Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 oct 2014 - Anul XIX, nr. 237 (5746)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie problematică

Încasările de la populaţie, mai slabe decât înainte de oprirea apei calde

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei 60.000 de suceveni care aşteaptă reluarea furnizării apei calde, pentru a reveni la normalitate, ar putea beneficia de acest serviciu, şi chiar şi de căldură, în a doua jumătate a săptămânii viitoare, dar numai dacă sunt îndeplinite o serie de condiţii.

Una din aceste condiţii, majorarea tarifului de transport şi distribuţie a energiei termice, este la mâna consilierilor locali, care vor trebui să ia o decizie joi, într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local.

Cea mai dificilă condiţie e însă cea care depinde de voinţa sucevenilor, în special a celor cu datorii la plata utilităţilor.

„În urma discuţiilor purtate cu conducerea Termica şi cea a Bioenergy, s-a ajuns la un acord între cele două părţi, încât centrala poate fi repornită săptămâna viitoare. Dar acest lucru nu este posibil dacă în conturile Bioenergy nu ajung 2,5 milioane de lei. Deocamdată nu avem semnale bune cu privire la încasări, de la asociaţiile de proprietari, din discuţiile avute cu aceştia, se aşteaptă salariile şi pensiile, pentru a fi făcute plăţi”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Ritmul slab de încasare a facturilor restante îi îngrijorează şi pe cei de la conducerea asociaţiilor de proprietari din Suceava, care se tem că, din cauza nemulţumirilor generate de oprirea apei calde în tot oraşul, vor pierde din consumatorii bun-platnici.

„O parte din cei care se numără printre bun-platnici au refuzat să mai achite ceva până când nu li se dă drumul la apă caldă. Oamenii sunt revoltaţi că au fost băgaţi în aceeaşi oală cu cei rău-platnici”, a declarat Laurenţiu Rotaru, administratorul celei mai mari asociaţii din municipiu, 23+27, din cartierul Obcini, care are în gestiune aproximativ 1.400 de apartamente.

Conform acestuia, ritmul încasărilor a scăzut îngrijorător după oprirea apei calde.

„S-a creat o stare de dezamăgire în rândul consumatorilor care plătesc lună de lună ceea ce consumă. Eu plătesc şi sunt pedepsit să stau fără apă caldă? În ce ţară civilizată mai vezi aşa ceva? Să debranşeze rău-platnicii! Modalităţi ar fi, nu există voinţă...”, a adăugat Rotaru, care se numără printre cei afectaţi de oprirea apei calde.

„Eu dacă plătesc lună de lună, m-am lăsat lipsită de medicamente, să am cu ce plăti asociaţia, să nu fiu datoare, de ce am rămas fără apă caldă? Să taie pe scări de bloc sau la nivel de apartamente”, e de părere o locatară vârstnică din Centru, care spune că de căldură nu are aşa multă nevoie, aşa că iarna ţine două calorifere închise şi unul la jumătate din valorile de pe repartitor.

 

“Eu am dreptatea mea, ei au dreptatea lor, dar cei care nu plătesc nu au nici un fel de dreptate”

Un ritm slab la încasări s-a resimţit şi la Asociaţia 44 din Burdujeni, a doua ca mărime din Suceava, unde aproape jumătate dintre membri, care erau şi bun-platnici, şi-au montat centrale de apartament.

“Este o situaţie neplăcută. Noi suntem corecţi şi trebuie să suportăm din cauza unor oameni inconştienţi. Dar trăim totuşi în colectiv şi trebuie să ne acceptăm unii pe alţii şi mai ales să ne respectăm. Au şi furnizorii dreptate. Cu ce să producă apă caldă dacă nu îşi procură materialele necesare? Eu am dreptatea mea, ei au dreptatea lor, dar cei care nu plătesc nu au nici un fel de dreptate”, consideră Ioan Lişman, unul dintre sucevenii care sunt la zi cu plata facturilor la utilităţi, dar nu beneficiază de serviciul pe care l-a plătit.

În condiţiile în care reluarea furnizării apei calde şi chiar începerea furnizării căldurii sunt condiţionate de strângerea  banilor necesari celor de la Bioenergy pentru a-şi asigura consumul de masă lemnoasă, există mari semne de întrebare dacă acest lucru va fi posibil săptămâna viitoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încasările de la populaţie, mai slabe decât înainte de oprirea apei calde.
 Vizualizări articol: 3646 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 8 voturi
Încasările de la populaţie, mai slabe decât înainte de oprirea apei calde2.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Recuperatorii ..... trimis de
(11 oct 2014, 11:28:16
Recuperatorii pot fi foarte convingatori: telefoane si scrisori stresante, inclusiv la angajator.

Daca nu functioneaza urmatorul pas - executorul judecătoresc - poprire pe conturi, salariu sau pensie.
2.   Lipseste vointa? trimis de
(11 oct 2014, 12:48:22
Daca una din conditii pentru reluarea furnizarii apei calde, este majorarea tarifului de transport si distributie a energiei termice si sta la mana consilierilor locali. De ce acestia nu se pot reuni luni in sedinta extraordinara? Cu ce pot avea, acesti domni, incarcata agenda pana joi, mai important decat confortul oamenilor din acest oras?
Din declaratia edilului „se asteapta salariile si pensiile, pentru a fi facute plati” e la mintea oricui ca oamenii nu au bani la saltea si nu vor sa plateasca. Nu vointa le lipseste sucevenilor. BANII lipsesc, pentru ca Suceava este formata din someri, bugetari, pensionari si o mica parte pe la firmulitele si marketurile locale, platiti infect. Lipsesc locurile de munca promise prin campanii electorale. Aici e problema.
3.   Nimeni nu se apucă de treabă ... trimis de
(11 oct 2014, 14:08:33
Este incredibil ce se întâmplă. Nu ştiu de ce nimeni nu se apucă de treabă să facă ceva!?
Se trag semnale de alarmă de ani de zile, dar nu s-a făcut nimic. Suntem în prag de iarnă şi nu primim apă caldă, caldura, ceea ce este de neinteles în 2014.

Ani la rând, autorităţile locale au ales să ignore problema şi aceasta s-a agravat. Conductele s-au spart, instalaţiile sunt vechi şi consumă foarte mult conbustibil, iar pierderile sunt imense şi se reflectă în preţul mereu in crestere a gigacaloriei. Oamenii, dupa cum se vede, nu mai suporta marirea pretului.
Termica, prin totalul si permanentul dezinteres, materializat printr-o marire perpetua a pretului, numai rau ne-a facut in tot acesti ani.
3.1  RE: Nimeni nu se apucă de treabă ... trimis de
(11 oct 2014, 14:22:34

Sistemul Centralizat cuprinde mii de oameni, cu posibilitatile lor, de obicei reduse. Aproape totul este distrus din motive bine stiute, dar bineînțeles nu se gasesc vinovatii!
Oricit de multe ar fi supararile din partea unora, este absolut necesar ca sistemul sa fie modernizat, asa cum este la E-On gaz. Modul de organizare al lor este functional si eficient. Ar fi de dorit sa fie luat ca exemplu.
Probleme sunt destule, dar cu masuri eficiente orice se poate rezolva.
4.   REVOLTA! trimis de
(11 oct 2014, 18:14:25
Nici eu nu mai am de gand sa platesc !Daca pedeapsa e aceeasi de ce-am mai plati?Imi deschid cont in banca si depun banii acolo!Sa va fereasca sfantul sa puneti penalitati!Cer si eu despagubiri pt.deserviciul adus!Nu e asa normal?Mai si scumpiti gigacaloria ca si asa sunt datorii,or sa fie si mai mari!Chiar nu va e rusine,capuselor!Sunteti niste HOTI!Dar absolut TOTI!Lumea e f.revoltata si s-a saturat de voi!
5.   COLAPS! trimis de
(12 oct 2014, 07:40:34
Mai Bouratino, de cand ai primaria nu stiai cat pierde transportul si distributia, acestea fiind in PROPIETATEA primariei? De ce n-ai cautat un privat prima data sa investeasca in transport si distributie, gaura neagra, iar apoi sa privatizezi producerea? De ce nu spui la populatie cat costa gigacaloria la gard pe perioada iernii folosind un grup de 420t/h de la Termica? Cum se chiama treaba asta si unde se incadreaza penal faptul ca lasi in paragina un sistem public de termoficare, nu-i neglijenta si abuz in serviciul cetatenilor? Ceausescu cand a fost impuscat nu a raspuns la romani ca atat a putut face, asa raspund prescolarii!
5.1  RE: COLAPS! trimis de
(12 oct 2014, 08:03:17
Pana nu spui matale cat costa gigacaloria data de Termica la gard pe perioada iernii folosind un grup de 420t/h, n-o sa vezi decat praful de pe toba. Prefer sa nu ingras privatul si am in somaj sute de suceveni pentru ca matale mi-ai bagat privatul pe gat. Du-te cu bijuteriile tale in Prelipca sau Salcea, ca oricum sunt mai aproape, si fa termofrecare cata vrei, iar pe noi ne lasi in pace. Din cauza asta nu-ti platesc sucevenii, i-ai aburit destul, cauta-ti alta meserie, poate te angajeaza placinta ca si contabil dadaist.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei