Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 dec 2012 - Anul XVII, nr. 287 (5192)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9745 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5757 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comisia Europeană obligă funcţionarii UE să raporteze informaţii despre fapte de corupţie

Comisia Europeană obligă funcţionarii Uniunii Europene să raporteze orice informaţie care sugerează fapte de corupţie, asigurându-le anonimatul, după ce a constatat faptul că denunţurile privind disfuncţionalităţi constatate sunt puţine, cam cinci cazuri reclamate pe an.

Comisia Europeană (CE) a adoptat joi noi orientări privind denunţarea disfuncţionalităţilor cu scopul de a încuraja personalul să raporteze orice informaţie care sugerează existenţa unor acte de corupţie, de fraudă şi a altor nereguli grave pe care le descoperă în cadrul atribuţiilor de serviciu, potrivit site-ului ec.europa.eu.

Normele UE privind denunţarea disfuncţionalităţilor sunt deja printre cele mai stricte din lume. Aceste norme au fost adoptate în 2004 şi figurează în statutul funcţionarilor Uniunii, document cu putere legală. Noile orientări pornesc de la aceste norme şi reunesc jurisprudenţa şi experienţa practică din domeniu. De asemenea, orientările reamintesc personalului că, în timp ce în multe sisteme juridice denunţarea disfuncţionalităţilor este un drept, pentru personalul UE este o obligaţie.
Vicepreşedintele Maroš Šefčovič a declarat: "Denunţarea disfuncţionalităţilor este o armă esenţială a arsenalului Comisiei împotriva corupţiei şi fraudei. Comisia nu numai că permite membrilor personalului să raporteze dacă descoperă nereguli grave, ci îi obligă să facă acest lucru. Aceste orientări insuflă încredere membrilor personalului în privinţa momentului şi modului în care trebuie să denunţe o disfuncţionalitate, oferindu-le totodată asigurarea că vor fi protejaţi şi că pot rămâne anonimi, dacă doresc acest lucru". 
Deşi normele au avut ca rezultat efectuarea unor investigaţii importante de către Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), numărul de cazuri de denunţare a disfuncţionalităților rămâne scăzut. Potrivit statisticilor OLAF, în medie apar aproximativ cinci cazuri pe an.

Acest lucru se datorează faptului că, în rarele situaţii în care membrii personalului descoperă în cadrul atribuţiilor lor de serviciu nereguli grave, majoritatea le semnalează superiorilor ierarhici, fără o trimitere explicită la normele privind denunţarea disfuncţionalităţilor. Cu toate acestea, este important să existe canale de raportare şi proceduri de denunţare a disfuncţionalităţilor clare, cunoscute de toată lumea şi de încredere.

Aşadar, ca parte a strategiei sale de luptă împotriva fraudei, Comisia a decis să ofere personalului orientări mai precise, care să explice în termeni clari când şi cum trebuie denunţate disfuncţionalităţile. Pentru elaborarea acestor orientări, Comisia a analizat cele mai bune practici din întreaga lume şi a discutat această chestiune cu două organizaţii de frunte în domeniu: Transparency International şi Public Concern at Work, arată sursa citată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisia Europeană obligă funcţionarii UE să raporteze informaţii despre fapte de corupţie.
 Vizualizări articol: 542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comisia Europeană obligă funcţionarii UE să raporteze informaţii despre fapte de corupţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei