Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 234 (5441)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lucrările de consolidare a Palatului Culturii din Iaşi ar putea fi finalizate în 2015

Marţi, 8 Octombrie 2013 (19:11:39)

Lucrările de consolidare a Palatului Culturii din Iaşi, începute în urmă cu cinci ani, ar putea fi finalizate în 2015, Ministerul Culturii anunţând, marţi, începerea licitaţiei pentru restaurarea corpului central şi a turnului cu ceas al imobilului, valoarea lucrării depăşind 15 milioane de euro.

Ministerul Culturii a publicat, marţi, pe site-ul instituţiei condiţiile de participare la licitaţia deschisă pentru restaurarea corpului central şi a turnului cu ceas al Palatului Culturii din Iaşi, programată pentru 20 noiembrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Lucrările constau în restaurarea şi consolidarea corpului central al clădirii şi al turnului cu ceas, valoarea estimată a investiţiei ridicându-se la 15,72 milioane de euro.

Termenul de finalizare a lucrării este de 16 luni de la data atribuirii contractului. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 20 noiembrie 2013, în aceeaşi zi fiind prevăzută şi deschiderea ofertelor.

Una dintre condiţiile impuse de Ministerul Culturii este ca firmele care participă la licitaţie să fi avut în ultimii trei ani o cifră de afaceri de minim 31 de milioane de euro.

Dacă lucrările vor fi terminate la timp, consolidarea Palatului Culturii, începută în urmă cu cinci ani, se va încheia în anul 2015.

În luna iunie, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), Alexandru Muraru, afirma, la Iaşi că din luna iulie conducerea Palatului Culturii din Iaşi va primi 15,6 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor de consolidare.

Totodată, el afirma că INP va aloca 460.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor de drenuri de la Palatul Culturii.

Muraru mai spunea că fără reabilitarea instituţiilor de cultură importante din Iaşi, municipiul nu are şanse să devină capitală culturală europeană în anul 2021.

La începutul acestui an, conducerea Palatului Culturii din Iaşi susţinea că pentru finalizarea lucrărilor de consolidare a imobilului ar fi necesară suma de 15 milioane de euro.

Până în prezent, lucrările au fost executate în proporţie de 75 la sută.

Contractul pentru execuţia lucrărilor de consolidare a Palatului Culturii din Iaşi, în valoare de 7,15 milioane de euro, a fost semnat în august 2008, de către ministrul Culturii de la acea vreme, Adrian Iorgulescu.

Ministrul Culturii Adrian Iorgulescu afirma la Iaşi că fondurile necesare executării lucrărilor sunt asigurate printr-un acord de împrumut, încheiat între România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Proiectul a prevăzut consolidări cu centuri de beton armat a planşeelor, consolidarea structurii metalice centrale cu beton armat, ancorarea grinzilor metalice în centuri şi consolidarea în pod cu un sistem de grinzi.

Pentru partea de arhitectură, au fost prevăzute intervenţii de tipul demontării tencuielilor degradate, demontarea pardoselilor uzate şi protejarea pardoselilor artistice.

De asemenea, proiectul a inclus montarea de pardoseli noi de tip parchet, executarea unei hidroizolaţii orizontale, reparaţii totale ale tâmplăriilor de lemn şi înlocuirea cercevelelor exterioare cu altele din stejar sau lamelate cu geam termopan.

Ministrul Culturii Adrian Iorgulescu afirma la semnarea contractului că în cazul în care suma alocată nu va fi suficientă, instituţia pe care o conduce este dispusă să o suplimenteze. Ulterior, contractul a fost suplimentat cu aproximativ 3,5 milioane de euro.

Potrivit contractului iniţial, lucrările trebuiau finalizate în anul 2011, însă acest termen a fost prelungit cu încă un an, din cauza problemelor apărute la structura de rezistenţă a monumentului istoric şi a descoperirii vestigiilor arheologice.

În octombrie 2012, Guvernul a promis alocarea a încă 15,6 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor la Palatul Culturii din Iaşi.

În luna martie a acestui an, ministrul Culturii, Daniel Barbu a dat asigurări la Iaşi că Palatul Culturii se află în capul listei de investiţii ce vor fi derulate cu bani de la minister.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrările de consolidare a Palatului Culturii din Iaşi ar putea fi finalizate în 2015.
 Vizualizări articol: 1456 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lucrările de consolidare a Palatului Culturii din Iaşi ar putea fi finalizate în 20150.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei