Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 12 (5219)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Locuitorii din cinci oraşe sucevene vor plăti taxe şi impozite mai mari cu 16,05%

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Locuitorii din doar cinci localităţi urbane din judeţul Suceava vor plăti anul acesta taxe şi impozite locale cu 16,05% mai mari decât cele din 2012. În urma şedinţelor de consiliu local care au avut loc fie la finalul anului trecut, fie în primele săptămâni din luna ianuarie 2013, în 11 oraşe şi municipii s-a decis ca nivelul taxelor şi impozitelor locale să nu fie indexat cu rata inflaţiei pe ultimii. Asta în condiţiile în care premierul României, Victor Ponta, a atras atenţia primarilor şi consiliilor locale că aceste taxe şi impozite reprezintă o sursă de venituri, iar în situaţia în care nu vor fi indexate cu rata inflaţiei, de 16,05%, autorităţile locale nu vor primi în compensaţie fonduri de la bugetul de stat.

În ciuda acestei avertizări, cea mai mare parte a primarilor şi consiliilor locale din oraşele şi municipiile din judeţul Suceava au considerat că o majorare a taxelor şi impozitelor locale nu va putea fi suportată de populaţie.

Oraşele şi municipiile în care locuitorii nu vor plăti taxe şi impozite mai mari sunt Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Solca, Milişăuţi, Vicovu de Sus, Cajvana, Frasin şi Salcea. În oraşul Dolhasca, o decizie în acest sens va fi luată la începutul săptămânii viitoare, însă proiectul de Hotărâre de Consiliu Local prevede menţinerea taxelor şi impozitelor la nivelul anului trecut. Dacă în aceste localităţi dările către bugetul local nu vor creşte anul acesta, locuitorii din cinci oraşe şi municipii, respectiv Vatra Dornei, Gura Humorului, Siret, Broşteni şi Liteni, vor plăti mai mult cu 16,05%.

 

Mihăiţă Negură: „Lumea e aproape la limita suportării cheltuielilor”

Primarul PNL din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, ne-a declarat că populaţia acestui municipiu nu ar fi putut să suporte o cheltuială suplimentară, în situaţia în care taxele şi impozitele locale ar fi fost majorate cu rata inflaţiei. „Situaţia actuală din Câmpulung Moldovenesc este clară. Agenţi economici prea importanţi nu avem, iar lumea e aproape la limita suportării cheltuielilor, motiv pentru care am considerat că e normal să nu creştem taxele şi impozitele. Dacă vom reuşi să dăm drumul la investiţia care se face în pârtia de schi de pe Rarău, este posibil ca lucrurile să meargă într-o direcţie mai bună”, a spus Mihăiţă Negură.

La rândul său, primarul PSD din Fălticeni, Cătălin Coman, a spus că în urma evaluării situaţiei încasărilor la bugetul local, s-a ajuns la concluzia că în momentul de faţă nu se impune o creştere a taxelor locale. „Având în vedere situaţia situaţia economică a municipiului Fălticeni, dar şi pentru o mai bună recuperare a restanţelor populaţiei la bugetul local, am decis să nu majorăm taxele şi impozitele”, a spus Cătălin Coman.

Mai trebuie spus că în cazul oraşului Salcea, majorarea taxelor şi impozitelor a fost respinsă de Consiliul Local. Asta în condiţiile în care proiectul de Hotărâre de Consiliul Local promovat de primarul Ilie Lungu (PDL) prevedea majorarea cu 16,05% a taxelor şi impozitelor. „Noi ne-am făcut datoria. Am propus indexarea lor cu rata inflaţiei, însă Consiliul Local a respins proiectul de hotărâre, motiv pentru care taxele şi impozitele vor rămâne la nivelul din 2012”, a spus Ilie Lungu.

 

Doar două dintre cele opt „oraşe noi” au majorat taxele şi impozitele locale

Dintre cele opt „oraşe noi” din judeţ, doar în două cazuri s-a decis majorarea dărilor locale, respectiv în Broşteni şi Liteni. Primarii celor două localităţi ne-au declarat că iniţial deciziile în Consiliul Local au fost pentru menţinerea taxelor şi impozitelor locale la nivelul celor din anul 2012, însă în urma modificării legislaţiei s-a hotărât indexarea lor cu 16,05%, în condiţiile în care o astfel de decizie ar fi fost obligatorie. Primarul din Broşteni, Nicolae Chiriac (PNL), a spus că deliberativul local a decis în ultima lună a anului trecut menţinerea nivelului taxelor şi impozitelor, însă în urma apariţiei unei Hotărâri de Guvern în ultimele zile ale anului trecut, majorarea acestora ar fi devenit obligatorie.

„În primă fază am stabilit că nu le majorăm. Apoi ni s-a spus că trebuie reactualizate cu rata inflaţiei. Acum am înţeles că pentru anul 2013 s-a renunţat la obligativitatea de a indexa taxele. Vom vedea în prima şedinţă de Consiliu Local ce decizie vom lua”, a spus primarul din Broşteni.

La rândul său, primarul PDL al oraşului Liteni, Tomiţă Onisii, ne-a spus că taxele şi impozitele au fost majorate deoarece la sfârşitul anului trecut a primit mai multe adrese prin care era informat că o astfel de decizie este obligatorie. „Prima dată, pe 21 decembrie 2012, am decis să nu creştem nivelul taxelor şi impozitelor. Apoi am convocat din nou o şedinţă de Consiliu Local, pe data de 31 decembrie 2012, şi am majorat taxele cu 16,05%, în baza prevederilor unei Hotărâri de Guvern de la sfârşitul anului, având în vedere că ni s-a spus că este obligatoriu. Nu e de glumă cu taxele şi impozitele. Am fost obligaţi să le mărim, deşi această creştere reprezintă o presiune pe oameni, având în vedere că nu sunt bani”, a spus Tomiţă Onisii.

 

În Vatra Dornei, Gura Humorului şi Siret se va plăti mai mult

Taxe şi impozite mai mari vor plăti şi locuitorii din Vatra Dornei, Gura Humorului şi Siret, primarii acestor localităţi invocând nevoia de fonduri pentru bugetele locale.

Primarul PNL din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a spus că deliberativul local a fost de acord cu indexarea de 16,05%. Ursaciuc a explicat că primăria din Gura Humorului are nevoie de o sumă de 60 de miliarde de lei vechi pentru cele şapte proiecte pe care le are în derulare.

„Această creştere de 16,05% ne aduce în plus o sumă de circa 2,5 miliarde de lei vechi. Însă ca să poţi să soliciţi fonduri de la Guvern trebuie să punem şi noi ceva. Ne-am asumat răspunderea pentru dezvoltarea oraşului, iar acest lucru înseamnă şi susţinerea tuturor proiectelor pe care le avem. Considerăm că această creştere este justificată, pentru că aşteptările la nivel de investiţii sunt foarte mari”, a spus Ursaciuc.

De asemenea, primarul liberal al oraşului Siret, Adrian Popoiu, a spus că majorarea taxelor şi impozitelor locale era necesară, având în vedere că primăria nu dispune de fondurile necesare pentru a asigura cheltuielile proprii de funcţionare. Popoiu a spus că deficitul primăriei pe un an de zile se ridică la  18 miliarde de lei vechi. „Anul acesta trebuie să plătim 25 de miliarde de lei vechi pe rate şi dobânzi la credite pe care le-au contractat cei care au condus înainte primăria, iar această sumă reprezintă jumătate din veniturile noastre anuale. O altă justificare pentru această decizie este aceea că atunci când se vor repartiza sume de la bugetul central, se va considera că cei care nu au indexat taxele şi impozitele nu aveau nevoie de aceşti bani în plus”, a mai spus Adrian Popoiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Locuitorii din cinci oraşe sucevene vor plăti taxe şi impozite mai mari cu 16,05%.
 Vizualizări articol: 2440 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Locuitorii din cinci oraşe sucevene vor plăti taxe şi impozite mai mari cu 16,05%3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei