupaţiile: decorator vitrine, secretară, designer pagini web, operator calculator, lucrător în comerţ, vânzător, mecanic auto, ospătar, asistent relaţii publice şi comunicare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ofertă de locuri de muncă mai diversă ca niciodată, la Bursa pentru absolvenţi.
 Vizualizări articol: 2401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ofertă de locuri de muncă mai diversă ca niciodată, la Bursa pentru absolvenţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei