Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 ian 2011 - Anul XVI, nr. 5 (4603)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Incredibil

Drumul unei şpăgi în Poliţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Presiunile şi ameninţările care se fac într-un birou de poliţie pentru a obţine o şpagă au fost dezvăluite ieri public de un tânăr în vârstă de 21 de ani, şi nu oriunde, ci în faţa unui complet de judecată. Alexandru Aioanei, tânărul în vârstă de 21 de ani care i-a denunţat pe poliţiştii Florin Muscă şi Florin Vântu de la Fălticeni, a oferit ieri un tablou complet asupra a ceea ce înseamnă şpaga în poliţie şi cum se poate obţine aceasta.

Pe parcursul a circa 90 de minute, Aioanei a dat declaraţii amănunţite despre modul în care s-au exercitat presiuni asupra sa pentru a ceda şi pentru a-l mitui pe un poliţist.

 

Începutul intimidării

Potrivit lui Alexandru Aioanei, subinspectorul Florin Muscă l-a chemat la Poliţia Fălticeni, iar acolo i-a cerut toate actele, atât ale maşinii, cât şi cele personale. Întrebat de ce a fost chemat acolo, tânărul a răspuns că nu ştie, iar apoi au început ameninţările şi presiunile unui poliţist care dorea să se căpătuiască şi care-l avea complice pe colegul de birou. „I-am spus că nu sunt implicat în acel viol care o privea pe o tânără de 16 ani, dar poliţistul Muscă mi-a cerut să dau o declaraţie pe care mi-a dictat-o. El îmi sugera că am un dosar şi că trebuie să merg la Suceava, să mă întâlnesc cu un procuror care să mă aresteze, şi asta m-a speriat extrem de mult”, a povestit Alexandru Aioanei.

Tânărul le-a explicat judecătorilor că i s-a recomandat de către poliţist să-şi recunoască fapta „pentru că e mai bine pentru el”.

Apoi, după ce Aioanei era speriat destul de bine, Muscă i-a explicat că „are pe cineva la Bucureşti, care îl poate scoate”.

 

Partea „costului”

Extrem de speriat de „consecinţele” faptei sale, tânărul a aflat că poate fi „ajutat”. „Poliţistul Florin Muscă mi-a spus că mă poate ajuta, dar costă mulţi bani, cam 1.000 de euro. Eu i-am spus că nu am de unde face rost de aceşti bani, dar el mi-a spus că dacă până a doua zi nu aduc banii nu are ce-mi face şi mă duce la Suceava, la procuror, pentru arestare”, a mai spus Alexandru Aioanei.

Neliniştit, poliţistul l-a mai sunat în aceeaşi seară de două ori pentru a perfecţiona „tranzacţia” cât mai rapid.

Înainte de a „stabili” preţul închiderii dosarului, presupusul violator a mai fost ameninţat că autorii agresiunilor sexuale nu au nici o şansă de a scăpa şi că pedepsele sunt destul de mari.

„Banii trebuia să-i dau lui Muscă, a doua zi, dimineaţa la ora 8.00, iar el mi-a zis să nu mai vorbesc cu nimeni”, a declarat Aioanei.

 

Frica şi telefonul la telverde

Speriat de moarte de perspectiva de a sta în puşcărie deşi nu avea nici o vină, tânărul de 21 de ani i-a povestit mamei toată tărăşenia. Înnebunită, femeia l-a anunţat pe soţul ei, care a decis să-l alunge de acasă pe Alexandru Aioanei. Dezorientat, băiatul a plecat la Fălticeni, de unde a sunat la telverde anticorupţie, iar în jumătate de oră era la Suceava cu ofiţerii specializaţi, unde stabilea deja cum să-l prindă în flagrant pe ofiţerul care-l şantaja. De aici, totul a fost doar o simplă formalitate, iar prinderea în flagrant a reprezentat următorul pas al operaţiunii.

 

Flagrantul

Flagrantul în urma căruia Muscă a ajuns în spatele gratiilor a fost organizat pe 21 octombrie, chiar în sediul Poliţiei Fălticeni. „Pentru a nu se sesiza din oficiu şi a nu efectua cercetări cu privire la comiterea unei infracţiuni privitoare la viaţa sexuală (n.a. – un dosar de viol aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava) a pretins suma de 1.000 de euro de la Aioanei Alexandru”, au precizat procurorii DNA Suceava.

În ziua în care s-a organizat flagrantul, Alexandru Aioanei a fost audiat din nou la sediul Poliţiei Fălticeni, iar înainte de plecare a lăsat pe masa poliţistului Florin Vântu plicul cu 1.000 de euro. Imediat, în birou au intrat ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care au găsit plicul buclucaş.  

Deşi i-au reţinut pentru cercetări pe ambii poliţişti, în final doar Muscă a fost arestat, împotriva lui Vântu fiind luată măsura interdicţiei de a părăsi localitatea de domiciliu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drumul unei şpăgi în Poliţie.
 Vizualizări articol: 1069 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.95/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 19 voturi
Drumul unei şpăgi în Poliţie3.9519

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Parnaie trimis de
( 8 ian 2011, 11:17:04
deci in romania ..legile nu ar trebuie sa fie egale... 1 politist pt furt mita 5 ani un cetatean 2 ani pt ca el reprezinta legea si inspira incredere.... Nu doresc raul lu domnu musca ca e vai de capu lui dar... greseala se plateste.Daca mita nu stii cum sa iei apai.... ce cauti in politie ????
2.   Okkkkkkkkkkkkkk trimis de
( 8 ian 2011, 17:18:21
politist corupt..................politist inchissss......................................in inchisoare.................... spaga................la rece cu voi.....nu reprezentati statul
3.   Titlul corect era. trimis de
( 8 ian 2011, 18:48:14
"Drumul unei spagi dovedite in Politie"
99,99% din spagile din romanica nu sunt dovedite.
4.   Ok trimis de
( 8 ian 2011, 21:58:22
si mie mi-au luat 50 euro aia din falticeni ,au pus un martor fals ca am trecut pe rosu...sa nu imi ia permisu le-am dat,cu ce era sa plec din tara...
5.   Spaga la poltisti trimis de
( 8 ian 2011, 22:28:44
spaga,spertul mita,plicul.coruptia au fost prezente in viata politistilor,ca se numeau militieni,politisti jandarmi meteahna aceasta era mareu prezenta in activitatea lor.Asa a fost dintotdeauna si asa va fi mereu,inca cel putin 100 de ani de aici inainte.
6.   TRAIASCA D.G.A.-ul! trimis de
( 9 ian 2011, 00:30:30
Au bagat putin morcovul in IPJ Suceava ca prea se credeau ,,fete mari,,...
Unii sunt mai versati dar este o mica chestiune de timp pana ajung cu bratarile pe maini.
Puscarie spagarilor!
7.   Libertate trimis de
( 9 ian 2011, 12:21:50
pentru toti frustratii care au avut probleme cu politia:de ce nu intrati in politie sa luati spaga prostilor,care DGA,care politist e curat nu-i frica de nimic,pentru fraierul de MFLORENTIN-de ce n-ai anuntat DGA -ul ca acestia fac doar flagrante provocate,ai dat putin 50 de euro pentru permis,politistul trebuia sa-ti ia 1000 de euro ca sa nu poti da si sa ramai fara permis,pentru tine era important ca trebuie sa pleci din tara dar nu ti-ai recunoscut vinovatia deloc-Bastardule,in afara tarii crezi ca esti marele corect,demonstrezi prin atitudine ca tot un mare dobitoc esti,prosti sunteti aceia care incurajati spaga,ia numai gresiti si fiti corecti macar pentru o zi
7.1  RE: Libertate trimis de
( 9 ian 2011, 15:28:34
Simplu tovarase militian.
PENTRU CA NU AVEM BANI DE SPAGA sa dam sa intram in politie. Vrei dovezi? Citeste cazul generalilor din politie prinsi cu mita in portmoneu pentru admiterile de la scolile de militieni!
8.   HA HA HA trimis de
( 9 ian 2011, 14:29:18
STIMABILILOR..respectati legea si nu mai dati spaga!!!! nu violati ,nu cinstiti inainte de a urca la volan,nu va bateti ca orbyyy...........FITI CIVILIZATI!!! ALTFEL SARITI LA CAP!!!
9.   Dreptate trimis de
( 9 ian 2011, 20:20:33
Todirut, cit il mai acoperi pe Zavati de la Siret?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei