Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 54 (5261)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE:Medicamentele supuse unei monitorizări speciale vor avea pe prospect un triunghi cu vârful în jos

Joi, 7 Martie 2013 (19:16:29)

Medicamentele de pe piaţa UE supuse unei monitorizări suplimentare vor avea pe prospect, din septembrie, un nou simbol, respectiv un triunghi cu vârful în jos, pentru a încuraja pacienţii să raporteze reacţiile adverse neprevăzute, prin intermediul sistemelor naţionale de raportare, potrivit CE.

"Un triunghi cu vârful în jos va apărea în scurt timp pe prospectul însoţitor al anumitor medicamente de pe piaţa UE, ca urmare a unui act legislativ adoptat, joi, de către Comisia Europeană. Simbolul va permite pacienţilor şi personalului medical să identifice cu uşurinţă medicamentele care sunt supuse unei monitorizări suplimentare, iar textul însoţitor îi va încuraja să raporteze reacţii adverse neprevăzute prin intermediul sistemelor naţionale de raportare", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Comisarul european pentru sănătate şi consumatori, Tonio Borg, a precizat că simbolul respectiv este uşor de recunoscut de către pacienţi şi de către personalul medical. "El va permite să se obţină informaţii mai multe şi de mai bună calitate referitoare la posibilele efecte secundare ale unui medicament, care apoi pot fi analizate amănunţt. O mai mare implicare a pacienţilor în raportarea efectelor secundare este o parte integrantă a sistemului de farmacovigilenţă al Europei şi – din momentul intrării în vigoare – noul simbol va contribui la consolidarea acestui sistem, care este deja unul dintre cele mai avansate din lume", a mai spus Borg, citat în comunicat.

Potrivit actului legislativ adoptat de CE, începând cu septembrie 2013, simbolul va fi utilizat pentru a identifica produse farmaceutice supuse unei monitorizări suplimentare. Concret, este vorba despre toate medicamentele autorizate după 1 ianuarie 2011 care conţin o substanţă activă nouă, medicamentele biologice, cum ar fi vaccinurile sau produsele derivate din plasmă, autorizate după 1 ianuarie 2011 şi produsele pentru care sunt necesare anumite informaţii suplimentare ulterioare autorizării sau a căror autorizaţie este supusă unor condiţii sau restricţii referitoare la utilizarea lor sigură şi eficientă.

Potrivit CE, din momentul în care un medicament a fost autorizat în Uniunea Europeană şi a fost introdus pe piaţă, siguranţa sa este monitorizată continuu atâta timp cât este comercializat, pentru a se asigura că, în caz de reacţii adverse care prezintă un nivel de risc inacceptabil în condiţii normale de utilizare, el este retras rapid de pe piaţă. Această monitorizare se realizează prin intermediul sistemului de farmacovigilenţă al UE.

Sistemul de farmacovigilenţă al UE este unul dintre cele mai avansate şi mai cuprinzătoare din lume, asigurând un nivel înalt de protecţie a sănătăţii publice în întreaga Uniune. Legislaţia UE în materie de farmacovigilenţă a fost revizuită în detaliu, ceea ce a condus la adoptarea unei noi legislaţii în 2010 pentru a consolida şi a raţionaliza sistemul de monitorizare a siguranţei medicamentelor de pe piaţa europeană şi pentru a îmbunătăţi siguranţa pacienţilor şi sănătatea publică, printr-o mai bună prevenire, depistare şi evaluare a reacţiilor averse la medicamente. Regulamentul adoptat joi este un act de punere în aplicare a acestei legislaţii, a mai precizat sursa citată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE:Medicamentele supuse unei monitorizări speciale vor avea pe prospect un triunghi cu vârful în jos.
 Vizualizări articol: 1215 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
CE:Medicamentele supuse unei monitorizări speciale vor avea pe prospect un triunghi cu vârful în jos1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei