Reducerea drastică a numărului de angajaţi din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Suceava, instituţie care de luna viitoare rămâne cu doar 32 de oameni, faţă de 102 câţi avea până acum, se face „ca la carte”, pe bază de examen. Un examen scris şi un interviu urmează să îi departajeze pe cei care merită ori nu să mai lucreze în cadrul instituţiei.
Ieri, într-o sală a Consiliului Judeţean a fost organizat examenul scris, tip grilă, legat de cunoştinţele în domeniul agriculturii pe care le au angajaţii. Majoritatea cu câţiva ani înainte de pensionare, mulţi dintre oameni s-au considerat umiliţi că sunt puşi să dea teste ca la şcoală, astfel că nu s-au prezentat la examinare, împăcându-se cu ideea că trebuie să plece din DADR Suceava. Aşa se face că din totalul angajaţilor la examen s-au înscris doar 46, de aici urmând a se selecta cei 32 care vor mai rămâne. Mâine urmează interviul, după care, la final de săptămână, se vor afişa rezultatele. Examinatorii sunt veniţi de la Ministerul Agriculturii, cel puţin teoretic conducerea locală a Direcţiei Agricole neavând nici o implicare în aceste testări.
Este de aşteptat ca după afişarea rezultatelor să apară foarte multe contestaţii, mulţi oameni din interior fiind convinşi că cei care rămân în cadrul instituţiei sunt deja aleşi, astfel că tensiunile sunt la cote foarte ridicate.
Media de vârstă a angajaţilor, 55 de ani
La Direcţia Agricolă, media de vârstă a angajaţilor este de 55 de ani, iar majoritatea au activat până acum doar în domeniul agriculturii. Ajunşi cu câţiva ani înainte de pensionare şi activând într-un domeniu aproape de faliment, pentru inginerii şi agenţii agricoli din cadrul instituţiei se anunţă vremuri grele. Ştiu că le este aproape imposibil să-şi mai găsească de muncă în agricultură, astfel că anii pe care îi mai au până la pensie se anunţă a fi un adevărat coşmar.
După înfiinţarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, a Oficiilor de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi a altor instituţii, Direcţia Agricolă şi-a pierdut treptat din atribuţii, astfel că această decizie de reduceri de personal a fost intuită de multă vreme de unii oamenii din domeniu. A surprins doar că reducerea este imensă, aproape 70% din personal urmând a-şi pierde serviciul, asta în condiţiile în care la celelalte instituţii la care se fac reduceri pleacă până în 25% dintre angajaţi.
(26 aug 2010, 12:49:34