Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 dec 2014 - Anul XIX, nr. 302 (5811)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri

Oamenii străzii, căutaţi de poliţişti şi jandarmi pentru a fi duşi în adăposturi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scăderea temperaturilor până la –25 de grade Celsius, prognozată pentru următoarele zile în judeţul Suceava, a determinat prefectura să solicite primarilor să aibă în atenţie persoanele singure care au nevoie de ajutor şi oamenii străzii, astfel încât să elimine riscul de accidente din cauza frigului. Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, ieri, că încă de duminică seara pe străzi s-au instituit patrule formate din echipaje SMURD – Poliţie – Jandarmi - Poliţie Locală pentru ca eventualele cazuri de oameni ai străzii care ar risca să îngheţe să fie descoperite la timp.

Temperatura cea mai scăzută prognozată pentru judeţul Suceava pentru astăzi dimineaţă este de minus 20 de grade Celsius, mâine, în cursul zilei, de asemenea minus 20 de grade Celsius, iar în cursul nopţii meteorologii anunţă temperaturi de până la minus 25 de grade Celsius. În prima zi a anului meteorologii avertizează că mercurul termometrelor va rămâne la minus 20 de grade, iar din a doua zi a anului 2015 temperaturile vor urca spre minus 10 şi minus 5 grade Celsius.

În municipiul Suceava există un singur centru de noapte pentru persoane fără adăpost, „Lumina lină”, care funcţionează pe lângă Biserica Sfânta Vineri, în parteneriat cu Primăria Suceava. Cel mai mare număr de locatari din acest sezon rece s-a înregistrat în prima zi de Crăciun, când au fost 25 de persoane. Ieri dimineaţă, în adăpost se aflau 17 persoane. De menţionat că până ieri nici unul dintre oamenii străzii nu a fost dus de poliţişti sau jandarmi, toţi s-au prezentat singuri la „Lumina lină” pentru a primi un pat şi o masă caldă. Adăpostul are o capacitate de 50 de locuri.

 

Duş obligatoriu la intrarea în adăpost

Experienţa anilor trecuţi arată că în perioadele cu temperaturi extrem de scăzute oamenii fără adăpost din oraş vin aici noapte de noapte, iar când este foarte frig rămân şi peste zi. Mai mult de jumătate dintre ei sunt clienţii aşezământului de câţiva ani. Aceştia deja ştiu că aici trebuie să respecte o serie de reguli, printre care reducerea consumului de alcool sub limita care i-ar face agresivi şi necooperanţi, duşul obligatoriu la intrarea în adăpost, menţinerea ordinii în spaţiul care le este alocat şi interdicţia de a avea asupra lor sau în bagaje cuţite sau alte arme albe. Dintre „vizitatorii” constanţi ai azilului de noapte, doar 14 sunt din municipiul Suceava. Unii au şi locuinţă, dar din diverse motive refuză să stea acasă şi preferă să stea sub cerul liber. Chiar dacă autorităţile îi duc la casele lor, în scurt timp sunt din nou pe stradă riscând să moară de frig, de foame sau în diverse conflicte violente iscate spontan. Nu de puţine ori, când sunt găsiţi de jandarmi sau poliţişti pe stradă, refuză să fie duşi la adăpost afirmând că nu sunt în situaţii de risc.

În perioadele de „cod” municipalitatea suceveană contribuie la cheltuieli pentru toţi cei care sunt duşi de poliţişti sau de ambulanţă la adăpostul de noapte.

Din anul 2009, de când s-a deschis centrul „Lumina lină”, aproximativ 400 de oameni ai străzii i-au trecut pragul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oamenii străzii, căutaţi de poliţişti şi jandarmi pentru a fi duşi în adăposturi.
 Vizualizări articol: 1470 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oamenii străzii, căutaţi de poliţişti şi jandarmi pentru a fi duşi în adăposturi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei