Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 iun 2012 - Anul XVII, nr. 125 (5030)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Comemorarea mineriadei din iunie 1990

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acuşi vine mijlocul lunii iunie, când se comemorează mineriada din 1990. Cum sunt pasionat de istoria recentă a României, am studiat la bibliotecă anumite cărţi, am citit şi ce a mai scris presa în acea perioadă şi am putut să-mi fac, în final, o imagine cât de cât fidelă asupra evenimentelor. Nişte evenimente scăldate în sânge nevinovat şi în spermă jegoasă de miner, adică minerii nu numai că au omorât, jefuit şi bătut în populaţie ca în fasole, dar au mai şi violat pe săturate tinere bucureştene. De la soldaţii ruşi încoace, violenţă fără violuri nu există.

Despre acele zile, Departamentul de Stat american lua prompt poziţie oficială: „Acţiunile autorizate de preşedintele Iliescu şi de guvernul său, din ultimele zile, au lovit în inima democraţiei române.”

Mai frapant e că ceea ce s-a petrecut atunci, pe străzile Bucureştiului însângerat, nu a stârnit nici minima înţelegere a agenţiei sovietice de presă „TASS”, care nota şi ea că „recentele evenimente au fost, poate, tipul cel mai negativ de confruntare post-electorală care subminează reputaţia României în lume, indiferent cine este de blamat pentru asta.”

Oare cine este de blamat pentru asta ? Cine i-a chemat pe mineri, pentru a lovi în inima democraţiei române ?

Nu ştiu dacă filmuleţele documentare difuzate azi pe tema mineriadelor îi mişcă în vreun fel pe tinerii români. Cred mai curând că nu-i interesează deloc, la fel cum pe cei în vârstă de 35-40 de ani nu-i interesează Holocaustul. De ce i-ar interesa mineriadele ? Că doar nu joacă Tom Cruise şi George Clooney în rolurile principale.

Ştim că până la urmă Miron Cozma, liderul minerilor, şi-a încasat anii de puşcărie, mai puţini decât merita. Dar voinţa care a pus în mişcare bâtele conduse de acest sălbatic a rămas neatinsă.

Iată un lucru foarte trist pentru viitorul ţării noastre. Fiindcă semnalul care se transmite mai departe este că vinovaţii nu păţesc nimic în România, indiferent cât de grave ar fi faptele comise.

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comemorarea mineriadei din iunie 1990.
 Vizualizări articol: 869 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Comemorarea mineriadei din iunie 19905.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mineriada....... trimis de
( 1 iun 2012, 13:40:05
Trist si groaznic moment, unic in istoria lumii....( cu exceptia lui Stalin) cand s-u invrajbit intentionat...doua clase sociale...manipulate de la ce-l mai in inalt nivel . Si astazi..ce-i care au dat cu furtune, tarnacoape si topoare..unii la propriu si altii la figurat..vor sa...sape tara si s-o mute din nou inspre mama rusia...si orientul indepartat, cat mai departe de civilizatie si democratie . Oare cu ce a gresit acest popor daca a ajuns..." sa stinga becul in baie", CSM-ul sa fie politizat, hotii de elita a roamaniei(..cu dosare penale pe rol)...sa iasa pe post sa ne invete cum sa ne ferim de coruptie,sa schimbam in 24 de ore doi directori, etc...? Abia cum trebuie adusi minerii si inchisi in Casa poporului (...casa draga lor)..lasati macar 24 de ore..dupa care facuti eroi nationali. vai sarmana tarisoara...!
2.   Ne intereseaza trimis de
( 4 iun 2012, 09:13:12
In primul rand, sa-l atentionam pe autor asupra vinovatilor. Nu atat Miron Cozma este vinovat, cat Gelu Voican, cu securistii imbracati in haine mineresti. In plus, inaintea mineriadei, pe 13 iunie, politia a batut tot ce misca, a inscenat incendierea autobuzelor (este si un material inregistrat, in care se aude clar: presedintele a dat ordin sa dam foc la autobuze). Nu spun ca Miron Cozma e perfect nevinovat, insa adevaratii vinovati, Iliescu, Voican, Magureanu, precum si politaii care au batut oamenii pe 13 (au batut si o femeie cu un carut in care avea copilul!) au scapat, Cozma facand puscarie si pentru ei. A facut de fapt prea multi, nu prea putini ani. Poate si de aceea nu ne mai intereseaza evenimentele, cata vreme nimeni n-are curaj sa-l ia la intrebari pe Gelu Voican. Singurul interes pe care l-am avea ar fi sa se faca dreptate si adevaratii vinovati sa fie pedepsiti.
3.   Am uitat ceva! trimis de
( 4 iun 2012, 09:18:46
Si, nu in ultimul rand, onor autorul uita sa spuna de "experimentul" Magurele, unde au fost inchisi chiar si o saptamana acei tineri care n-au murit atunci cand li s-a dat cu ranga (sau cu bastonul de cauciuc) in cap. Am citit in acei ani, in presa, suspiciuni despre un experiment de reeducare fortata facuta acolo. Nu cred ca minerii sau Miron Cozma au initiat acest lucru! Numai politaii si sereistii puteau sa faca asta. Nu vad aici in acest articol, autorul sa condamne acest lucru. Atunci, care comemorare? Doar aia, sarantocii cu rangi, sunt vinovati de crime? Politia nu? E de mirare ca nu ne intereseaza?
4.   Daca tot e comemorare... trimis de
( 4 iun 2012, 09:34:28
Revin a treia oara, cerand scuze tuturor. Daca e comemorare, hai sa ne-amintim. Ce partid conducea tara in timpul mineriadei? Parca FSN. Autorul uita acest fapt evident. FSN era urmasul PCR (era poreclit "partidul semicomunist roman"). In 1991, in urma altei mineriade, FSN s-a rupt in doua: FDSN si FSN-Petre Roman. FSN-ul lui Roman si-a schimbat denumirea in PD (partid de orientare social-democrata, primit in Internationala Socialista). Apoi, PD a fost luat de la Petre Roman de catre Basescu, si s-a transformat in PDL de astazi. Deci, pedelistii de "dreapta" n-au participat chiar deloc la evenimentele alea? Este necesar, daca tot comemoram, sa comemoram tot evenimentul, nu doar ceea ce ne convine.
PS. Pedelisti, credeati ca scapati necriticati? Teapa!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei