Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 12 (5219)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Marga, despre "coordonarea" cu MAE: Cred că este vorba despre faptul că nu se citeşte corespondenţa

Joi, 17 Ianuarie 2013 (17:55:39)

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, a declarat pentru MEDIAFAX, privind acuzaţiile de lipsă de cooperare între instituţia pe care o conduce şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE), invocate de ministrul Titus Corlăţean, că el crede că la MAE "nu se citeşte corespondenţa".

Prezent, miercuri seară, în emisiunea "Imparţial" de la Digi24, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a afirmat că are "viziuni şi evaluări parţial diferite cu ICR", că e nevoie de o "legătură mai strânsă, o consultare măcar, dacă nu o coordonare, între cele două instituţii", iar până în prezent această coordonare "nu a prea fost".

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele ICR a subliniat că nu doreşte să comenteze nişte afirmaţii pe care el însuşi nu le-a auzit, dar că, din punctul său de vedere şi din direcţia instituţiei pe care o conduce, comunicarea este completă, iar coordonarea există.

"Pot fi consultate oricând arhivele MAE, pentru că se va putea vedea că am trimis adrese şi documente pentru fiecare acţiune. Nu pot face afirmaţii despre nu am auzit eu, dar, dacă vă referiţi la o coordonare defectuoasă, cred că este vorba doar despre faptul că nu se citeşte corespondenţa, iar asta nu mai depinde de noi, este problema MAE", a spus Andrei Marga.

Acesta a mai spus că instituţia pe care o conduce va continua să îşi consulte partenerii - Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Culturii - şi că, şi în cazul propunerii directorilor, directorilor adjuncţi şi ai referenţilor unor filiale ICR din străinătate au fost trimise deja documente în acest sens la MAE, dar că răspunsurile întârzie. "Lucrurile se desfăşoară foarte încet acolo şi nu înţeleg de ce. Avem nevoie ca aceste numiri să se facă în timp optim, pentru o bună desfăşurare a activităţii în filialele ICR din străinătate", a spus Andrei Marga.

Miercuri seară, întrebat despre concursurile organizate de ICR pentru ocuparea unor posturi în străinătate, concursuri unde este nevoie şi de acordul MAE, ministrul de Externe a răspuns: "Ministrul de Externe nu poate să semneze ca primarul o chestiune în legătură cu care nu a fost informat şi a aflat din presă, o chestiune în legătură cu care nu a fost consultat în realitate. Decizia de numire a unui director sau director adjunct la un sediu ICR din străinătate e luată prin ordin comun al ministrului de Externe, ministrului Culturii şi directorului ICR. Sunt trei decidenţi. În dreptul român se spune că acela care poate mai mult poate şi mai puţin şi mă gândesc aici la procedurile de selecţie, procedurile de desfăşurare a concursului etc. Ministerul Afacerilor Externe nu a avut de a face până acum cu aceste lucruri. Nu a fost informat în prealabil şi nu a fost consultat".

Referitor la acuzaţia care i s-a adus atât de către foşti angajaţi ai ICR, cât şi de media, potrivit cărora Institutul Cultural Român ar fi organizat un concurs pentru posturi de directori adjuncţi şi referenţi ai unor filiale ICR din străinătate, în condiţiile în care MAE a "îngheţat" angajările, Andrei Marga spune că toată povestea a pornit de la "o vorbă aruncată de un angajat al MAE".

"Afirmaţia a fost făcută de un angajat al MAE, de purtătorul de cuvânt, căruia i-am şi spus. Dar, ţin să lămuresc, angajări se pot face şi sub alte forme. Institutele nu pot funcţiona fără directori şi directori adjuncţi, nici fără referenţi. Nu am făcut concurs pe posturi inexistente", a spus preşedintele ICR.

În ceea ce priveşte faptul că ar fi afirmat că angajaţi ai ICR din străinătate ar fi făcut lobby pe lângă Ministerul de Externe pentru a nu fi concediaţi, Andrei Marga a spus că "Institutul Cultural Român nu operează concedieri". "Noi am făcut o analiză a activităţii de la filialele institutelor culturale şi, în urma acestei evaluări, s-au întocmit nişte rapoarte pe baza cărora am efectuat schimbări. Aceste schimbări s-au operat şi vor mai avea loc, după cum am anunţat", a mai precizat acesta pentru MEDIAFAX.

Andrei Marga a fost numit la conducerea Institutului Cultural Român pe 11 septembrie 2012, prin vot în plenul Senatului. Conducerea ICR s-a schimbat după ce, pe 2 august, anul trecut, la câteva zile de la decizia Curţii Constituţionale de a declara drept constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care Institutul Cultural Român (ICR) trecea din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului, preşedintele de atunci al Institutului, Horia-Roman Patapievici, şi foştii vicepreşedinţi Tania Radu şi Mircea Mihăieş şi-au anunţat demisia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marga, despre "coordonarea" cu MAE: Cred că este vorba despre faptul că nu se citeşte corespondenţa.
 Vizualizări articol: 550 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Marga, despre "coordonarea" cu MAE: Cred că este vorba despre faptul că nu se citeşte corespondenţa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei