Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mar 2015 - Anul XX, nr. 53 (5865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vizită

Ministrul Agriculturii a fost, ieri, pe şantierul Centrului de Economie Montană de la Vatra Dornei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a vizitat, ieri, şantierul viitorului Centru de Economie Montană Ce-MONT din Vatra Dornei, o investiţie de şapte milioane de euro care va fi finalizată la 1 octombrie a.c.. Ministrul a fost însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi de iniţiatorul proiectului CE-MONT, prof. dr. Radu Rey. În urmă cu două săptămâni, dr. Rey a devenit consilierul ministrului Agriculturii, ”ca recunoaştere a muncii pentru zona de munte”, după cum a declarat ministrul.

Constantin a vizitat atât şantierul, cât şi Centrul de Formare şi Inovaţii pentru Dezvoltare în Carpaţi CEFIDEC şi Federaţia Agricultorilor din Zona de Munte ”Dorna”, unde a anunţat că tocmai au fost publicate pe paginile de internet ale Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale versiunile consultative ale Ghidului Solicitantului pentru submăsurile 4.1 - Investiţii în exploataţii agricole şi 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Aceste ghiduri stabilesc condiţiile şi criteriile accesării fondurilor europene acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020 pentru activităţile prevăzute în aceste forme de finanţare. ”Vom începe să primim proiecte în aproximativ 20 de zile pe aceste două măsuri. Vă anunţ că zona montană va avea o alocare financiară distinctă şi nu se va intra în competiţie de proiecte cu cei din zona  de câmpie”, a declarat ministrul. Totodată el a asigurat fermierii că noul Plan Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) ”răspunde unei nevoi de simplificare a birocraţiei”, adică se va putea ocoli procedura de achiziţie publică, printr-o listă de preţuri de referinţă care va fi publicată de minister.

 

Cultivarea roşiilor şi castraveţilor în solarii ar putea fi subvenţionată

În ceea ce priveşte plăţile directe în agricultură, Constantin a afirmat că a început a doua tranşă şi că la începutul acestui an s-au făcut plăţi de 820 milioane de euro. ”Săptămâna viitoare vor începe plăţile la subvenţie şi pentru ovine şi bovine. Veţi avea o singură cerere de plată pentru 2015”, a spus Constantin.

De asemenea, acesta a afirmat că ministerul are în vedere introducerea unei plăţi stimulative pentru fermierii care comasează terenurile agricole şi dezvoltă exploataţii mai mari. De asemenea, se are în vedere încurajarea fermierilor să planteze soia nemodificată genetic şi introducerea de subvenţii pentru castraveţi şi roşii obţinute în solarii. ”Va fi însă o condiţie, ca sămânţa folosită să fie certificată şi de provenienţă românească”, a declarat Daniel Constantin. Ministrul Agriculturii a apreciat agricultura suceveană şi a remarcat iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, de înfiinţare a unei cooperative agricole. Este vorba despre cooperativa agricolă  vegetală Bucovina, în parteneriat cu fermieri din Franţa. ”Problemele agriculturii pot fi rezolvate doar în comun. Cei de la cooperativă sunt în măsură ca în acest an să semneze comenzi pentru export”, şi-a argumentat Nechifor demersul.

După vizitarea CE-MONT şi CEFIDEC, ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu primari şi fermieri din Bazinul Dornelor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Agriculturii a fost, ieri, pe şantierul Centrului de Economie Montană de la Vatra Dornei.
 Vizualizări articol: 3344 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Ministrul Agriculturii a fost, ieri, pe şantierul Centrului de Economie Montană de la Vatra Dornei3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei