Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 242 (5449)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Consilierii locali din Pungeşti au decis organizarea unui referendum privind gazele de şist

Joi, 17 Octombrie 2013 (17:40:17)

Consilierii locali din Pungeşti, judeţul Vaslui, au decis organizarea unui referendum local privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist în comună, o dată posibilă fiind 24 noiembrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Joi, în şedinţa de îndată organizată la Primăria Pungeşti, cinci consilieri locali - trei PDL, unul PPDD şi unul PSD - au propus un proiect privind organizarea unui referendum care să vizeze consultarea populaţiei în legătură cu explorarea şi ezploatarea gazelor de şist în comună.

Proiectul a fost votat de toţi cei 12 consilieri locali prezenţi în sală, din cei 13 aleşi din comuna Pungeşti, însă pentru organizarea efectivă a referendumului iniţiatorii proiectului ar trebui să strângă semnături reprezentând 25 la sută din populaţia cu drept de vot din fiecare din cele şapte sate componente ale comunei Pungeşti.

"Astăzi a fost doar o discuţie de principiu cu privire la organizarea unui referendum în privinţa consultării populaţiei legat de explorarea şi exploatarea gazelor de şist în comună, dacă se vor strânge cele 25 la sută de semnături atunci referendumul ar urma să se organizeze pe 24 noiembrie. De asemenea, important pentru organizare este aprobarea unui proiect de hotărâre de consiliu local prin care să se facă o rectificare de buget astfel încât să se aloce fonduri de la bugetul local", a declarat secretarul comunei Pungeşti, Constantin Chiriac.

Tot în şedinţa de îndată organizată, joi după-amiază, la Primăria Pungeşti, consilierii locali au votat în unanimitate o hotărâre privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist în zonă.

O astfel de hotărâre vine la opt luni după ce acelaşi Consiliu Local a aprobat o hotărâre similară pe care, în luna iunie, Prefectura Vaslui a considerat-o ilegală şi a atacat-o în contencios administrativ, instanţa stabilind că CL trebuie să anuleze hotărârea în cauză.

De asemenea, pe ordinea de zi a fost dezbătut, tot la propunerea celor cinci consilieri, un proiect privind organizarea unui referendum cu privire la destituirea din funcţie a primarului din Pungeşti, Mircea Vlasă, care în prezent este în concediu, care însă nu a mai fost luată în discuţie.

Reprezentanţii companiei Chevron au anunţat, joi, că suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea, în urma protestelor din ultimele zile.

Protestele localnicilor din satul Siliştea, comuna Pungeşti, au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti. Marţi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, toţi îmbrăcaţi în straie bisericeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.

Miercuri dimineaţă, la Siliştea au ajuns două utilaje ale societăţii care urma să amenajeze pentru compania Chevron platforma pe care să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist, însă protestatarii au împiedicat accesul acestora în zonă.

Miercuri după-amiază, aproximativ 500 de persoane au continuat protestele în zonă, în timpul manifestaţiei cinci persoane cărora li s-a făcut rău având nevoie de îngrijiri medicale.

Miercuri seară, la Siliştea s-au aflat prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga, şi şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care au stat de vorbă cu reprezentanţii locali ai forţelor de ordine.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consilierii locali din Pungeşti au decis organizarea unui referendum privind gazele de şist.
 Vizualizări articol: 714 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Consilierii locali din Pungeşti au decis organizarea unui referendum privind gazele de şist0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei