Aproape jumătate dintre apartamentele din municipiul Suceava urmează să intre într-un amplu program de reabilitare termică a blocurilor, beneficiind de un sprijin consistent din partea Primăriei Suceava.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat ieri că intenţionează să reabiliteze termic 15.000 de locuinţe din municipiul reşedinţă de judeţ, folosindu-se de mai multe variante de ajutorare a locatarilor dornici să îşi sporească confortul termic şi să reducă cheltuielile de încălzire.
Mai exact, aceştia vor avea la dispoziţie mai multe variante pentru care vor putea opta. Una dintre acestea va fi să facă lucrările de anvelopare termică a blocului pe cheltuială proprie, urmând ca în funcţie de costuri să beneficieze de scutire la plata impozitului pe clădiri pe o perioadă de până la 15 ani.
“O altă variantă ar fi ca primăria să suporte o mare parte din costuri pentru familiile nevoiaşe. O să se facă o departajare în funcţie de venituri. Probabil vom stabili un nivel minim de venit – probabil sub 1.000 lei de familie, de la care primăria să se implice total”, a explicat primarul Ion Lungu.
O a treia variantă, expusă de edilul sucevean reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari, la şedinţa de ieri, se referă la reabilitarea locuinţelor cu fonduri europene.
Primarul Ion Lungu a spus că acest lucru nu este încă sigur, deşi există un proiect în acest sens, dar că dacă varianta reabilitării termice pe fonduri europene nu va fi aprobată la Bruxelles, se va merge pe proiectele proprii, pe care le va supune aprobării Consiliului Local la finele lunii mai.
“Pe lista de aşteptare sunt deja vreo 3.000 de apartamente care au deja făcute studiile de eficienţă energetică şi proiectele pentru reabilitare termică. Până în luna mai voi veni cu o strategie clară, pentru că ne propunem reabilitarea termică a 15.000 de locuinţe”, a precizat Ion Lungu.
Edilul sucevean a explicat că subvenţionarea costurilor de reabilitare termică a locuinţelor poate fi suportată de primărie în contextul în care Suceava va avea o nouă centrală termică, performantă, astfel încât municipalitatea nu va mai fi obligată să subvenţioneze preţul gigacaloriei, respectivii bani putând fi investiţi în reducerea pierderilor de căldură din locuinţe.
(25 apr 2012, 14:29:52