Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 242 (5449)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pricopie: Ştefan Marincea, demis pentru probleme de comunicare, dar şi pentru nerespectarea legii

Joi, 17 Octombrie 2013 (14:21:44)

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat joi că Ştefan Marincea a fost demis de la conducerea Institutului de Geologie din cauza unor motive care ţin de comunicarea unor elemente fără a fi verificate ştiinţific, dar şi din cauza unor probleme care ţin de nerespectarea legii.

Remus Pricoprie a precizat, legat de demiterea directorului Institutului de Geologie, că sunt doar două aspecte pe care vrea să le comunice.

Ministrul Educaţiei a spus că primul aspect este legat de faptul că atunci când te afli într-o situaţie delicată, poate chiar critică, aşa cum este situaţia cutremurelor din Galaţi, este bine să existe o bună coordonare între toate instituţiile specializate, iar mesajele care se transmit public să fie verificate şi din punct de vedere ştiinţific.

"Din păcate, deşi există un comitet care s-a constituit, domnul Costoiu coordonează acest comitet, au existat din partea domnului director mesaje neverificate ştiinţific şi care au produs şi pot în continuare să producă o serie de probleme la nivelul societăţii", a precizat ministrul Educaţiei.

Pricopie a mai spus că cel de-al doilea lucru care i se reproşează lui Marincea este legat de nerespectarea legii, precizând că nu vrea să comenteze foarte mult acest aspect.

"Legea trebuie să fie respectată de toată lumea, iar domnul director Ştefan Marincea, în acest moment, se pare că are mai multe probleme, nu doar o problemă, legată de legislaţie şi de respectarea legii. Tocmai pentru că problema este foarte delicată, mai întâi trebuie să avem un tablou foarte clar şi după aceea se va comunica în conformitate cu legea", a spus Pricopie.

Fostul director al Institutului de Geologie al României Ştefan Marincea a declarat pentru MEDIAFAX că a fost demis de Ministerul Educaţiei în mod discriminatoriu şi ilegal, pe motiv că nu are certificat ORNISS, pe care nu este însă obligat să îl aibă.

Marincea a arătat că motivul pe care Ministerul Educaţiei l-a invocat pentru demiterea sa, în documentul pe care l-a primit în acest sens prin fax, a fost acela că nu are certificatul eliberat de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) pentru acces la informaţii clasificate. El a precizat că nu este obligat să aibă acest certificat, conform Hotărârii de Guvern 91/2013 privind aprobarea Metodologiei de concurs pentru ocuparea funcţiei de director general la institutele naţionale de cercetare-dezvoltare.

Ştefan Marincea a mai arătat că deţinea totuşi certificatul, care i-a expirat în luna mai, având la dispoziţie şase luni pentru a-l prelungi, termen în care nu i se poate imputa absenţa acestuia.

Ştefan Marincea a mai susţinut că a fost demis ilegal şi pentru că se află în proces cu Ministerul Educaţiei, care l-a destituit şi în 2011, din funcţia de director al IGR. El şi-a ocupat din nou postul după ce a câştigat pe fond procesul cu Ministerul Educaţiei, în martie 2012, la Curtea de Apel Bucureşti. Recursul depus de minister se va judeca pe 29 noiembrie la instanţa supremă.

El a mai precizat că ocupa postul de director al IGR, şi înainte de 2011 şi după ce a fost repus în funcţie, prin delegare, până la organizarea unui concurs.

Referitor la motivul comunicat de Ministerul Educaţiei pentru demiterea sa, miercuri, şi anume "modul defectuos în care a gestionat şi a comunicat public rezultatele cercetărilor" privind cutremurele din Galaţi, prin publicarea pe pagina Institutului de Geologie a unui punct de vedere preliminar, Marincea a spus că acel raport este "opera consiliului ştiinţific" al IGR, că nu îi poartă semnătura şi nu îi poate fi imputat. "Sunt semnat cu bară. Nici nu am fost prezent", spune acesta.

