Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 54 (5261)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Punctul de pornire la revizuirea Constituţiei trebuie să fie referendumul din 2009

Joi, 7 Martie 2013 (14:12:32)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Academia Română, că punctul de pornire pentru modificarea Constituţiei trebuie să fie referendumul din 2009 privind legislativul unicameral cu 300 de parlamentari, iar orice altă variantă i-ar situa pe cei care o aplică "deasupra voinţei poporului".

"Nimeni nu poate ignora articolul 1 din Constituţia României, care precizează foarte clar că suveranitatea este a poporului, se exprimă în mod direct prin aleşi sau în mod direct prin referendum. Orice plecare de pe alte baze la revizuire este, după părerea mea, eronată, nedemocratică şi ar situa pe cei care fac gestul revizuirii, fără să ţin cont de actul de suveranitate din decembrie 2009, deasupra voinţei poporului. Sunt vorbe mari pe care ne-am obişnuit să le spunem, că reprezentăm poporul, că acţionăm în numele poporului, dar consider că este timpul să punem egal între vorbă şi faptă", a afirmat Băsescu.

De asemenea, el a arătat că procesul de revizuire a fost declanşat în 2010 în baza Art.150 din Constituţie de către Guvernul condus de Emil Boc. Băsescu a amintit că această propunere a trecut prin Consiliul Legislativ, a fost înaintată Preşedinţiei, care a adus "ajustările necesare" multor articole, apoi proiectul a obţinut avizele Consiliului Legislativ şi Curţii Constituţionale şi a fost transmis Parlamentului.

"Sunt mai bine de doi ani de când acest proiect nu este practic atins de Parlament", a subliniat Băsescu.

Totodată, el a arătat că în prezent s-a constituit o comisie parlamentară şi una a societăţii civile pentru procesul de revizuire a Constituţiei, însă nu se cunosc obiectivele acestora privind modificarea Legii fundamentale.

"Astăzi s-a constituit o comisie parlamentară, o comisie a societăţii civile şi încă nu ştim obiectivele, ce vor să modifice aceste comisii în Constituţie. Cert este un singur lucru, niciuna din entităţile anunţate ca fiind viitorii părinţi ai Constituţiei nu porneşte de la momentul referendumului din decembrie 2009", a menţionat Băsescu.

"Surpriza mea este că toată lumea anunţă revizuirea, nimeni nu anunţă obiectivele revizuirii. Toţi cei care au anunţat că se pricep la Constituţie au vorbit despre orice numai despre aplicarea voinţei poporului suveran nu", a continuat preşedintele.

De asemenea, el a arătat că a fost surprins de iniţiativa Academiei Române de a iniţia şi găzdui joi dezbaterea privind modificarea Constituţiei, în condiţiile în care nu a avut o iniţiativă similară şi când a fost iniţiat procesul de către Guvern în baza Art.150 din Constituţie.

"Pentru mine este o surpriză plăcută iniţiativa Academiei. Poate ar fi fost mai bine ca această iniţiativă să vină cu doi-trei ani înainte, după ce poporul român s-a pronunţat printr-un referendum. (...) Surprinzătoare este iniţiativa Academiei şi pentru că subiectul nu este nou. Vă rog să îmi scuzaţi sinceritatea, dar acest subiect a fost abordat în baza art.150 din Constituţiei României încă din 2010. Suntem în 2013 şi avem prima reacţie a Academiei", a spus Băsescu, care în final a urat succes Academiei "în efortul de a se implica".

Preşedintele a mai arătat că ar dori să afle şi obiectivele pe care şi le-a propus Academia Română privind revizuirea Constituţiei şi ce a constatat Academia că nu merge din aplicarea de zi cu zi a Legii fundamentale, arătând că Preşedinţia ar putea pune la dispoziţia cercetătorilor Academiei mai multe elemente observate în acest sens.

După ce şeful statului a încheiat discursul său, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, i-a răspuns că dezbaterea organizată joi intenţionează "să aducă în atenţia specialiştilor şi proiectul existent şi alte idei".

Academia Română organizează joi dezbaterea ştiinţifică naţională cu tema "Revizuirea Constituţiei: necesitate, oportunitate, obiective posibile", pe lângă şeful statului fiind prezenţi şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, precum şi Didier Maus, preşedintele emerit al Asociaţiei Internaţionale de Drept Constituţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Punctul de pornire la revizuirea Constituţiei trebuie să fie referendumul din 2009.
 Vizualizări articol: 663 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Punctul de pornire la revizuirea Constituţiei trebuie să fie referendumul din 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei