Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 ian 2011 - Anul XVI, nr. 5 (4603)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tensiuni culturale

Scandal şi nemulţumiri, după lansarea unei monografii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lansarea unei monografii dedicată comunei Preuteşti a declanşat un scandal de proporţii în sat, o parte dintre cei care au locuit sau locuiesc în această comună, în frunte cu conducerea primăriei, contestând vehement calitatea lucrării. Ei spun că autorul monografiei i-a ignorat cu bună ştiinţă, în unele cazuri, ori din cauza lipsei de documentare, în altele, pe mulţi dintre oamenii de vază ai comunei, trecându-i în lucrare doar pe cei agreaţi.

 

În a doua zi de Crăciun a anului trecut, profesorul preteuştean Ştefan Manea, ajuns la venerabila vârstă de 78 de ani, a lansat, în sala unui restaurant din localitate, monografia “Comuna Preuteşti - Istorie şi civilizaţie pe Valea Şomuzului Mare”. Imediat după lansare, autorul cărţii s-a declarat nemulţumit că nici un reprezentant al primăriei locale nu a fost prezent la lansare, arătând ulterior şi că spijinul financiar oferit de autoritatea locală a fost extrem de modest, deşi iniţial a fost vorba de o finanţare completă pentru documentarea şi tipărirea monografiei.

Foşti locuitori ai comunei, actualmente locuitori ai municipiului Fălticeni, ori plecaţi pe meleaguri mai îndepărtate, se declară revoltaţi că bunicii sau străbunicii lor, foşti oameni importaţi în comunitate, nu sunt amintiţi nici măcar secvenţial în carte. Ei cred că în majoritatea cazurilor este vorba de slabă documentare, însă sunt şi voci care susţin că autorul a fost părtinitor, în funcţie de simpatiile şi antipatiile pe care le are.

 

„Toată comuna e nemulţumită, este scandalos”

Vocea nemulţumiţilor este susţinută chiar de primarul comunei Preuteşti, Alexandru Aniţa. El s-a exprimat foarte dur împotriva autorului cărţii.

 „O mare parte din cele scrise în carte sunt neadevăruri, cartea semănând mai degrabă cu o laudă adusă de domnul Manea familiei, rudelor şi apropiaţilor acestora. Sunt foarte multe personalităţi mari ale comunei care nu apar în carte, iar în locul acestora sunt trecute persoane care abia ştiu să vorbească româneşte. Toată comuna e nemulţumită, este scandalos”, ne-a declarat edilul.

El spune că însăşi alegerea locului de lansare a cărţii a fost o sfidare.

„Dacă domnul Manea se consideră om de cultură trebuia să facă lansarea cărţii într-un locaş de cultură, comuna dispunând de două săli pentru astfel de evenimente. În schimb el a ales o crâşmă, ignorând autorităţile locale şi pe mulţi intelectuali. Acolo însă s-a simţit el bine, în anturajul apropiaţilor care îl slăvesc ca pe un zeu comunist. Practic, el a lansat o monografie de familie cu pretenţii de monografie de comună. Nu avem nici o consideraţie pentru această lansare şi o considerăm o sfidare la adresa celor care au activat şi au reprezentat ceva pentru această comună”, a mai atacat dur primarul Aniţa.

 

Autorul cărţii spune că eventualele „scăpări” sunt ale colaboratorilor

În cursul zilei de ieri l-am contactat şi pe autorul cărţii, profesorul Ştefan Manea, pentru a-şi exprima un punct de vedere. El s-a declarat indignat şi jignit de aceste acuzaţii, pe care le consideră total nefondate. În primul rând el a ţinut să precizeze că ajutorul financiar primit de la primărie a fost unul simbolic, abia depăşind 1.000 de lei, bani pentru deplasările la arhivă, costurile totale pentru scoaterea monografiei, în jur de 7.000 de lei, fiind suportate în mare parte de sponsori.

„La această carte, pentru fiecare sat component al comunei am avut colaboratori, în special cadre didactice. Fiecare dintre aceşti colaboratori mi-a dat o listă cu cei pe care i-au considerat demni să apară în această carte. Dacă există vreo persoană care nu a fost trecută nu e din vina mea. Apoi, monografia nu constă numai în portretele localnicilor, nu aceasta este principalul scop al apariţiei acesteia”, ne-a declarat autorul cărţii. El a mai spus că reprezentanţii primăriei nu au vrut să-l ajute la documentarea cărţii, iar alegerea unui local pentru lansare nu i se pare nepotrivită, în condiţiile în care este vorba de o sală modernă.

„Şi la căminul cultural se fac petreceri, nu văd de ce această sală ar fi mai puţin potrivită”, a mai spus Manea.

El a ţinut să mai precizeze că, în ciuda vârstei înaintate, a bătut zilnic, timp de trei ani, drumul până la Suceava, cercetând arhivele, şi se declară dezamăgit de atitudinea edilului.

 

Comuna unde s-a născut sculptorul Ion Irimescu

Preuteştiul este comuna în care s-a născut şi a copilărit poetul şi prozatorul român Nicolae Beldiceanu ori academicianul şi sculptorul Ion Irimescu. Tot de la Preuteşti au plecat după ce au absolvit şcoala generală foşti şi actuali profesori universitari, cercetători, cadre militare care fac parte din elita armatei române. În plus, localitatea Preuteşti are un trecut istoric demn de luat în seamă, cercetările arheologice demonstrând că aici au fost aşezări din perioada culturii Cucutene şi chiar mai vechi.

Materialele pentru monografie au fost adunate timp de patru ani de la Arhivele Naţionale din Iaşi şi Suceava, fiind consultate peste 500 de dosare, care au totalizat peste 70.000 de file.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scandal şi nemulţumiri, după lansarea unei monografii.
 Vizualizări articol: 3196 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 4 voturi
Scandal şi nemulţumiri, după lansarea unei monografii3.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 8 ian 2011, 14:31:41
Monografia unei localitati este un document, o lucrare stiintifica. In lucrarea d. St. Manea s-au strecurat foarte multe opinii politice neadecvate continutului lucrarii. O treime din informatii sunt subiective, nu redau decat parerile personale despre oameni si locuri preutestene ale autorului. Pacat de munca !
2.   Hmmm trimis de
( 8 ian 2011, 15:24:34
mai nene, stau si ma gandesc...ce naiba o fi aia "cultura Cucutene" ???
3.   O MARE PROBLEMA trimis de
( 8 ian 2011, 17:54:03
O MARE PROBLEMA PENTRU ANITA DE CE PENTRU CA NU APARE IN CARTE CUM A DESCALECAT FAMILIA ANITA ALEXADRU IN PREUTESTI,CUM A FACUT EL STANA DIN COMUNA SI CUM PASTORESTE PDL-UL LA PREUTESTI,O MARE PROBLEMA PENTRU CA DL.MANEA CU DOMNUL PRIMARE AU LITIGIU IN INSTANTA PENTRU CA DL MANEA IL ACUZA DE ABUZ,DE VANZARI DE TERENURI DUBIOASE,DE INPROPRIETARIRI DUBIOASE SI DE DETURNARI DE FONDURI DIN BUGETUL PUBLIC,ACEST LUCRU LA DERANJAT PE DL.ANITA ALEXANDRU MARELE PRIMAR CARE A FURAT CU SACUL VOTURI LA PREUTESTI SI A CAREI CERCETARE PENALA A RAMAS IN FAZA DE NU MAI STIE NIMENI DE IA.
4.   Comentariu trimis de
( 9 ian 2011, 11:03:33
Lucrarea nu este in adevaratul sens o monografie a comunei Preutesti, ci se invarte in jurul unei monografii scolare, unde peste 60% dintre portretele prezentate apartin intradevar rudelor autorului. Acest fapt nu se justifica prin faptul ca rudele au marcat prin existenta lor "cu un fir rosu" viata comunei, ci se justifica doar prin subiectivismul si felul de a fi profesor al autorului. Credeam ca ajuns la o varsta respectabila, si fiindca a studiat candva istoria, autorul va crea o lucrare valoroasa prin documentatie, date statistice, si mai ales adevaruri istorice incontestabile. Nu e asa. Acesta este " OMUL'' Manea si nu se va mai schimba in veci.
5.   Afacere... pierduta trimis de
( 9 ian 2011, 11:10:36
Un cunoscut de-al meu mi-a povestit ca autorul i-a cerut o poza in format portret pentru a fi publicata in monografie, acesta obligandu-se in schimb sa cumpere un exemplar tiparit al lucrarii in valoare de 50 ron. Cunostinta mea a refuzat ''afacerea" iar ca urmare a ramas pagubas de notorietate . Pagubas sa fie!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei