Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 54 (5261)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Producătorii de generice cer eliminarea cotei TVA din calculul taxei clawback, conform deciziei CC

Joi, 7 Martie 2013 (19:17:19)

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice cere autorităţilor recalcularea cuantumului taxei clawback pentru trimestrul IV din 2012, pentru a elimina din baza de calcul cota de TVA aferentă valorii totale a vânzărilor, respectând astfel decizia Curţii Constituţionale (CC) din 5 februarie.

"Este absolut necesar ca autorităţile să pună în practică decizia recentă a Curţii Constituţionale privind eliminarea cotei TVA din baza de calcul a taxei clawback", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian.

Preşedintele APMGR a mai spus că Asociaţia a solicitat în mod repetat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) clarificarea sumelor comunicate pentru trimestrul IV, dar nu a primit niciun răspuns edificator. "Sumele comunicate pentru trimestrul IV al lui 2012 sunt similare cu cele din trimestrul anterior şi, corelate cu datele interne ale companiilor, confirmă faptul că notificările transmise de CNAS continuă să includă valoarea TVA. Aceasta în condiţiile în care, în 5 februarie, Curtea Constituţională a decis că aplicarea taxei clawback la o altă taxă este contrară prevederilor constituţionale referitoare la aşezarea justă a sarcinilor fiscale, motiv pentru care includerea TVA în valoarea totală a vânzărilor de medicamente în raport cu care se calculează clawback este neconstituţională", a mai spus Damian.

Potrivit preşedintelui APMGR, interpretarea eronată a OUG 17/2012 obligă în continuare producătorii de medicamente generice să plătească un procent aplicat nu numai asupra preţului în sine al medicamentelor, ci şi asupra taxei pe valoarea adăugată aferentă preţului medicamentelor, ceea ce echivalează cu un impozit la un alt impozit pe care companiile deja îl plătesc statului român.

APMGR a mai precizat că a atras atenţia, în nenumărate rânduri, asupra faptului că actuala formă a taxei clawback este incorectă, nesustenabilă şi va duce la distrugerea industriei farmaceutice locale, cu efecte sociale grave, printre care restricţionarea accesului pacienţilor la tratament farmaceutic cu preţuri accesibile. "Mai multe companii producătoare de medicamente generice au contestat în instanţă această contribuţie, invocând caracterul neconstituţional al modului în care este definită baza de calcul a taxei clawback: taxa se aplică producătorilor de medicamente, dar se calculează la preţul de raft, care include adaosurile farmaciilor, ale distribuitorilor şi valoarea TVA", a conchis Damian.

CC a decis, în 5 februarie, admiterea excepţiei de neconstituţionalitate, ridicată de Societatea Comercială "Labormed Pharma" - SA, cu sediul în Bucureşti, în Dosarul 5.121/2/2012 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, şi constată că sintagma "care include şi taxa pe valoarea adăugată" din cuprinsul art.31 alin.(5) al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 77/2011 privind stabilirea unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, astfel cum a fost completată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 110/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile sănătăţii şi protecţiei sociale, este neconstituţională.

Decizia este definitivă şi general obligatorie, fiind publicată în Monitorul Oficial 100/20 februarie 2013.

Aplicarea taxei de clawback la o altă taxă este contrară prevederilor constituţionale referitoare la aşezarea justă a sarcinilor fiscale, motiv pentru care includerea TVA în valoarea totală a vânzărilor de medicamente în raport cu care se calculează clawback este neconstituţională, a motivat CC.

"Contribuţia trimestrială reprezintă, aşadar, un procent aplicat nu numai asupra preţului în sine al medicamentelor, ci şi asupra taxei pe valoare adăugată aplicată preţului medicamentelor, ceea ce echivalează cu un impozit la impozit", a explicat CC, în motivarea deciziei sale din 5 februarie.

CC a constatat că, în virtutea principiului general valabil în materie fiscală, impozitele şi taxele se aplică asupra materiei impozabile - venituri sau bunuri, nu şi asupra celorlalte impozite, or aplicarea taxei de clawback la o altă taxă este contrară prevederilor constituţionale referitoare la aşezarea justă a sarcinilor fiscale, motiv pentru care includerea taxei pe valoarea adăugată în valoarea totală a vânzărilor de medicamente în raport cu care se calculează taxa de clawback este neconstituţională, urmând ca excepţia de neconstituţionalitate să fie admisă sub acest aspect.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Producătorii de generice cer eliminarea cotei TVA din calculul taxei clawback, conform deciziei CC.
 Vizualizări articol: 1120 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Producătorii de generice cer eliminarea cotei TVA din calculul taxei clawback, conform deciziei CC0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei