Pentru poliţistul Cristian Iordache, din Fălticeni, se anunţă o toamnă lungă în spatele gratiilor. Tribunalul Suceava a prelungit ieri cu încă 60 de zile perioada de reţinere a subofiţerului în vârstă de 33 de ani, dar o soluţie definitivă se va lua de către magistraţii Curţii de Apel Suceava peste câteva zile. În speranţa că va fi eliberat, Cristian Iordache şi-a angajat mai mulţi avocaţi, inclusiv din alte judeţe ale ţării, iar surse judiciare spun că ar fi plătit o sumă cu cinci zerouri pentru a-şi asigura o apărare cât mai bună. Prezenţa ziariştilor nu a fost pe placul lui Cristian Iordache şi al familiei acestuia, iar ameninţările cu moartea au fost o derivată firească pentru starea de nervozitate a susţinătorilor poliţistului prins cu ocaua mică.
Cu ocazia şedinţei de ieri, judecătorii au decis menţinerea stării de arest preventiv şi pentru complicii săi, respectiv Nicolae Mardare, de 39 de ani, din Fălticeni, şi Ovidiu Daniel Buznea, de 23 de ani, din Podul Iloaiei, judeţul Iaşi.
Iordache, închis din 4 iunie
Cristian Iordache are aproape trei luni de când se află după gratii, mai exact de pe 4 iunie 2010, când a fost reţinut de procurorii suceveni şi apoi arestat de judecători. Fost poliţist la Cornu Luncii, Baia şi Cajvana, Iordache s-a pensionat acum câţiva ani, iar după scurt timp a intrat în lumea afacerilor. Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava a dezvăluit că cercetările în acest caz au început încă din luna februarie a anului 2010. Cu ocazia anchetei s-a stabilit că în luna august a anului trecut, Cristian Iordache s-a prezentat, în calitate de administrator al unei societăţi din Fălticeni, la sediul unei firme din Bucureşti, arătându-se interesat să cumpere materiale de construcţie. Pentru a-i câştiga încrederea reprezentantului firmei bucureştene, fostul agent de poliţie l-a chemat pe acesta la Fălticeni şi i-a arătat depozitul şi magazinul societăţii sale comerciale, precum şi o casă în construcţie despre care a spus că se află în proprietatea sa. Pentru a fi şi mai convingător, Iordache i-a spus bucureşteanului că îi poate lăsa în garanţie şi un imobil, tocmai pentru a nu exista dubii cu privire la solvabilitatea firmei sale. Iniţial, Iordache a cumpărat, în numele societăţii sale din Fălticeni, mărfuri în valoare de 206.056,08 lei, pentru care a emis o filă cec în alb şi zece bilete la ordin în valoare totală de 190.000 de lei.
La scurt timp, Cristian Iordache a mers din nou la Bucureşti însoţit de Nicolae Mardare, care s-a prezentat a fi Ovidiu Daniel Buznea, administratorul unei firme din Iaşi, şi a spus că doreşte să achiziţioneze şi el materiale de construcţii. Valoarea tranzacţiei a fost de 525.009,44 lei, iar plata s-a făcut cu şapte file cec.
Surpriza reprezentanţilor firmei bucureştene a fost uriaşă când au încercat să încaseze banii pentru materialele vândute, ocazie cu care au aflat că în conturile societăţilor din Suceava şi Iaşi nu se află nici un leu.
Anchetatorii acestui caz au stabilit că nici Ovidiu Daniel Buznea nu este străin de faptele de înşelăciune, prin aceea că le-ar fi înmânat lui Iordache şi Mardare file cec în numele societăţii al cărei administrator şi asociat unic era. Există date din care rezultă că Buznea a preluat firma pentru a o folosi în activităţi infracţionale de genul firmelor fantomă, cu scopul de a trage ţepe de felul celor descrise mai sus.