Târgul Olarilor şi al Meşterilor Populari „Ochiul de Păun”, ediţia a XVIII-a, se va desfăşura la Rădăuţi, în perioada 27-29 august, şi în afara expoziţiei de obiecte artizanale şi cu specific meşteşugăresc va cuprinde şi o serie de activităţi culturale şi artistice. Invitaţii la târg provin din Horezu (Vâlcea), Baia-Mare (Maramureş), Oboga (Olt), Dorohoi ( Botoşani), Codlea (Braşov), Corund, Miercurea-Ciuc (Harghita), Rădăuţi, Marginea (Suceava), Paşcani (Iaşi), Timişoara (Timiş), Deva (Hunedoara), Dej (Cluj), Braniştea (Galaţi), Curteni, Găneşti (Mureş), Arad şi Republica Moldova.
Primarul municipiului, Aurel Olărean, a declarat că „este o bucurie şi o onoare că Rădăuţiul găzduieşte un târg de rangul întâi, cum este considerat <Ochiul de păun> în România, alături de târgurile de la Horezu, Iaşi şi Sibiu. Am intercalat printre olari alţi creatori din zonă şi meşteri populari, pentru a acorda importanţă şi celorlalte ramuri ale breslelor. Anul acesta vor participa la târg şi artişti care se ocupă de încondeierea ouălor, sculptură în lemn, ţesătură, pictură pe icoane”.
Programul manifestărilor va debuta mâine cu primirea delegaţiilor, deschiderea oficială a Târgului Olarilor şi Meşterilor Populari „Ochiul de Păun”, precum şi jurizarea târgului. Tot mâine, la Sala Albă a Muzeului „Samuil şi Eugenia Ioneţ” din Rădăuţi, va fi organizată o expoziţie de numismatică. În centrul municipiului va avea loc un spectacol folcloric organizat de Primăria Rădăuţi, în colaborare cu Centrul Cultural Bucovina, din Suceava.
Sâmbătă, de la ora 17.00, Galeria de artă din Rădăuţi va găzdui o expoziţia de pictură „Frânturi din suflet” semnată Ioana Palamar şi Ioana Ducra. În contextul acestui eveniment, la Galeria de artă se va desfăşura şi lansarea a două cărţi, „Iureş – Monografia poetică a satului” a autorului Emil Ianuş şi „România – o ţară sub ocupaţie” a profesorului Ion Prelipcean.
Şeful Serviciului de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Rădăuţi, Silviu Ursescu, a declarat că bugetul acestui eveniment este realizat exclusiv din fonduri proprii, din sponsorizări, iar cheltuielile nu vor depăşi 30 de mii de lei.
Pentru prima dată în acest an, „Târgul Olarilor” este organizat separat de Festivalul Internaţional de Folclor „Arcanul”, deoarece s-a dorit o individualizare a celor două evenimente.
(26 aug 2010, 13:42:46