Pe documentul respectiv, ce poate fi consultat pe site-ul IGR, poate fi văzut numele său, scris de mână, sub acelaşi nume scris de tipar, cu ştampila instituţiei în dreptul acestora.

Punctul de vedere preliminar al IGR privind cutremurele din Galaţi prezintă, printre altele, cauze posibile ale fenomenului. "Cauzele posibile ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele-Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice. Cele naturale sunt asociate direct amplasării acestor localităţi peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri şi pietrişuri) (...). Dintre cauzele antropice se pot invoca posibile fenomene de tasare difereţiată a terenurilor, datorate exploatării de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa pe care se află amplasate şi localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură cît şi actualele sonde de extracţie amplasate spre est, în zona localităţilor Negrea şi Schela pot fi avute în vedere cauze antropice de modificare a suprafeţei terenului", se arată în documentul citat.

Ştefan Marincea a declarat miercuri pentru MEDIAFAX, că a fost informat "prin două ordine, cu semnături diferite" că, începând din aceeaşi zi, a fost demis din funcţia de director general al Institutului Geologic al României, el menţionând că intenţionează să facă plângere penală în acest caz.

"Nu ştiu cine m-a demis, am primit două ordine, două decizii cu semnături diferite şi am de gând să fac plângere penală împotriva celor care au trimis aceste ordine, pentru că sunt semnături cu bară", a precizat Ştefan Marincea.

Întrebat cine va ocupa postul de director general al institutului după demiterea sa, Marincea a precizat că este vorba de Marcel Mărunţiu.

Ministerul Educaţiei Naţionale a transmis, miercuri seară, printr-un comunicat, că Ştefan Marincea a fost schimbat din funcţie, în aceeaşi zi, din cauza "modului defectuos în care a gestionat şi a comunicat public rezultatele cercetărilor" privind cutremurele din Galaţi.

"Deşi a făcut parte din comisia multidisciplinară constituită pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc în judeţul Galaţi, şi, deşi se decisese ca toate concluziile să fie comunicate în interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informaţiilor, domnul Marincea a decis să prezinte public rezultate parţiale, înainte de validarea şi discutarea lor în cadrul comisiei", se arată în comunicatul MEN.

Ministerul apreciază că "maniera neprofesionistă, dominată de ipoteze şi incertitudini", în care fostul director IGR a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, "a fost de natură să genereze panică la nivelul populaţiei şi să întreţină sentimentul de teamă şi incertitudine al locuitorilor din zona respectivă".

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a făcut public, vineri, un raport al grupului operativ constituit pentru evaluarea situaţiei create de activitatea seismică din judeţul Galaţi, din care au făcut parte specialişti ai instituţiei, precum şi din Ministerul Educaţiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţei Publice, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Institutul Geologic al României, Centrul Naţional de Cartografie, Institutul URBAN-INCERC şi instituţii de învăţământ superior de profil.

Concluzia acestui raport a fost că seria de cutremure din judeţul Galaţi nu poate fi asociată cu influenţa exploatărilor petroliere din zonă, iar analiza probelor de apă potabilă arată că, dacă aceasta nu a corespuns standardelor de calitate, cauza este reprezentată de precipitaţiile masive.

La rândul său INFP, a făcut public, marţi, un raport privind cutremurele din Galaţi, potrivit căruia cauzele acestora sunt tectonice.

Începând cu data de 23 septembrie, în zona Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme înregistrate la Galaţi în această perioadă au avut 3,9 grade şi s-au produs în 29 şi 30 septembrie şi în 4 octombrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pricopie: Ştefan Marincea, demis pentru probleme de comunicare, dar şi pentru nerespectarea legii.
 Vizualizări articol: 742 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pricopie: Ştefan Marincea, demis pentru probleme de comunicare, dar şi pentru nerespectarea legii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei