Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 5 (5212)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hossu: Consiliul tripartit de dialog social stabileşte săptămâna viitoare salariul minim pe economie

Miercuri, 9 Ianuarie 2013 (16:13:44)

Consiliul tripartit pentru dialog social va fi convocat săptămâna viitoare pentru stabilirea salariului minim pe economie garantat în plată în 2013, a declarat, miercuri, preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, atrăgând atenţia că aproximativ două milioane de salariaţi sunt şi asistaţi social.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat că sindicatele au avut o primă întâlnire cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, în cadrul căreia au susţinut necesitatea majorării salariului minim pe economie la 850 de lei.

"Oferta Guvernului rămâne în continuare 800 de lei, dar nu va rezolva problemele. Săptămâna viitoare va fi convocat Consiliul tripartit de dialog social, pentru a ne pune de acord asupra acestei chestiuni", a mai spus Hossu.

El a adăugat că sindicaliştii susţin necesitatea majorării salariului minim la 850 de lei deoarece aproximativ două milioane dintre cel 4,3 milioane de salariaţi plătitori de taxe şi impozite beneficiază de asistenţă socială din partea statului, toţi fiind remuneraţi în zona salariului minim.

Liderul sindical a mai precizat că din cauza nivelului foarte scăzut al salariului minim s-a ajuns la o importantă fraudă fiscală, în piaţa muncii, de aproximativ 15 la sută din PIB.

"Raportul dintre salariul minim şi salariul mediu ar trebui să fie de 60 la sută, sau 50 la sută în condiţiile economice actuale. La noi este de aproximativ 32 la sută", a mai spus Bogdan Hossu.

În plus, sindicaliştii au atras atenţia că după ultima creştere a salariului minim în Bulgaria, România a ajuns să se claseze pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Din componenţa Consiliului tripartit fac parte membri ai confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, la nivel de preşedinte, şi membri ai Guvernului, numiţi din cadrul tuturor ministerelor, la nivel de secretar de stat, prin decizie a primului ministru.

Consiliul Naţional Tripartit este prezidat de primul ministru, locţiitorul de drept al acestuia fiind ministrul Muncii. Secretariatul tehnic este asigurat de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin personalul Direcţiei Dialog Social.

Scopul Consiliului este acela de a realiza consultarea tripartită cu privire la strategiile economico-sociale ale Guvernului, la valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, la soluţionarea situaţiilor conflictuale pentru asigurarea climatului de pace socială, la încheierea acordurilor sociale, la analizarea solicitărilor de extindere a aplicării contractelor colective de muncă la nivel sectorial şi la alte aspecte de interes comun sau care ţin de elaborarea şi implementarea strategiilor, politicilor şi a programelor Guvernului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hossu: Consiliul tripartit de dialog social stabileşte săptămâna viitoare salariul minim pe economie.
 Vizualizări articol: 532 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hossu: Consiliul tripartit de dialog social stabileşte săptămâna viitoare salariul minim pe economie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei