Ancheta în cazul persoanelor care se ocupau cu interceptările telefonice a ajuns în faza arestărilor. Printre cele 36 de persoane duse ieri dimineaţă la Curtea de Apel Alba cu propunere de arestare preventivă se numără şi doi suceveni. Este vorba de Aurel Farcaş, din Rădăuţi, şi Adrian Eduard Joroveanu, din Suceava. Din cauza numărului foarte mare de persoane implicate, audierile în faţa instanţei de judecată au început încă de ieri dimineaţă şi s-au prelungit până aseară. Propunerile procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism privind arestarea celor 36 de persoane s-au discutat cu uşile închise, iar judecătorii au decis abia aseară târziu, după închiderea ediţiei, care sunt persoanele pentru care s-au admis propunerile anchetatorilor.
După câte se pare, Aurel Farcaş a cumpărat softul destinat interceptării comunicaţiilor de la un cunoscut din Rădăuţi şi ar fi plătit în jur de 2.000 de lei. El ar fi declarat că scopul pentru care şi-a achiziţionat softul a fost acela de a-şi asculta soţia, pe care dorea s-o controleze în timp ce era plecat de acasă.
Rădăuţeanul nu este singura persoană din grupul reţinut de procurori care a folosit softul pentru a-şi verifica partenera de viaţă.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul familiei unui avocat din Iaşi. „În urmă cu trei luni, cumnata mea a avut un conflict cu fratele meu, bănuindu-l că are o relaţie extraconjugală. Aceasta a aflat că un individ din Deva punea la dispoziţie, pe un site, dispozitive de înregistrare a convorbirilor telefonice. L-a contactat, a cumpărat dispozitivul şi l-a montat pe telefonul mobil al fratelui meu. Despre acest lucru nu ştia decât ea”, a precizat o apropiată a familiei avocatului Alex Bernic.
Softul a făcut victime şi la Bacău, dar şi în alte judeţe din ţară. „Clienta mea nu a făcut decât să execute un ordin al angajatorului său şi să instaleze un soft pe un telefon mobil. Telefonul pe care a fost instalat aparţinea unei persoane cu care angajatorul ei avea o relaţie extraconjugală”, a spus Maricel Munteanu, avocatul unei secretare angajate la o firmă din Bacău.
Ce asigura softul
Softul care a dus la acest val de reţineri şi percheziţii era comercializat direct sau prin intermediul internetului de Nicolae Dan Oproiu, un tip cu domiciliul în localitatea hunedoreană Orăştie. Programul era conceput pentru interceptarea ilegală a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin telefoane mobile, precum şi a discuţiilor ambientale.
Prezentarea softului, chiar pe pagina de internet unde se comercializa, arăta că „poţi foarte uşor să interceptezi şi să înregistrezi automat convorbiri telefonice”. Softul permite citirea SMS-urilor, dar şi localizarea persoanei vizată în timp ce se deplasează, indiferent unde ar fi aceasta. Cei care au construit site-ul susţin că software-ul pus la vânzare se instalează „pe telefonul mobil al persoanei ce urmează a fi monitorizată2.
Tot pe site-ul de prezentare se menţionează că software-ul este nedetectabil în funcţionare şi nu apare ca o aplicaţie în memoria telefonului, putând fi vizualizate informaţii direct din panoul de control la care numai abonatul are acces, prin intermediul unei parole.
Preţurile pentru obiectele şi serviciile puse la vânzare se situau între 1 şi 260 de euro, incluzând interceptare apeluri, citire SMS-uri, istoric apeluri, date GPS, istoric email-uri sau ascultare telefon de la distanţă.
( 4 iun 2010, 11:36:20